Aby zostala chrumkavá a farebná:
7 chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť pri blanšírovaní zeleniny

Jarmila Horváthová, 24. februára 2024     4 minúty čítania

Aj keď ide o jednoduchú kuchársku techniku, vždy sa môže niečo pokaziť. Na čo si teda pri blanšírovaní zeleniny dať pozor?



Foto: Shutterstock

Blanšírovanie zeleniny patrí medzi základné postupy kuchárskej abecedy. Oceníte ho, ak v jedle chcete mať zeleninu chrumkavú a farebnú, ale aj vtedy, keď ju chcete zamraziť.

Pritom ide o veľmi jednoduchý postup, ktorý v skratke zahŕňa krátke povarenie zeleniny a potom jej následné prudké schladenie, ktoré okamžite zastaví proces varenia.

Aj pri tomto, na prvé prečítanie jednoduchom manévri, však môžete urobiť pár chýb, ktoré vás môžu stáť nielen energiu, ale vás aj pripravia o pôžitok z chrumkavej zeleninky .

1. Zanedbaná príprava

Pôvodne studená voda v hrnci už vrie a mrkvu určenú na blanšírovanie máte stále neočistenú v chladničke? Takýmto spôsobom míňate zbytočne veľa energie, ktorú môžete znížiť práve správnym poradím jednotlivých úkonov.

Zlaté pravidlo znie - najskôr pripravte zeleninu, potom zohrejte vodu v kanvici, prelejte ju do hrnca, nechajte zovrieť a vložte zeleninu.

2. Zle nakrájaná zelenina

Dôležité je, aby bola zelenina nakrájaná na rovnaké kúsky – nemôžu byť niektoré krátke, iné dlhé, tenké a hrubé. To má za následok rozdielny čas varenia, takže pri nerovnomernom nakrájaní budú niektoré kúsky zeleniny tvrdé, alebo iné príliš mäkké.

3. Nesprávne množstvo vody

Pri blanšírovaní nešetrite, ale ani neplytvajte vodou. Zelenina musí byť dostatočne zakrytá a vodu trochu posoľte.



Foto: Shutterstock

4. Neprimeraný čas blanšírovania

Ak budete zeleninu blanšírovať príliš krátko, nebude dostatočne uvarená. Ak zostane vo vode príliš dlho, bude rozvarená. Takisto sa stratia živiny.

Každá zelenina potrebuje iný čas povarenia a keďže v ňom ide doslova o minúty, nezabudnite si nastaviť časovač.

Ako dlho blanšírovať jednotlivé druhy zeleniny

  • 1 minúta: hrášok, nakrájaná kapusta
  • 2 minúty: brokolica, špargľa, jahody
  • 3 minúty: kukurica, mrkva, huby
  • 7 minút: paradajky, broskyne

  • 5. Rôzne druhy zeleniny spolu

    Pri blanšírovaní sa neodporúča jednotlivé druhy zeleniny miešať - každú blanšírujte samostatne a ideálne vždy v čerstvej vode. Je to preto, lebo každý druh zeleniny má iný čas prípravy, takže ak by ste ich robili spolu, kvalita by utrpela a tiež aromatickejšia zelenina by prekryla chuť jemnejšej zeleniny.

    6. Neskoré schladenie

    Princíp blanšírovania spočíva v tom, že zeleninu z vriacej vody ihneď preložíme do vody s ľadom alebo prelejeme ľadovou vodou. Zachová si tak farbu, konzistenciu a živiny.

    Ak to neurobíte okamžite, sporák síce vypnete, ale zeleninu, hoci len krátko, ponecháte v horúcej vode, kým si nachystáte ľadovú vodu, na jej vzhľade a chuti sa to prejaví.



    Foto: Shutterstock

    7. Nedostatočné osušenie

    Blanšírovaním sa to nekončí. Zeleninu buď použijeme na prípravu jedla alebo ju chceme dať do mrazničky. V oboch prípadoch je dôležité oblanšírovanú zeleninu dať na tanier na kuchynský papier alebo nechať odkvapkať v sitku. Pred zmrazením ju treba ešte dôkladne osušiť.



    ANKETA: Mávate v mrazničke pripravené kocky ľadu aj v zime?

    22,5%



    77,5%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist