Bez veľkej námahy:
Super jednoduché tipy, ako efektne ozdobiť vianočné koláčiky

Veronika Lucáková, 5. decembra 2023     5 minút čítania

Vianoce sú len raz do roka a preto by dobroty na sviatočnom stole mali potešiť nielen maškrtné jazýčky, ale aj oči. Prezradíme vám pár trikov, ako aj z tých najobyčajnejších koláčikov urobiť malé umelecké dielka.



Foto: Ivan Majerský

1. Zdobenie pred pečením


Ozdobné valčeky a pečiatky

Pred pečením si môžete vziať na pomoc rôzne valčeky alebo pečiatky, ktoré do cesta vytlačia dekoratívny reliéf. Ozdobným valčekom prejdete po vopred vyvaľkanom ceste a to potom nakrájate na vhodné tvary.

Pečiatky s rôznymi vianočnými motívmi, nápismi či obrázkami sa dajú použiť na už vykrojené koláčiky alebo ešte pred vykrojením a existujú aj pečiatkové vykrajovátka, ktoré cesto ozdobia a súčasne aj vykroja.



Foto: Shutterstock

Pomôžte si tým, čo máte doma

Okrem reliéfneho valčeka a pečiatok sa dajú na vytvorenie vzoru na ceste využiť napríklad aj staré háčkované dečky, ktoré len položíte na vyvaľkané cesto a jemne po nich prejdete obyčajným hladkým valčekom na cesto. A potom povykrajujete.



Foto: Shutterstock

Namiesto pečiatok na sušienky môžete skúsiť otlačiť na cesto dno rôznych pohárov, možno budete prekvapení, aké originálne vzory sa na nich nachádzajú.

Vzor, alebo presnejšie povedané, jamku napríklad na lekvár, zvládnete urobiť aj prstom či palcom. Pri väčších tvaroch koláčikov môžete urobiť niekoľko priehlbiniek vedľa seba do kruhu.



Foto: Shutterstock

Orechy, alebo v jednoduchosti je krása

Na pečive krásne vyzerajú celé mandle, lieskovce, vlašské či pekanové orechy. Tie sa pred pečením dajú jednoducho vtlačiť do vykrojených kúskov.



Foto: Shutterstock

2. Zdobenie po upečení

Zlepovaná krása

Ak robíte klasické linecké pečivo, nezabudnite do polovice koláčikov pred pečením vykrojiť v strede malé otvory, cez ktoré bude po zlepení vidieť pekne sfarbený lekvár, či čokoládový alebo orieškový krém.

Po upečení kúsky s vykrojeným stredom najprv pomocou sitka poprášte práškovým cukrom a až potom koláčiky plňte a zlepujte. Ak by ste cukrom posypali už hotové naplnené zlepené koláčiky, farba náplne by sa už tak pekne nevynímala.

Niekedy spraví veľký efekt, ak vykrojené kúsky zlepíte troška atypicky, napríklad hviezdičky spojte tak, aby sa jednotlivé cípy neprekrývali, získate tak nový ozdobný tvar.



Foto: Shutterstock

Samostatné pečivo, ktoré nebudete plniť ani zlepovať, môžete po upečení posypať práškovým cukrom cez papierovú šablónku alebo cez čipku.

Jednoduché zdobenie polevou

Či už si vyberiete bielu citrónovú alebo rôznofarebnú bielkovú či čokoládovú polevu, môžete ňou koláčiky len pofŕkať pomocou lyžičky. Navrch polevy môžete dať cukrové perličky, alebo ju posypať strúhaným kokosom či nasekanými orechmi.

Klasická poleva na medovníčky sa dá využiť aj na zdobenie iného pečiva, vzor skúste vytvoriť aj na lineckých keksíkoch, do ktorých nevykrojíte dierku.



Foto: Shutterstock

Aj jednoduchým rožtekom dodá šmrnc, keď ich konce namočíte do polevy. Koláčiky a keksíky môžete do polevy namáčať celé alebo len spolovice. Na polevu môžete pridať cukrárske ozdôbky, farebnú cukrovú ryžu alebo nasekané oriešky, potom nechajte stuhnúť.



Foto: Shutterstock

Veľmi pekne vyzerá, keď do tmavej čokoládovej polevy pridáte troška rozpustenej bielej čokolády (alebo naopak), iba jemne premiešate špáradlom a potom koláčiky do nej namočíte. Takto získajú koláčiky mramorovaný vzhľad. Tento postup môžete využiť aj pri rôznych farebných polevách.



Foto: Shutterstock

Na upečené koláčiky môžete naniesť polevu alebo rozpustenú čokoládu aj štetcom a navrch nasypať rôzne perličky či nasekané cukríky, oriešky, semienka či sušené aj kandizované ovocie, budú na nej dobre držať.



Foto: Shutterstock

Alebo, ak máte čas a chuť, môžete sa s každým kúskom vyhrať. Prizvite si na pomoc aj deti a nechajte ich, nech sa realizujú. Napríklad pri takýchto veselých sobích hlavičkách vytvorených pomocou čokoládovej polevy a farebných cukríkov.



Foto: Shutterstock



ANKETA: Radi sa pohráte pri zdobení vianočných koláčikov?

74,3%



25,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist