Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Týchto „holubích hrachov“, ako sa šošovica prezýva v indickej angličtine, je na svete viac ako tucet druhov. Šošovicu (Lens culinaris) Indovia konzumovali už pred 13-tisíc rokmi. Pozri recepty na tému Babičkine dobroty Podnes sa v týchto končinách pripravuje s ryžou v prevedení populárneho jedla „khichdi“... Svet ročne vyprodukuje takmer 4 milióny ton tejto plodiny. Najväčším producentom, divte sa, sú Kanaďania!
Pri jedlách zo šošovice bývajú ľudia smutní i veselí. V židovskej kuchyni je šošovica s vareným vajcom smútočným jedlom. Silvestrovská talianska zasa veselým. ,,Napráskate“ sa z nej a vraj v budúcom roku zarobíte veľa, veľa penazí...
Šošovica je miláčikom vegetariánov. My ich však nepotešíme. Pripravíme si ju s bravčovou paprikovou klobáskou a dáme prednosť šošovici červenej. Je o čosi drahšia, rýchlejšie je uvarená a má ešte jednu výhodu. Nenadúva! Večer môžete ísť do kina...
Šošovicu prepláchneme, uvaríme vo vode a až potom osolíme. Pridáme do nej svetlú zápražku, podlejeme vodou, omastíme ju a citrónovou šťavou prikyslíme. Hotovo. Klobásku si hádam už dokážete uvariť.
Neviem ako vy, ale ja k šošovicovému prívarku mám rád aj kvasenú uhorku a biely maďarský chlebík.
varecha.pravda.sk/recepty/mercimek-corba-sosovicova-polie...
inak z červenej šošovice sa robia aj výborne köfte s bulgurom a jarnou cibuľkou, podávané na listovom šaláte spolu s ayranom. je to skvelé. recept už čoskoro ;)
asi je to tým chladným počasím, ktoré nás prekvapilo po obrátenom Pavlovi, ale nejako mám chuť na strukoviny, či biela fazuľa s paradajkami alebo naša dobrá hustá hŕstková polievka s párkom.