5 korenín, ktoré pomáhajú na dobré trávenie

janaa, 10. januára 2013 o 12:00

Aj obyčajné kuchynské koreniny sa dajú použiť ako prvá pomoc pri problémoch s trávením.


Foto: Shutterstock


Prehnali ste to na rodinnej oslave alebo cez nejaké sviatky s jedlom a teraz vás trochu trápi trávenie a je vám ťažko? Nemusíte hneď chodiť do lekárne, rýchlu a účinnú prvú pomoc nájdete aj u vás doma. Tam, kde by ste to možno najmenej čakali - vo vašej komore a kuchyni. Siahnite teda do svojich kuchynských zásob korenín a uvarte si úplne jednoduchý a dobrý čaj na trávenie z toho, čo nájdete doma.


Foto: Shutterstock



Rasca
Rasca lúčna (Carum carvi L.)
Rasca patrí celkom určite medzi najrozšírenejšie a asi aj najobľúbenejšie korenie sveta. V Európe sa používa už od 13. storočia a pravdepodobne patrí k najstarším koreninám používaným na starom kontinente. Je obľúbeným prostriedkom na povzbudenie chuti do jedla a na posilnenie žalúdka, hlavne u detí a chorých so slabým žalúdkom. Asi najznámejšia je rascová polievka, ktorú s obľubou varievali už naše babičky. Trochu menej známy je rascový čaj, ktorý pripravíte veľmi jednoducho - 1/2 čajovej lyžičky rasce dajte do šálky, zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať asi 5 minút. Rascový čaj pijeme teplý .

Aníz
Bedrovník aníz (Pimpinella anisum L.)
Toto korenie je hneď po rasci jedno z najstarších a najrozšírenejších korenín. Egypťania ho používali už v staroveku. V našich končinách sa s anízom stretávame najčastejšie v období Vianoc, pretože toto korenie je zvyčajne súčasťou perníkového korenia. Okrem výraznej chuti má tiež liečivé účinky. Uľahčuje kašeľ, urýchľuje trávenie a podporuje chuť k jedlu. Čaj z anízu sa môže užívať aj pri miernych otravách jedlom a ako doplnok pitného režimu pri hnačkách. A odporúča sa aj dojčiacim matkám pri nedostatočnej tvorbe materského mlieka. Pripravíte si ho veľmi jednoducho, podobne ako rascový čaj.


Foto: Shutterstock


Fenikel
Fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare)
Feniklové semeno bolo ako korenina aj liečivo veľmi obľúbené napríklad už u starých Číňanov, Arabov, Egypťanov, Grékov i Rimanov. Do strednej Európy ho priniesli mnísi v stredoveku a často sa uvádzal v herbároch ako zložka rôznych čajov. Feniklové semienka sa už po stáročia požívajú ako liečivo na povzbudenie chuti do jedla a ako prírodný liek pri tráviacich problémoch. Feniklové semená sú súčasťou hlavne rôznych čajov pre deti a pre dojčiace matky (zvyšujú tvorbu mlieka). V čajovinách sa fenikel s obľubou kombinuje s anízom a rascou.



Foto: Shutterstock


Majorán
Majorán záhradný (Majorana hortensis M.)
Majorán patrí tiež medzi najstaršie a najobľúbenejšie korenie. Pre svoju vynikajúcu arómu je jeho použitie rozšírené po celom svete. No len málokto vie, že majorán je aj liečivé korenie. Majorán povzbudzuje chuť do jedla, posilňuje a upokojuje žalúdok, preto sa primiešava aj do liečivých čajov.



Foto: Shutterstock



Zázvor
Zázvor obecný (Zingiber officinale R.)
Veľmi obľúbným domácim liekom na žalúdočnú nevoľnosť je aj zázvor, po slovensky ďumbier. V Číne ho používali už niekoľko storočí pred naším letopočtom a v stredoveku mal významnú úlohu v obchode s korením. Zázvor vynikajúco posilňuje žalúdok, zlepšuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Zázvorový čaj si môžete pripraviť aj zo sušeného zázvoru, ktorý sa v našich končinách používa hlavne ako korenie, ale pamätajte na to, že je oveľa silnejší ako čerstvý zázvor, takže na čaj stačí naozaj iba štipka. Veľa ďalších zaujímavých a poučných informácií o zázvore si môžete prečítať aj v článku Zázrak menom zázvor alebo si môžete pozrieť Infografiku - Zázračný zázvor.

Komentáre k článku:


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist