Foto: Pravda - Robert Hüttner
Základom je krehké cesto, ktoré však môžete pripraviť v rôznych variáciách. Vždy je to múka, cukor, maslo, vajce a trochu soli, ale v týchto receptoch som pridala aj mandľovú múku, mleté lieskové oriešky, vlašské orechy a kakao – podľa druhu tartaletiek.
To, čo robí tartaletky také zaujímavé, sú plnky, ktorými košíčky plníme. Tartaletky sa dajú pripraviť nasladko, ale aj naslano, fantázii sa v podstate medze nekladú. Nie je to dezert náročný a prácny, závisí od plnky, ktorú zvolíte. Ako inšpiráciu som pripravila päť druhov tartaletiek – líšia sa prísadami do základného krehkého cesta a plnkami.
Pre priaznivcov čokolády sú určite lákadlom tartaletky s ganache, teda s čokoládovou plnkou. Výborným doplnkom je ovocie na ozdobu, ktoré ich osvieži. Dajú sa však plniť aj domácim džemom, napríklad teraz na jeseň slivkovo–figovým. Kto má chuť trochu zaexperimentovať, odporúčam tartaletku s cibuľovým čatní.
Diskusia k článku