Fedor Malík:
Bryndzové palacinky

Fedor Malík, 4. mája 2021     3 minúty čítania

Do našich kuchýň zavíta májová bryndza. Vraj najlepšia, najvoňavejšia a najšťavnatejšia.



Žiaden podvod. Mala by byť z ovčieho mlieka a mala by byť produktom spontánnej mliečnej fermentácie. Mali by na nej pracovať mikroorganizmy z prírody. Nuž a navyše by to mala byť bryndza originálna, slovenská. Hrdíme sa ňou po svete ako autochtónnym produktom, hoci to celkom tak nie je.

Bryndza k nám prišla kedysi s valašskou kolonizáciou. V našich krajoch sa jej remeselná výroba zaviedla v 18. storočí. Ľud si ju obľúbil a po dedinách ju predávali podomoví obchodníci, tzv. kaštikári. O storočie neskôr sa už bryndza ponúkala na trhoch vo Viedni („Liptauer“), v Prahe, Budapešti i v Krakove. Apropos, poznáte poľskú bryndzu a ochutnali ste už bryndzu, tú najoriginálnejšiu z originálnych? Bryndzu rumunskú?

Bryndzu si natierame na chrumkavý chlieb, robíme z nej nátierky, chutia nám bryndzové halušky a pod. Malými Karpatmi sa už pred desiatkami rokov udomácnil recept na prípravu bryndzovo–smotanového osúcha. Pred storočím sem „tieto chute“ priniesli tovarichári, sezónne pracujúci v modranských a pezinských vinohradoch. Dnes vám ten bryndzový osúch neupečiem. Pripravím vám také iné malé čudo. Slané bryndzové palacinky.

Zabudnite tentoraz na džemy, na sladký tvaroh. Zmeníme vaše chute... Pripraviť palacinkové cesto zaiste nebude problém. Dvadsať deka múky, pol litra mlieka, dve vajcia, štipka soli. Žiaden cukor. Aspoň sa vám palacinky na panvici nebudú „lepiť“. Napokon, musia byť tenké ako papier. Opečieme ich z oboch strán, naskladáme na tanier a keď trochu vychladnú, plníme ich bryndzovo–smotanovou hmotou, v ktorej je zapracovaná nasekaná mladá pažítka. Plnené slané palacinky konzumujeme „len tak“ alebo, ak sme fajnšmekri, ešte ich zapečieme v rozpálenej rúre. Ich povrch možno posypať nastrúhaným tvrdým ovčím syrom. Zaručene vám to bude chutiť.

Len si celkový dojem nepokazte chybným výberom nápoja. Bude to acidofilné mlieko alebo čosi nealkoholické? Rozhodne nie radler, možno „bažant“, možno víno. Akože inak, ja odporúčam víno. Biele a zlatisté, surlie a barikové. Máte ho aj vy radi?



Diskusia k článku

chorvatka
Ale ste mi narobili chute, pan Malik, palacinky na slano robievam dost casto : plnené udenym lososom zapecené v besamelovej omacke so zampionmi a bez smotany si to neviem predstavit ! Ja vsak davam na 200g muky 30 gr roztopeného masla do cesta. (francuzsky recept) Vyskusajte, neobanujete. Vdaka za vasu inspiraciu, skoda, ze do Francie bryndza este nedosla...






 



TOPlist