Trendy:
Ako sa postili naši predkovia

Sandra Támerová, 24. februára 2012     9 minút čítania

Popolcovou stredou sa začína pôst. Nastal teda čas na odopieranie...


Foto: Shutterstock

Pôst znamená ľahšie sa stravovať.


... a neplatí to len o jedle, vraví sa, že odopierať si v tomto čase treba prakticky všetko, čo nám spôsobuje nejaký pôžitok. Do tejto kategórie spadajú aj fajčenie, alkohol, či zábava.

Možno to znie hrozivo, naši predkovia však určite vedeli, prečo pôst zaviedli. Vravelo sa, že pomáha upriamiť sa k duchovnu, zlepšuje zdravotný aj psychický stav, napomáha človeku stať sa lepším. Takisto bol akousi prípravou na príchod Veľkej noci, kedy sa mali brušká sláviacich opäť naplniť dobrotami, tradične pripravovanými v tomto období.

O tom, ako prežívali obdobie pôstu naši predkovia, nám porozprávala etnologička Katarína Nádaská.





Fašiangy vystriedal pôst


Foto: arch. K. Nádaskej

Etnologička Katarína Nádaská


Fašiangy sú už za nami, skončili sa karnevalové oslavy, bály, a plesy, obdobie, kedy sme si dopriali dostatok výdatných a kalorických jedál. Postíme sa. Niekomu možno padne zaťažko odopierať si dobré jedlo, či iné pôžitky, iný si zas povie, chválabohu! V každom prípade by to mohol byť čas, kedy by sme pre seba mohli urobiť skutočne niečo užitočné.

A možno vás to chytí do takej miery, že z vašich odopieraní sa stanú dobré zvyky a podarí sa vám navždy zbaviť neduhov, ktoré vás už dlhšie trápia. V minulosti brali pôst príliš dôkladne, jeho dĺžku určovala cirkev. „Treba si uvedomiť, že v minulosti boli obdobia prísneho pôstu určované cirkevným rokom, preto bolo aj obdobie pôstu brané veľmi vážne. V praxi to znamenalo, že sa počas 40 dní ľudia vyhýbali jedeniu mäsa, ba dokonca gréckokatolícki a pravoslávni veriaci nejedli ani mlieko a syr. Pôst mal primárne pripraviť človeka na slávenie sviatkov Veľkej noci - a teda aj Kristovho vzkriesenia - čo je pre kresťanov jeden z najväčších sviatkov,“ vysvetľuje Katarína Nádaská.

Začiatok pôstu sa bol určený na Popolcovú stredu, deň, kedy si veriaci na bohoslužbách nechávali svoje čelá označiť popolom, čo symbolizovalo ľudskú pominuteľnosť. Pôst vrcholil na Veľký piatok, kedy si ľudia pripomínali umučenie a ukrižovanie Kista, a končil sa Bielou sobotou po obradoch vzkriesenia.

Nielen menej jesť, ale aj konať dobro

Pôst trvá 40 dní preto, lebo pripomína čas, ktorý Ježiš strávil na púšti. Pripravoval sa tam na svoje verejné účinkovanie. „Pôst síce znamenal zdržiavanie sa od mäsitých pokrmov, ale okrem toho sa odporúčali aj iné formy pôstneho úkonu - napríklad nejesť sladkosti, nefajčiť, nekonzumovať alkohol, konať dobré skutky, respektíve rôzne skutky milosrdenstva. Samozrejme pôst nie je len záležitosťou kresťanstva, poznajú ho aj budhisti, hinduisti, či Židia a odporúčajú ho takmer všetky svetové náboženstvá,“ ozrejmuje etnologička.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Tradičné pôste jedlo - kyseľ.


V Európe sa v minulosti počas pôstu nesmelo jesť mäso, výnimkou však boli ryby, raky a slimáky, pretože ide o tzv. chladnokrvných živočíchov. Aj preto nebolo ničím výnimočným, ak gazdinka počas pôstu navarila kapustnicu plnú žabých stehienok. Ryby sa varili, piekli, údili, či nakladali do soli. Takisto sa používal aj iný riad, ako bežne. Počas pôstu naši predkovia nezriedka vytiahli hlinené hrnce a drevený príbor.

Varili sa zväčša jednoduché, ale výživné múčne či zeleninové jedlá, prichucovali sa rastlinnými olejmi. Obľúbeným jedlom v minulosti bola kyselica. „Varila sa z ovsenej múky, šrotu, vody a zvyškov starého chleba - tieto komponenty sa zmiešali a nechali vykvasiť. Zákvas sa precedil cez sitko a zohrial sa. Ak sa zahustil múkou, tak sa konzumoval ako polievka, bez múky slúžil ako nápoj. Mal sivú farbu a kyslasto-trpkú chuť, podával sa so zemiakmi či fazuľovou fučkou,“ pripomína Nádaská.

Čo sa varilo najradšej

Jedlá, ktoré sa kedysi počas pôstu varili, už veľa súčasných gazdiniek nepozná. A tie čo sa vyznajú, uchovávajú si ich ako rodinný poklad. Hovorí vám napríklad niečo názov jedla brija? Nazývalo sa tiež čír, a podľa Katarína Nádaskej sa pripravovalo nasledovne: do litra vody sa vysypalo 1 kg múky a za varu sa pokrm miešal do zhustnutia, potom sa kaša osolila a do prostriedku sa nalial ľanový olej. Na východnom Slovensku zas boli obľúbené tatarčené (pohánkové) pirohy, ktoré boli nielen chutné, ale aj zdravé.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Aj paradajková polievka sa zvykne jesť počas pôstu.


Počas pôstu sa v domácnostiach často varili husté polievky, napríklad hrachová s geršľou (krúpami), kyslá šošovicová polievka, či fazuľová na kyslo. Obľube sa však tešili aj pôstne druhy cesnakovej, pôstna mohla byť aj paradajková, zemiaková, šošovicová, kapustnica bez mäsa, hrachová, či bôbová.

„Základ nielen pôstnych jedál našich predkov tvorila kaša - veď sa aj hovorilo: kaša - matka naša. Aj preto sa konzumovala cícerová, pohánková, grisová (krupičná), jačmenná, kukuričná (tengeričanka, kukuričanka), zemiaková cícerová, fazuľová, či hrachová kaša. Medzi modernejšie kaše patrila ryžová kaša s cukrom a škoricou,“ vysvetľuje Katarína Nádaská.

No a čo by sme boli za Slovákov, keby sme počas pôstu nekonzumovali aj jedlá z kvasenej kapusty. Pripravovala sa na množstvo spôsobov – so zemiakmi, fazuľou, či haluškami. Obľúbeným jedlom bola aj chudobnica, čo boli vlastne pečené zemiaky s cesnakom a cibuľou. Pre deti zvykli mamičky počas tohto obdobia pripravovať lokše, ktoré sa piekli na sucho na rozpálenej platni a podávali sa so slivkovým lekvárom, makom a cukrom.

Kalkýš - to je pšenica a jačmeň

Jedným z priam archaických jedál je kalkýš. „Konzumovalo sa počas celého pôstu,“ vysvetľuje etnologička. „Jedlo tvorila pšenica a jačmeň. Zmes sa spolu zmiešala a polievala sa až sa objavili klíčky – potom sa zmes rozdrvila na drevenej doske, precedila sa cez sitko zriedená s vodou. Vznikla tekutina mlieku podobná a tá sa zahustila ražnou šrotovou múkou v pomere 1:1. Vzniknutá kaša sa zriedila s vodou a vliala sa na pekáč, kde sa zapiekla. Kalkýš mal po zapečení na vrchu peknú chrumkavú kôrku a vo vnútri bol kašovitý.“


Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Lokše pečené na suchej panvici
pripravovali počas pôstu gazdinky deťom.


Naši predkovia ho zvykli jesť aj tri dni po sebe, mal totiž tú vlastnosť, že čím bol starší, tým bol sladší a šťavnatejší. Zároveň napomáhal správnemu fungovaniu organizmu. Aj napriek tomu, že išlo o pôstne jedlo, bolo zároveň aj výživné a veľmi priaznivo pôsobilo na detoxikáciu organizmu. „Príprava a konzumácia kalkýša mala aj veľmi zaujímavú sociálnu funkciu – často sa dávali viaceré domácnosti dohromady (najmä susedia) a spoločne ho vytvorili i konzumovali, každá domácnosť pritom prispela svojou časťou obilia. Kalkýše sa piekli vždy na týždeň a vždy u inej rodiny,“ dodáva Nádaská.

Pôst nám prospieva

Ak si pôstne jedlá našich predkov pripravíme aj v dnešnej dobe, môžeme byť pokojní aj z hľadiska racionálnej výživy. Pôst teda nemá, a ani nemal len duchovný rozmer, má človeku pomôcť očistiť organizmus od škôd, ktoré napácha prejedanie sa počas fašiangov.

Nuž a kedy treba pôst z kresťanského hľadiska dodržiavať najprísnejšie? „Bola to Popolcová streda – teda deň, keď si veriaci nechávali v chrámoch poznačiť svoje čelá krížikom z popola, ako pripomienka pominuteľnosti a dočasnosti na tomto svete. Počas Popolcovej stredy platil prísny pôst, to znamenalo zdržiavať sa v tento deň mäsitého pokrmu a jesť len raz denne, do sýtosti. Druhý deň, kedy platil prísny pôst, bol Veľký piatok. Naši predkovia skutočne z úcty k spomienke na utrpenie Ježiša Krista v tento deň zvykli zjesť len krajec suchého chleba a zapiť ho pohárom vody,“ pripomína etnologička.

A my už k tomu dodáme len to, že držíme palce všetkým postiacim sa Varecháčom! Myslite na to, že to robíte pre seba a aj pre svoje zdravie. Ako vyzerá pôst vo vašich rodinách? Dodržiavate 40-dňový pôst? A aké jedlá počas postenia pripravujete?





Diskusia k článku

julica
Wau, ten kalkýš je výva. ďakujeme za inšpiráciu
chorvatka
Nuz keby sa clovek neprezieral a jedol i pil striedmo cely zivot, nedoznal by rôznych neduhov a chorôb, ba v dobrom zdravi a pri culom duchu by sa dozil vysokého veku. Viem o com Vam pisem, a pritom nie som veriaca a nie som vegetarianka, uz 40 rokov si udrzujem rovnaku vahu (plus minus 3 kg), nesportujem a rednutie kosti (osteoporoza) zatiial nepoznam. Nuz vyskusajte i vy, nie je tazké zvyknut si na stravu temer bezmâsitu.
bambulka51
Z detstva poznám a zaraďujem do nášho rodinného jedálnička niektoré s týchto pôstnych jedál.Sú výborné a nielen cez pôst...pekné čítanie...
rulik
ja mám z iného zdroja "Keltíž":
300g raž,300g pšenica,600g hrubá múka,1 L vody
Opláchnuté obilie cca 24 hod.namáčame vo vlažnej vode,scedíme a v tme necháme 3-4 dni klíčiť,2x denne preplachujeme vlažnou vodou(klíčky majú byť malé 1-5cm,ružové nie zelené),klíčky pomelieme na mäsovom mlynčeku,zalejeme vodou,poriadne premiešame,precedíme,vyžmýkame(zostane nám sladká vitamínová minerálna tekutina),do toho postupne pridávame múku aby vzniklo redšie haluškové cestíčko,vylejeme na plech(cca2-3cm)a pečieme pri 200°C asi 2 hodiny, aby vznikla svetlohnedá kôrka,podávame na tanieriku s lyžičkou(vidličkou).
baba
Moja babička každý rok robila cez pôst kalkýš. Ako deti sme sa nemohli dočkať, kedy sa to upečie a budeme ho môcť jesť. Veľmi nám chutil.






 



TOPlist