Foto: Shutterstock
Kúpili ste si niekde riadny kus pekne prerastenej domácej slaniny a – o niekoľko týždňov sa na nej začal usadzovať biely povlak. Čo teraz? Treba takúto slaninu vyhodiť alebo sa dá zachrániť?
Kryštáliky soli
Netreba podliehať panike, slanina, na ktorej sa vytvoril biely povlak rozhodne ešte nepatrí do koša. Tento povlak môže byť dvojaký - môže ísť o kryštalickú soľ alebo niektoré aminokyseliny, ktoré sú zdraviu úplne neškodné a ide i normálny jav.Kryštáliky soli môžete jednoducho zotrieť čistou handričkou s niekoľkými kvapkami rastlinného oleja a potom si na slanine pochutnať. Ak vám táto biela vrstvička neprekáža, môžete ju samozrejme aj zjesť.
A čo pleseň?
Ani v prípade, ak je viditeľným povlakom na slanine pleseň, nemusíte sa jej nejako panicky obávať. Slanina sa totiž nekazí, pretože je nasolením a zaúdením dôkladne zakonzervovaná, len sa vysuší a stvrdne. Pleseň na koži ju teda nepoškodí, aj keď samozrejme by sa nemala jesť, treba ju odstrániť.Pleseň z povrchu slaniny môžete zotrieť čistou handričkou, kým po nej nezostanú žiadne viditeľné stopy. Prípadne môžete spóry plesne dôkladne odstrániť pomocou kuchynskej kefky. Určite na to používajte čistú kefku, a nie kefku na umývanie riadu.
Pleseň sa nedostane do hlbších vrstiev slaniny, tvorí sa len na povrchu. Ak tomu neveríte, pre pokoj duše, môžete ešte vrchnú kožu z kúska, ktorý idete zjesť či dať do jedla, odrezať.
Kedy pleseň škodí
To, že pleseň slanine neškodí, platí len pre kusy slaniny vcelku, kde sa objaví len na koži, resp. na povrchu. Ak kúpite na plátky nakrájanú slaninu a po určitom čase na nej objavíte pleseň, takúto slaninu už nemožno zachrániť. Musíte ju vyhodiť - v tomto prípade nepomôže ani očistenie kefkou.Foto: Shutterstock
Radšej vcelku ako nakrájanú
Preto plátkovej slaniny kupujte len toľko, koľko práve zjete. Ak si jej zadovážite priveľa, je lepšie ju zavákuovať a dať do mrazničky, tam vydrží až rok.Všeobecne sa ale odporúča kupovať slaninu vždy vcelku a nie už nakrájanú. Takisto by ste sa mali vyhnúť predkrájaniu doma a odkrojiť vždy len toľko, koľko potrebujete.
Slaninu je najlepšie skladovať na chladnom a vzdušnom mieste - otvorenú na drevenej doske v chladničke. Ak máte špajzu, môžete slaninu skladovať tam. V chladničke ju môžete skladovať aj vo vákuu. Vákuový obal však musí byť absolútne vzduchotesný, ak nie je, je lepšie ju skladovať otvorenú.
Diskusia k článku