Súťaž:
Cestoviny - romantika, rodina, zdravie i šport + VÝSLEDKY SÚŤAŽE

Inzercia, 23. septembra 2013     8 minút čítania

Výhody stredomorského stravovania
Seriál zo stredomorskej kuchyne č. 2

Cestoviny sú typickým predstaviteľom jedál stredomorskej kuchyne, ale milujú ich všade na svete. Popri rybách a zelenine sú v rámci stredomorských pokrmov prvou voľbou na prípravu ľahkej a chutnej večere.


Pastva aj pre oči

Nie je nad cestoviny s olivovým olejom, cesnakom, syrom alebo paradajkami na rôzne spôsoby, tuniakom či bylinkovou omáčkou.
Aj naše rodiny si užívajú špagety poliate šťavou z paradajok (lúpaných, pasírovaných, krájaných). Paradajkové produkty dochucujeme, no určite jednoduchšie a rýchlejšie je, keď ich už kúpime dochutené cesnakom, provensálskymi bylinkami, oregánom či bazalkou. Do paradajkových zmesí pridáme olivový olej , olivy a niekedy aj hríby. Potom stačí trochu parmezánu a soli, a servírujeme fantastické jedlo. Ako prílohu podávame celozrnnú bagetku potretú cesnakovým maslom a šťavnatý šalát.

Cestoviny nepokazia ani romantické chvíle. Vyskúšajte okrem špagiet použiť aj penne (rúrky), fusilli (špirálky), farfalle (motýliky) či tagliatelle (rezancové hniezda). Nie je tajomstvom, že jeme aj očami a čo je pekné nám chutí. Nechajte okúzliť zrak trojfarebnými cestovinami, ktoré sa ideálne hodia do šalátov, prípadne ako prílohy k omáčkam. Úzke a dlhé cestoviny sa hodia napríklad k omáčkam z rýb alebo darov mora v kombinácii s olivovým olejom. Krátke a duté cestoviny veľmi dobre zachytávajú husté omáčky s kúskami mäsa alebo zeleniny.

Cestoviny a Tour de France

V rozumnej miere sú cestoviny vhodnou súčasťou diéty, ale najmä jedálničku športovo aktívnych ľudí. Obsahujú totiž uhľohydráty, ktoré sú hlavným zdrojom pohonných látok organizmu. Slovenský cyklista Peter Sagan priznal, že počas Tour de France jedol cestoviny každý deň. Ktovie, keďže Tour štartovala tento rok na Korzike, možno mu tímový kuchár pripravil aj pravé stredomorské penne so šunkou, olivami a parmezánom (recept nájdete pod článkom).

Zrejme ste sa už stretli s nápisom „100% Durum“.Ide o najtvrdší druh pšenice, ktorý obsahuje vysoký podiel bielkovín, a práve z tohto dôvodu je výborná na výrobu cestovín. V Taliansku sa cestoviny robia výhradne tak, aby obsahovali 100% durum (tvrdej pšenice). Špeciálne zomleté zrno tvrdej pšenice sa nazýva semolina. Kvalitné cestoviny sú vyrábané zo semoliny a patria medzi absolútny top medzi cestovinami. Takéto cestoviny si po uvarení (podľa návodu na obale) ponechávajú svoj tvar a tuhšiu konzistenciu. Nerozvaria sa. Vzhľadom k špeciálnej charakteristike tvrdej pšenice, cestoviny z nej vyrobené sú chuťovo plnšie a výživovo hodnotnejšie ako cestoviny z klasickej bielej múky.


Rúrky, motýliky, špagety, špirálky a mnoho ďalších druhov semolinových cestovín hľadajte v sortimente spoločnosti Podravka. Jej cestoviny získali ocenenie „Najlepšia novinka roku 2012“ v nezávislej súťaži Voľba spotrebiteľov. Podravka má v portfóliu aj novinku – trojfarebné cestoviny - Fusilli a Penne Tricolori. Trojfarebné cestoviny získali svoju červenú farbu paradajkami a zelenú farbu sušeným špenátom. Vďaka pôvodu zo 100 % tvrdej pšenice je tretia farba slnečná zlatožltá.

Výborne poslúži aj korenie Podravka Natur Mix – Talianska kuchyňa. Je to ideálna koreniaca zmes na talianske špeciality vyrobená len z prírodných ingrediencií. Má vysoký podiel zeleniny, korenia a byliniek a je absolútne bez chemických prísad- bez pridaného glutamanu, pridaných farbív, aróm, konzervantov a akýchkoľvek "éčiek". Dnešným trendom je žiť zdravo, čo zahŕňa aj zdravé varenie s používaním kvalitných a prírodných surovín.

Penne s chuťou Stredomoria

Ingrediencie:
50 ml extra panenského olivového oleja
100g šunky
50 g zelených olív
100 ml bieleho vína
390 g Podravka krajaných paradajok
Podravka Natur mix talianska kuchyňa
Soľ
Korenie
500g Podravka cestovín penne
20g parmezánu

Príprava
V panvici na rozpálenom oleji jemne osmažíme na prúžky nakrájanú šunku. Pridáme olivy, krátko orestujeme spolu so šunkou a zelejeme vínom. Pridáme krájané paradajky, Podravku Natur mix talianska kuchyňa a pokračujeme vo varení. Aj je potrebné, pridáme soľ a korenie.
V osolenej vode uvaríme cestoviny podľa návodu, tak aby boli – „al dente“ (tzn.“akurát na zub“). Pripravenú omáčku zmiešame s uvarenými cestovinami a posypeme parmezánom.

Súťaž


Súťažná otázka:

Čítali ste článok pozorne? Tak potom isto poznáte odpoveď na otázku, čo znamená označenie „100% durum“.
a) Cestoviny rúrkovitého tvaru
b) Cestoviny vyrobené len z tvrdej pšenice alebo najtvrdšej pšenice
c) Marocká odroda paradajok

Správnu odpoveď posielajte v termíne od 16.9.2013 - 22.9.2013 na online@perex.sk.

Do predmetu správy uveďte heslo PODRAVKA2.

Po ukončení súťaže vylosujeme troch výhercov, ktorí získajú balíček produktov od spoločnosti Podravka International.



Výsledky súťaže


Balíčky produktov od spoločnosti Podravka International získavajú: Petra Fejová zo Bzín, Ľudmila Stachová z Hertníku a Helena Bučková zo Svidníka.

Výhercom gratulujeme!



Pravidlá súťaže
  • Organizátorom súťaže je P E R E X , a . s ., Bratislava, vydavateľ denníka Pravda a prevádzkovateľ Varecha.sk.
  • Súťaž sa začína od pondelka 16. septembra 2013 v momente vyhlásenia súťaže a končí v nedeľu 22. septembra 2013 o 23:59, ak organizátor najneskôr 48 hodín pred ukončením súťaže nezverejní na stránke Varecha.sk zmenu termínu či zrušenie súťaže.
  • Podmienkou účasti v súťaži je splnenie súťažného zadania v uvedenom termíne.
  • O výhre sa rozhodne pomocou žrebovania.
  • Porota zverejní mená výhercov na Varecha.sk 48 hodín od skončenia súťažného kola. Výhercu budeme kontaktovať na emailovej adrese, ktorú použil na zaslanie správnej odpovede.
  • Výhry môžu byť odovzdané výhercovi osobne, kuriérom, alebo balíkovou službou Slovenskej pošty. Do zahraničia výhry nedoručujeme. Na odovzdanie výhry je potrebná aktívna spoluúčasť súťažiaceho, najmä zastihnuteľnosť na kontaktoch poskytnutých organizátorovi. Ak organizátor vyčerpá všetky možnosti adekvátne hodnote výhry a napriek tomu sa mu nepodarí do 90 dní od vyhlásenia výsledkov súťaže skontaktovať výhercu alebo doručiť výhru, výhra prepadá v prospech organizátora.
  • Súťaže sa môžu zúčastniť len používatelia, ktorí už dosiahli vek 18 rokov.
  • Výhercovia si musia sami vysporiadať prípadné daňové povinnosti vyplývajúce z výhry v súťaži.
  • Výhercom súťaže nemôže byť zamestnanec P E R E X , a. s., ani jeho rodinný príslušník. V prípade, že sa taká skutočnosť zistí po vyhlásení výsledkov súťaže, výhra prejde na ďalšieho súťažiaceho v poradí podľa hodnotenia poroty.
  • Diskusia k článku

    sonulienka
    odpoveď som zaslala na horeuvedenú adresu a vrátilo sa mi to spať - prečo?
    petosmeto
    Prepacte, ale toto je nechutna reklama na Podravku.
    Takze, cestoviny Podravka rozhodne nekupujem, lebo za rovnaku cenu su k dispozicii v retazcoch ovela lepsie cestoviny.
    Chutovo ich prekonavaju aj Combino cestoviny z Lidla, ktore stoja 0,69.
    Pre spagety chcem dat do pozornosti BIO spagety v TESCU organic, ktore stoja 0,98 centov, tiez menej nez podravka a su lepsie aj zdravsie, lebo su z BIO muky.
    Ak sa trochu nachodite, urcite objavite aj cestoviny Barilla za rozumnu cenu, a tie su tiez lepsie nez podravka.
    Mna podravka teda svojimi cestovinami vobec neocarila, a radsej pouzivam Combino z Lidla.
    laurisia
    Ja používam cestoviny Podravka celkom rada. Áno, aj Barilla. A zas naopak Combino mi nevyhovovali. Sto ľudí, sto chutí.
    evanaaa
    Škoda, že som si túto súťaž nevšimla skôr, ale nič to.....A pre @petosmeto , tak, ako píše aj @laur ísia, každému chutí niečo iné. Ja kupujem rada cestoviny v Kauflande - špaldové aj grahamové a celozrnné, dobré sú aj Cessi cestoviny. Je ich viac, niekomu vyhovuje Podravka, neviem, či som ich mala, je možné, že ano, ale si nepamätám.




     



    TOPlist