Foto: Pravda - Ivan Majerský
Nuž a povedzme si úprimne, to všetko spomínané je aj viac menej doména závodnej, školskej, menzovej či domácej kuchyne. Akurát s tým rozdielom, že o domácich fašírkach viete aspoň čo v nich je. Pardón, možno ubližujem burgrom. Kvalitné mleté mäso, majonéza, cibuľa, zelenina, veľká biela žemľa. Tak či onak, burger americký, nemecký či mexický nemilujem. Hľadám však východiská…
Pred pár dňami som mal degustáciu k zaujímavej prehliadke vín s názvom „Není cuvée jako cuvée“. Je to myšlienkové dedičstvo legendárneho čs. vinohradníckeho profesora Viléma Krausa. „Koštovka“ sa konala vo Valticiach. Vyše stovka vzoriek zo sveta vytáčala chuťové poháriky našich znalcov vína. Po degustácii nasledoval obed. V známej valtickej Rychte. Nazrel som do jedálneho lístka a hľadal som čosi „burgrové“. S výnimkou tatárskeho bifteku s cesnakovými topinkami tam nič nebolo.
V žalúdku mi škvŕkalo, tak som nemal na výber. Moravská klasika. Moravský vrabec, starostov rezeň, valtická panenka, pečené koleno, pečené rebierko, pašerácky stejk, kuracia zmes „ po myslivecku“, grilovaný camembert. Sedeli sme v záhrade pod pergolami, bolo „príjemno“, nad dvadsať stupňov a spoločnosť bola viac ako príjemná. Všetci už štrngali vidličkou a nožom, len ja som sa stále rozhodoval.
Napokon som zamietol hydinu, moravského zubáča – candáta a vynechal som aj bravčové. Aby som sa priblížil burgrovým chutiam, objednal som si sviečkovú. Hovädzie nebolo ani z krku, ani zo stehna, bola to pravá sviečková z mladého býka s karlovarským knedlíkom. Bolo to chutné a zapíjalo sa to víťazným červeným cuvée z doobedňajšej degustácia. Išlo o bulharské cuvée (Cabernet Sauvignon x Shirah) od výrobcu Domaine Boyar.
Diskusia k článku