
Foto: Shutterstock
Trocha ste na ne pozabudli pri inej činnosti, alebo varíte nejakú značku prvýkrát a čas varenia nesedí s návodom uvedeným na obale. A výsledkom sú príliš mäkké, ba až mľandravé cestoviny. Čo s nimi? Dajú sa ešte provizórne zachrániť, ďalší postup závisí od toho, ako veľmi ste ich prevarili.
Studená voda a panvica
Ak ste pri ochutnávke z hrnca plného cestovín zistili, že sú na skus predsalen o niečo mäkšie, ako by ste si želali, odporúča sa ihneď ich scediť a dať pod prúd studenej vody. Tá okamžite zastaví proces varenia a cestoviny už viac nezmäknú.Scedené cestoviny potom môžete ešte opiecť na panvici - rozohrejte 1 PL masla a potom ich na miernom ohni smažte asi 5 minút, kým nebudú mierne chrumkavé. Pozor – tento trik funguje len vtedy, ak dáte na panvicu len toľko cestovín, aby pokryli jej dno v jednej vrstve. Ak ich dáte do panvice veľa, urobí sa z nich kaša.
Zapečte ich naslano...
Ak sú cestoviny prevarené tak, že strácajú tvar a naozaj nikto na také chuť nemá, existuje ďalšia možnosť. Urobiť z nich nové jedlo. Tu sa osvedčí najmä zapekanie. A s čím? Fantázii sa v tomto prípade naozaj medze nekladú. Pohľadajte čo máte doma – hodí sa zelenina, údeniny atď.
Foto: Shutterstock
Cestoviny dajte do vymastenej ohňovzdornej nádoby, pridajte zvolené doplnkové suroviny a dochuťte koreninami či bylinkami. Dôležité je potom zmes zaliať nejakou tekutou zložkou – rozmiešanými vajíčkami, smotanou, prípadne jogurtom, na povrchu ich môžete posypať nastrúhaným syrom, ten naozaj nikdy neublíži.
Pečte v rúre pri teplote 160 °C približne 15-20 minút, kým tekutá zmes úplne nezhustne a ak sú posypané syrom, ten nevytvorí na povrchu chrumkavú kôrku.
Inšpirujte sa aj týmito receptami na zapekané cestoviny:
...alebo nasladko
Ak u vás doma letí všetko sladké, rozvarené cestoviny môžete zapiecť aj nasladko. Na 400 g rozvarených cestovín potrebujete 250 g smotanového syra, 250 g plnotučného tvarohu, 150 g cukru, trochu masla, 4 vajcia, 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 bal. vanilkového cukru, 1/2 ČL mletej škorice, 1 šálku sušeného ovocia podľa chuti.
Foto: Shutterstock
Smotanový syr vyšľahajte, pridajte tvaroh a šľahajte ďalšiu minútu. Pridajte cukor, trochu rozpusteného masla a zašľahajte. Potom po jednom zašľahajte vajíčka. Zmes ochuťte škoricou a vanilkou, potom vmiešajte kúsky sušeného ovocia (väčšie najprv nakrájajte).
Nakoniec opatrne vmiešajte do zmesi cestoviny. Zmes preložte do pripravenej, maslom vymastenej nádoby a pečte pri 180 stupňoch než začne povrch chrumkavieť a smotanová zmes nestuhne.
Receptový tip na zapekané rezance nasladko:
Diskusia k článku