Foto: nazarboncuk
Turecká polievka z červenej šošovice zahreje najmä v chladných dňoch.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na olivovom oleji udusíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme jednu polievkovú lyžicu paprikovej pasty. Dobre premiešame.
-
2
Mrkvu a zemiaky a paradajku ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
-
3
Nakrájanú zeleninu vložíme do hrnca, osolíme, okoreníme a premiešame. Chvíľočku (asi dve minútky) podusíme. Pridáme šošovicu, chilli, bobkový list, šťavu z citróna a zalejeme horúcim vývarom (asi 1 liter).
-
4
Polievku privedieme k varu a varíme na miernom plameni cca 30 min. kým nie je zelenina mäkká.
-
5
z polievky vyberieme bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme. Nemala by byť rozmixovaná úplne dohladka, sem-tam by sa mal mihnúť nejaký ten kúsok mrkvy a zemiakov :) Ak treba, zriedime polievku vodou a necháme prejsť varom. Na záver dochutíme sušenou mätou a citrónovou šťavou. Nebojte sa pridať aj viac citrónovej šťavy, polievka by mala voňať mätou a chutiť citrónom a byť trošku pálivá. (Samozrejme ak sa varí deťom tak radšej nie;) Podávajte s kúskom citróna a bielym pečivom.
Diskusia k receptu