Buďte originálni:
Nehodí sa len do medovníkov. 8 tipov, ako v kuchyni kreatívne použiť perníkové korenie

Veronika Lucáková, včera 06:00     5 minút čítania

Väčšinou ho pridáme do cesta na medovníky či perníkový koláč len raz či dvakrát do roka. Ale voňavé perníkové korenie nemusí zapadať prachom na poličke s koreninami až do ďalších Vianoc. Vieme, kde všade sa tiež náramne hodí a chutí skvelo.



Foto: Shutterstock

1. Do horúcich nápojov

Perníkové korenie je skvelým spôsobom, ako spestriť vaše zimné nápoje. Pridajte štipku perníkového korenia do horúcej čokolády, horúceho mlieka alebo do horúceho jablkového muštu, aby ste získali jedinečnú chuť.

Môžete skúsiť aj zázvorový čaj s perníkovými korením pre zahriatie a povzbudenie. Kapitola sama osebe je aj káva so štipkou tohto korenia, najmä tie mliečne verzie ako latte či kapučíno. Takéto nápoje nielenže zahrejú vaše telo, ale vďaka úžasnej vôni, tak trochu aj dušu.

2. Kreatívne dezerty

Prečo nezmeniť klasické koláče a koláčiky na niečo výnimočné? Pridajte perníkové korenie do cesta na mafiny alebo na cheesecake.



Foto: Shutterstock

Nezabudnite ani na perníkový karamel – jednoducho roztopte cukor a pridajte k nemu perníkové korenie, aby ste získali vynikajúcu karamelovú polevu na zmrzlinu alebo puding.

Ak perníkovým korením obohatíte tradičnú posýpku, skvelo bude chutiť každý kysnutý či piškótový koláč s ovocím. Skúste aj zimnú bublaninu, do základného cesta pridajte trochu perníkového korenia, pridajte napríklad mandarínky a je to!

3. Prisypte ho do ovocia

Ak máte radi ovocné dezerty, nezabudnite na zmes korenia na perníky. Pridajte štipku do vašich obľúbených ovocných šalátov, pečených jabĺk alebo hrušiek. Kombinácia sladkého ovocia a korenia vytvorí dokonalý kontrast, ktorý vaše chuťové poháriky ohromí. Ovocie s perníkovým korením tiež skvele chutí ako zdravá desiata.

4. Zdravé smoothie a ovocné nápoje

Perníkové korenie je skvelé aj do smoothie. Skombinujte banán, jogurt, jabĺčka a hrušky a pridajte štipku perníkového korenia pre osviežujúci a zdraviu prospešný nápoj. Môžete ho podávať ako raňajky alebo desiatu.



Foto: Shutterstock

5. Korenistá batatová kaša

Pre tých, čo obľubujú kašu zo sladkých zemiakov, ju odporúčame vymiešať s troškou perníkového korenia, troškou javorového sirupu a dosoliť tak, ako vám to vyhovuje.

6. Voňavé palacinky a lievance

Spestrite základné cesto voňavým korením, upečte z neho palacinky alebo lievance tak ako vždy a potom servírujte napríklad s medom či javorovým sirupom a s pomarančovým lekvárom.



Foto: Shutterstock

7. Lahodné orechové maslo

Či už ho jedávate lyžičkou, natierate na pečivo, na tortový korpus alebo pridávate do jogurtu, verzia mandľového, arašidového alebo iného orechového masla s perníkovým korením je super. Pridajte si do svojho obľúbeného druhu štipku korenia a testujte, kde všade si ho pridáte.

8. Na marinovanie

Perníkové korenie nie je len na pečenie, ale hodí sa aj na varenie. Pridajte ho do marinády na mäso alebo zeleninu, dodáte im špeciálnu chuť. Napríklad, kombinácia perníkového korenia s medom a sójovou omáčkou dokonale ochutí kuracie prsia alebo aj tofu. Ozvláštnite tak obed či večeru aj počas bežných zimných dní.

S domáci perníkovým korením budú všetky špeciality ešte lepšie a voňavejšie. Urobte si ho podľa nášho videa:



A skúste aj náš úžasný rýchly perník so šľahačkovým krémom:







ANKETA: Používate perníkové korenie aj do iných jedál než do perníkov a medovníkov?

33,3%



66,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist