Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rasca
Rasca lúčna (Carum carvi L.)
Rasca patrí celkom určite medzi najrozšírenejšie a asi aj najobľúbenejšie korenie sveta. V Európe sa používa už od 13. storočia a pravdepodobne patrí k najstarším koreninám používaným na starom kontinente. Je obľúbeným prostriedkom na povzbudenie chuti do jedla a na posilnenie žalúdka, hlavne u detí a chorých so slabým žalúdkom. Asi najznámejšia je rascová polievka, ktorú s obľubou varievali už naše babičky. Trochu menej známy je rascový čaj, ktorý pripravíte veľmi jednoducho - 1/2 čajovej lyžičky rasce dajte do šálky, zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať asi 5 minút. Rascový čaj pijeme teplý .
Aníz
Bedrovník aníz (Pimpinella anisum L.)
Toto korenie je hneď po rasci jedno z najstarších a najrozšírenejších korenín. Egypťania ho používali už v staroveku. V našich končinách sa s anízom stretávame najčastejšie v období Vianoc, pretože toto korenie je zvyčajne súčasťou perníkového korenia. Okrem výraznej chuti má tiež liečivé účinky. Uľahčuje kašeľ, urýchľuje trávenie a podporuje chuť k jedlu. Čaj z anízu sa môže užívať aj pri miernych otravách jedlom a ako doplnok pitného režimu pri hnačkách. A odporúča sa aj dojčiacim matkám pri nedostatočnej tvorbe materského mlieka. Pripravíte si ho veľmi jednoducho, podobne ako rascový čaj.
Foto: Shutterstock
Fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare)
Feniklové semeno bolo ako korenina aj liečivo veľmi obľúbené napríklad už u starých Číňanov, Arabov, Egypťanov, Grékov i Rimanov. Do strednej Európy ho priniesli mnísi v stredoveku a často sa uvádzal v herbároch ako zložka rôznych čajov. Feniklové semienka sa už po stáročia požívajú ako liečivo na povzbudenie chuti do jedla a ako prírodný liek pri tráviacich problémoch. Feniklové semená sú súčasťou hlavne rôznych čajov pre deti a pre dojčiace matky (zvyšujú tvorbu mlieka). V čajovinách sa fenikel s obľubou kombinuje s anízom a rascou.
Foto: Shutterstock
Majorán záhradný (Majorana hortensis M.)
Majorán patrí tiež medzi najstaršie a najobľúbenejšie korenie. Pre svoju vynikajúcu arómu je jeho použitie rozšírené po celom svete. No len málokto vie, že majorán je aj liečivé korenie. Majorán povzbudzuje chuť do jedla, posilňuje a upokojuje žalúdok, preto sa primiešava aj do liečivých čajov.
Foto: Shutterstock
Zázvor
Zázvor obecný (Zingiber officinale R.)
Veľmi obľúbným domácim liekom na žalúdočnú nevoľnosť je aj zázvor, po slovensky ďumbier. V Číne ho používali už niekoľko storočí pred naším letopočtom a v stredoveku mal významnú úlohu v obchode s korením. Zázvor vynikajúco posilňuje žalúdok, zlepšuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Zázvorový čaj si môžete pripraviť aj zo sušeného zázvoru, ktorý sa v našich končinách používa hlavne ako korenie, ale pamätajte na to, že je oveľa silnejší ako čerstvý zázvor, takže na čaj stačí naozaj iba štipka. Veľa ďalších zaujímavých a poučných informácií o zázvore si môžete prečítať aj v článku Zázrak menom zázvor alebo si môžete pozrieť Infografiku - Zázračný zázvor.
A nechápem, prečo by sme nemohli používať slovenský názov ĎUMBIER!
www.strava.sk/showdoc.do?docid=3089...
www.liecenie.info/liecive-koreniny/kurkuma...
clanky.regeneracnecentrum.sk/2012/04/kurkuma-je-len-korenie-objavte-...
kundaliniyoga.blog.cz/1001/zlate-mleko...
kontakty na konkretne osoby si musis pozhanat na nejakej inej adrese
www.literarne.tricio.sk/listings/24-jazykove-okienko-dumbier-ci...