Červené a šťavnaté

Varecha.sk, 17. mája 2012     4 minúty čítania

Paradajky sú obľúbenou zeleninou, ktorá sa využíva v každej slovenskej kuchyni. Vďaka skvelej chuti, ale aj pozitívnym zdravotným účinkom si paradajky právom vyslúžili prirovnanie – „kráľovná zeleniny“.

Paradajky sa na európskom stole objavili vďaka Američanom, ktorí túto chutnú zeleninu priviezli v roku 1523 ako zázračnú rastlinu, ktorá povzbudzuje vášeň – kvôli červenej farbe. Prví na „chuť“ im prišli Taliani, ktorí nazvali paradajky zlatým jabĺčkom – pomi dori.

Dnes existuje okolo 1000 druhov paradajok, ktoré sa odlišujú farbou, tvarom aj chuťou. Jedno však majú spoločné – sú zdravé a ich pravidelná konzumácia prospieva organizmu

Čo sa skrýva pod šupkou?

Deväťdesiat percent z obsahu plodu paradajok tvorí voda, preto sú ideálnou potravinou pre ľudí, ktorí držia diétu. Tým nahráva aj fakt, že paradajky obsahujú chróm, ktorý zaručuje dlhodobý pocit nasýtenia. Ďalej obsahujú mnohé minerálne látky, stopové prvky a vitamíny A, B, E a C. Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov, ktorý neutralizuje škodlivé účinky voľných radikálov, spomaľuje starnutie a rakovinové bujnenie.

Zrelé plody sú bohaté na vlákninu. Tá má veľký význam pre zdravie organizmu – pomáha zlepšovať trávenie a predchádzať rôznym chorobám. Vedci už v minulosti dokázali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, majú menej často infarkty, netrápi ich vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, cukrovka, sú štíhlejší, menej často sa u nich vyskytujú choroby tráviaceho ústrojenstva a tiež rakovina hrubého čreva.



V šupke je ho najviac

Za svoje pozitívne účinky na zdravie organizmu môže paradajka ďakovať aj svojmu „zázračnému farbivu“ – lykopénu. Zaujímavosťou je, že v šupke sa ho nachádza až 4 krát viac ako v zvyšnom plode a obsahujú ho len zrelé plody. V zelených, nezrelých paradajkách sa lykopén nenachádza. Lykopén je považovaný za jeden z najsilnejších antioxidantov rastlinného pôvodu. Vedci zistili, že chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak, prostatu a tiež pokožku. Možno neviete, že obsah lykopénu sa zvyšuje tepelnou úpravou, takže paradajkový pretlak je na lykopén bohatší ako napríklad čerstvá paradajková šťava.

Paradajky na tanieri

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie WHO by mal každý zjesť 11 kilogramov paradajok ročne. O tom, či si na nich pochutnáte v surovom stave alebo tepelne upravené, záleží len od vás. Vybrať si môžete rôzne formy – napríklad kečupy, pretlaky, pyré alebo krájané paradajky. V obchodoch nájdete široký sortiment paradajkových produktov napríklad od spoločnosti Podravka.



Vyhraj jedinečný chutný balíček od spoločnosti PODRAVKA INTERNATIONAL!

Zapojiť sa môže každý, kto vymenuje aspoň 3 formy paradajkových produktov od Podravky. Stačí do 24.5. 2012 do 12:00 na adresu online@pravda.sk poslať správne odpovede, a ste v hre o balíček produktov od spoločnosti PODRAVKA INTERNATIONAL. Nezabudnite do predmetu správy napísať heslo: Podravka International.

Viac informácií o produktoch spoločnosti Podravka nájdete na stránke www.podravka.sk


Výhercovia súťaže z tohoto kola sú:
Petra Jobová, Martin
Mária Rizmanová, Martin
Giulia Murgia, Komárno
Adriana Gadošíková, Nové Zámky
Zuzana Pecháčová, Komárno



KOMERČNÁ INFORMÁCIA











 



TOPlist