Fedor Malík:
Barónkina teľacia štrúdľa

Fedor Malík, 22. augusta 2023     2 minúty čítania

Mnohým mojim čitateľom nebude meno barónky Džiny Magyesiovej neznáme. Žila v Modre do skončenia druhej svetovej vojny a vlastnila v dolnej časti námestia, oproti "uršulínkam" poschodovú kúriu.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Tam prevádzkovala za prvej republiky, československej aj slovenskej, vychytenú reštauráciu, ktorú navštevovala stredná vrstva aj honorácia. Modra bola v tom čase okresným mestom, takže u barónky to "žilo".

Politici, hodnostári, lekári, notári, riaditelia aj umelci ju často navštevovali. Narodená bola v Pešti a svet jej bol gombičkou. Bola nábožne založená a bola aj skvelá kuchárka.

Ponúkala také gastronomické zázraky, aké ani zdatné modranské kuchárky nezvládali. Za domom mala vzorne obrobenú zeleninovú záhradu a pod domom stredovekú pivnicu. Zrelo v nej víno, ktoré sa rodilo v jej vinici hneď za hradbami. Bola to slankamenka.

Oberala sa až v novembri, burčiak a rampáš boli pred Vianocami. Pre Modru to bolo prekvapenie... O niektorých kulinárskych dobrotách Džiny už čosi viete. Jej smotanové osúchy so zelenými fazuľovými strukami poznáte.

Teraz vám prinášam čosi nepoznané. Barónkinu slanú štrúdľu. Ak cesto nedokážete vyvaľkať a "vytiahnuť", kúpte ho v markete. Nuž a plnku si pripravte z mletého teľacieho mäsa. Nemalo by tam chýbať biele korenie, údená sladká paprika, za hrsť nasucho opraženej bielej strúhanky, 2-3 strúčky cesnaku, cibuľa, soľ a dve vajcia. Štrúdľovú roládu zviňte, najlepšie do "slimáka", pomažte žĺtkom a upečte dozlatista. Keď vychladne, nakoso ju narežte... Tak to mal rád aj vtedajší modranský okresný náčelník pán Vanček.

Medzi ním a Džinou to "iskrilo". Barónka náčelníkovi nenalievala obyčajnú dvojročnú sudovú slankamenku, ale päťročný suchý tokaj z jej tajných zásob. Bol to vraj neprekonateľný gastrosobáš vína a jedla...





Diskusia k článku







 



TOPlist