5x inak:
Tartaletky, dezert mnohých chutí

Katarína Lešková, šéfcukrárka Hotela Devín v Bratislave , 30. septembra 2021     3 minúty čítania

Dnešné recepty venujem tartaletkám. Je to úžasný typ dezertu, s ktorým viete doslova čarovať. Dá sa totiž pripraviť na desiatky spôsobov a vždy chutí inak. A keď sa pohráte so zdobením, aj vyzerá vždy inak.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Základom je krehké cesto, ktoré však môžete pripraviť v rôznych variáciách. Vždy je to múka, cukor, maslo, vajce a trochu soli, ale v týchto receptoch som pridala aj mandľovú múku, mleté lieskové oriešky, vlašské orechy a kakao – podľa druhu tartaletiek.

To, čo robí tartaletky také zaujímavé, sú plnky, ktorými košíčky plníme. Tartaletky sa dajú pripraviť nasladko, ale aj naslano, fantázii sa v podstate medze nekladú. Nie je to dezert náročný a prácny, závisí od plnky, ktorú zvolíte. Ako inšpiráciu som pripravila päť druhov tartaletiek – líšia sa prísadami do základného krehkého cesta a plnkami.

Pre priaznivcov čokolády sú určite lákadlom tartaletky s ganache, teda s čokoládovou plnkou. Výborným doplnkom je ovocie na ozdobu, ktoré ich osvieži. Dajú sa však plniť aj domácim džemom, napríklad teraz na jeseň slivkovo–figovým. Kto má chuť trochu zaexperimentovať, odporúčam tartaletku s cibuľovým čatní.

Inšpirujte sa receptmi na tartaletky od Kataríny Leškovej:










Diskusia k článku







 



TOPlist