Fedor Malík:
Červená šošovica

Fedor Malík, 31. januára 2012     2 minúty čítania

Keď som pred rokmi po prvý raz v živote jedol v Turecku „mercimek čorbu“, polievku z červenej šošovice, bol som unesený.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Bola chutnejšia i menej „zemitá“ ako tá naša hnedastá. Potom som objavoval vo svete i šošovice čierne, zelené, oranžové, červené, škoricové.

Týchto „holubích hrachov“, ako sa šošovica prezýva v indickej angličtine, je na svete viac ako tucet druhov. Šošovicu (Lens culinaris) Indovia konzumovali už pred 13-tisíc rokmi. Pozri recepty na tému Babičkine dobroty Podnes sa v týchto končinách pripravuje s ryžou v prevedení populárneho jedla „khichdi“... Svet ročne vyprodukuje takmer 4 milióny ton tejto plodiny. Najväčším producentom, divte sa, sú Kanaďania!

Pri jedlách zo šošovice bývajú ľudia smutní i veselí. V židovskej kuchyni je šošovica s vareným vajcom smútočným jedlom. Silvestrovská talianska zasa veselým. ,,Napráskate“ sa z nej a vraj v budúcom roku zarobíte veľa, veľa penazí...

Šošovica je miláčikom vegetariánov. My ich však nepotešíme. Pripravíme si ju s bravčovou paprikovou klobáskou a dáme prednosť šošovici červenej. Je o čosi drahšia, rýchlejšie je uvarená a má ešte jednu výhodu. Nenadúva! Večer môžete ísť do kina...

Šošovicu prepláchneme, uvaríme vo vode a až potom osolíme. Pridáme do nej svetlú zápražku, podlejeme vodou, omastíme ju a citrónovou šťavou prikyslíme. Hotovo. Klobásku si hádam už dokážete uvariť.

Neviem ako vy, ale ja k šošovicovému prívarku mám rád aj kvasenú uhorku a biely maďarský chlebík.



Diskusia k článku

kuchticka
Prave dnes som varila sosovicovu polievku, ale iba z tej hnedo-zelenej sosovice. Bola i tak dobra, lebo pridam k sosovici trochu suseneho lupaneho hrachu a kym sa sosovica uvari hrach sa celkom rozvari a tym zahusti polievku, ze nemusim robit zasmazku Muku nepotrebujem jest. Nabuduce skusim z tej cervenej. Oranzovu mam uz pripravenu.
michsamant
Khichdi je vyborne jedlo pri chorobe. V Indii sa dava detom, ked presli horuckami a telo maju oslabene antibiotikami. Okrem toho, ze je vyzivne, je to take indicke rizoto, cize troska kasovite a lahsie sa to smyka dolu krkom :)
modrykamen
Kuchtička, to je nápad, prívarky zahusťovať hrachom miesto múkovej zápražky. Pre mňa bomba.
monnikk
Ja mam skusenosti s cervenou sosovicou. Musim povedat, ze mi chti viac ako ta nasa a aj rychlejsie sa urobi. Nas otec uz niekolko rokov pracuje v turecku a tak sme celkom dobre zasobeni. Najlepsia je samozrejme s nejakym tym udenym :-).
marcy
@michsamant ,je to cenná informácia :)....stretávam ľudí ,ktorí prešli ( aj ich deti ) v poslednej dobe liečbou tromi antibiotikami :-(( riadna paseka v organizme
michsamant
@marcy ono je to skor take vyzivne jedlo, aby telo nebolo prilis oslabene, lebo ked ludia beru antibiotika casto trpia aj nechutenstvom....inak ked sa vynechaju niektore koreniny, Khichdi sa dava aj malym detom ako jedno s prvych hustejsich jedal, ked uz maju prve zubky a je cas zacat s normalnou stravou
hubata
Šošovičká, hrááášok, fazuľa: kde ste boooli téétka Zuzuľa....... dobrý je aj šošovicový šalát s cibuľou, smotanou, bylinkami a rožkom.
kuchticka
Ano @hubata , ja mozem sosovicku na vsetky mozne sposoby. Ved je to lacne a zdrave bielkoviny ktore vsetci potrebujeme.
zvoncek
akurát včera som si uvarila pre seba červenú šošovicu, mne chutí len tak uvarená vo vode, scedená, osolená morskou soľou a pokvapkaná citr. šťavou,
asi je to tým chladným počasím, ktoré nás prekvapilo po obrátenom Pavlovi, ale nejako mám chuť na strukoviny, či biela fazuľa s paradajkami alebo naša dobrá hustá hŕstková polievka s párkom.
chorvatka
Ja robievam privarok zo zelenej francuzske drobnej sosovice na viedensky spôsob. Teraz som vsak dosla na to, ze ked sosovicu vecer namocim, na druhy den je uvarena a nerozvrena za 5 minut. Pokial sa sosovica vari so salviou, saturejkou, bobkovym listom (aby nenaduvala) bez soli, pripravim si zaklad : zapenim hodne posekanej cibule, na to dam orestovat kyslé uhorky pokrajané na platky. Primiesam uvarenu sosovicu, dochutim cesnakom, smotanou a octom. Vyborné aj bez udeného.A vzdy si spomeniem na moju Mamicku, ktora ma toto jedlo naucila.
hannah22
tiež má rada šošovičku na rôzne spôsoby, s krúpkami, zemiakom aj ryžou ale vždy pridávam trochu kurkumy..... šošovica nikdy nesklame a zahreje.... :))
sjuz
Super,dik za cenne rady,miska:-)
tinca
áno,červená je chutná, ale dostať ju väčšinou v obchodoch so zdravou výživou. Ale pozrite si jej cenu. Tak pre 1-2 osoby sa to ustojí,ale ak má žena variť pre 6-člennú rodinu, tak z dôvodu ceny si asi vyberie klasiku.






 



TOPlist