Foto: Pravda
Fedor Malík
Tí druhí preto, že tieto stvorenia majú vraj bezcholesterové mäso, masť i slaninu. Moslimom je to jedno, sviňa ako sviňa. Nám kresťanom to však jedno nie je. My svine milujeme. Napriek tomu, že ich musíme zabíjať. Pozri recepty na Zabíjačkové hody A potom, keď je svinka na onom svete, my sa radujeme. Najradšej nad tanierom kotloviny a paprikovým podbradkom. Sú však aj „sviniari“, ktorí milujú veci „krvavé“, Horúce krvavničky a studené „blutwursty“. Väčšina
z nás však má rada bravčovinu v guláši, bravčové rezne a veci údené.
Slaninu, bôčik, šunku, klobásy, salámy. V každom kraji je to inak. V Modre sa klobásy nazývajú „luteránske pátričky“ a v Modre nikdy nikto nevyrobil dobrú trvanlivú salámu. Jedinou výnimkou bol hádam mäsiar Vinco Held, ktorý vyrábal „húsenice“. Bravčové húsenice.
Išlo o hrubo zomleté paprikové mäso, ktorým sa plnilo hrubé črevo. Vyúdené Vincove húsenice nemali páru široko– ďaleko. Bol tu len jeden problém. V Modre v tom čase nikto nedokázal vyrobiť skvelé červené.
Hrdí Modrania si ho museli kupovať v Skalici a v Rači. Dnes je to inak. Technológiu červeného už zvládame, ale Vincovu húsenicu už u nás nikto nedokáže vyrobiť...
Diskusia k článku