Aby bol opäť chutný:
Obschnutý koláč? Triky, ako mu vrátiť hebkosť

Jarmila Horváthová, 31. augusta 2025     2 minúty čítania

Či už ste koláč zabudli na stole alebo ste to prehnali s pečením, môžete mu ešte vdýchnuť novú iskru.



Foto: Shutterstock

Bábovka či iný koláč z treného alebo piškótového cesta sa vám vydaril, ale zabudli ste ho na stole a obschol. Čo s ním? Určite ho nemusíte vyhadzovať, existuje niekoľko trikov, ako mu navrátiť vláčnosť. Tie sa dajú použiť aj v prípade, že ste koláč nechali príliš dlho v rúre a "vďaka" tomu sa vysušil.

Trik s dózou

Aby bol koláč opäť rovnako šťavnatý ako predtým, mali by ste ho na deň dať do vzduchotesne uzavretej plechovej alebo plastovej krabice. Pri veľmi suchom koláči môžete do krabice pridať aj rozkrojené jablko. To uvoľní vlhkosť, ktorú koláč absorbuje. Nesmie tam však byť viac ako deň, začalo by plesnivieť.

Trik so šťavou

Šťavnatosť možno suchému koláču dodať aj tak, že ho popicháte vidličkou alebo špajdľou a potriete nejakou vhodnou tekutinou. Môže to byť jablková šťava, cukrový sirup, pomarančová šťava, mlieko, káva ale aj alkohol, napríklad rum či likér. Je dôležité ich po koláči rovnomerne porozlievať, aby cesto nebolo šťavnaté len na určitých miestach. Určite to však netreba s tekutinou prehnať, inak bude koláč rýchlo kašovitý. Takto vylepšený koláč nie je však už vhodný na dlhé skladovanie.

Trik s teplom

Zabaľte koláč do alobalu a zohrejte ho v rúre pri 150 stupňoch asi na 10 minút. Teplo aktivuje vlhkosť, ktorá sa v koláči nachádza, a urobí ho opäť vláčnejším.

Druhá šanca

Ďalšou možnosťou, ak to tvar koláča dovolí, je rozkrojiť ho a naplniť džemom, maslovým či parížskym krémom. Po odstátí cesto absorbuje vlhkosť z krému. Alebo naň môžete dať polevu a ozdobiť ho napríklad ovocím.



ANKETA: Stalo sa vám už, že ste koláč správne neuskladnili a tak sa vysušil?

89,5%



10,5%







Diskusia k článku










TOPlist