Karamelové cukríky
Karamelové cukríky

Základný recept na domáce karamelky

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 28. januára 2025
Základný recept na domáce karamelky
Foto: Shutterstock

Vyrobiť domáce karamelové bonbóny je malá cukrárska výzva.

50 ks
porcií
35 (+ tuhnutie) minút
príprava

Suroviny

150 ml (40 %)
500 g
110 g
350 g (golden syrup)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si formu s vyšším okrajom veľkosti 25 x 30 cm. Môže byť kovová, keramická alebo sklenená. Dno aj okraje vyložíme papierom na pečenie.

  2. 2

    Do malého hrnca vložíme všetky suroviny. Postavíme ho na oheň a obsah sprudka zahrievame. Za občasného miešania varíme, až kým sa rozpustí všetok cukor a zmes začne bublať. Potom teplotu znížime. Do zmesi vložíme kuchynský teplomer, najlepšie cukrársky, určený na meranie teploty cukru. Na miernom ohni varíme bez miešania, kým zmes dosiahne teplotu 128 °C.

  3. 3

    Po dosiahnutí potrebnej teploty zmesi odstavíme hrniec z ohňa a zmes necháme 4 minúty odstáť. Potom karamelovú hmotu nalejeme do pripravenej formy a necháme tuhnúť asi 12 hodín alebo cez noc v chladnej miestnosti a v suchu.

  4. 4

    Stuhnutý karamelový blok vyklopíme z formy. Odstránime papier na pečenie a blok položíme na nový kus papiera alebo na nepriľnavú podložku. Potom ho ostrým dlhým nožom nakrájame na karamelky. Veľkosť aj tvar môžete prispôsobiť svojmu vkusu. My sme krájali malé obdĺžniky vo veľkosti 3 x 2 cm.

  5. 5

    Ak je hmota priveľmi mäkká, môžeme ju pred krájaním nechať 10 minút stuhnúť v mrazničke. Nakrájané karamelky jednotlivo zabalíme do kúskov papiera na pečenie a poukladáme do uzatvárateľnej vzduchotesnej nádoby. Odložíme do chladu a sucha.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia