Foto: www.sxc.hu/Pulpdtp
Zázvorový čaj je výborný liek
Zázvor (Zingiber officinale), po našom vraj správne nazývaný ďumbier, je okrem medicínskeho použitia hojne využívaný aj v gastronómii. Najčastejšie ho možno nájsť v indickej a čínskej kuchyni, kde ho poznajú už takmer tritisíc rokov. Ochucujú ním hlavné jedlá, ale aj rôzne sladkosti.
Recepty so zázvorom
Recepty so sušeným zázvorom
Využitie v kuchyni
Ani naše babičky sa nedali zahanbiť a pre naše maškrtné jazýčky pripravovali dnes už legendárne lahodné koláčiky - zázvorníčky. Ich výhodou bolo, že dokázali upokojiť boľavý žalúdok počas vianočných sviatkov po nadmernej konzumácii všakovakých dobrôt.
Angličania zasa rozbehli ťažký biznis s výrobou zázvorového piva. Pre svoj nízky obsah alkoholu (niekedy menej ako 2 %) si ho na Ostrovoch obľúbili aj malé deti, dokonca slávna spisovateľka J. K. Rowlingová pripisovala pitie tohto obľúbeného nápoja svojej rozprávkovej postave, čarodejníckemu učňovi Harrymu Potterovi. Tak neviem, zázvorové pivo som ešte nepila, ale rada skúsim. A možno začnem aj čarovať...
Piecť na Vianoce zázvorové koláčiky je tradíciou aj vo Švédsku. Američania zasa obľubujú pridávať zázvor do svojich cookies a rôznych perníkových keksíkov a koláčov. Japonci zázvor nakladajú a podávajú ho k celosvetovo obľúbenej pochúťke – suši. Pamätám si, že keď som jedla suši prvý krát, s kamarátkou sme hútali, čo je to ružové vedľa maki roliek. Vyhlásila vtedy, že to je nejaká japonská sladká kapusta...
Obľúbenou cukrovinkou je kandizovaný zázvor. Je veľmi jednoduché si ho pripraviť doma. Na kocky nakrájaný očistený zázvor varíme pol hodinu v čistej vode. Potom ho zlejeme a zalejeme trochou vody s cukrom (toho by malo byť váhovo tak isto ako zázvoru) a ďalšiu polhodinu varíme. Potom ho už len treba scediť, obaliť v práškovom cukre a vysušiť. Konzumácia kandizovaného zázvoru okrem pôžitku z cukrovinky prináša aj úľavu pri nachladnutí.
Foto: www.sxc.hu/jeff1980
Zázvor alebo ďumbier, vyberte si
Zázvor je trvalá rastlina, ktorú si môžete pokojne pestovať aj doma. Stačí zasadiť kúsok buľvy koreňa a s láskou sa oň starať. Bude potrebovať teplé a slnečné miesto, pôdu však treba udržovať vlhkú. Vyrastie do výšky až 1,5 metra a pokojne si ho podľa listov môžete pomýliť s obyčajnou izbovou rastlinou. Keď po niekoľkých mesiacoch listy uschnú, narastená buľva koreňa sa vyberie, kúsok sa odloží na ďalšie pestovanie a zvyšok sa spotrebuje v kuchyni.
Tí, ktorí ste ešte nemali tú česť – zázvor má výraznú ostrú chuť, ktorú spôsobuje obsah gingerolu. Látku podobného zloženia majú v sebe aj čili papričky. V obchode či v lekárňach ho môžete kúpiť hneď v niekoľkých formách. Ako čerstvú hľuzu, sušené práškové korenie, sušené plátky alebo tobolky. Inak chutí čerstvý a inak sušený, ten sušený je totiž viac štipľavý a menej voňavý. Aj preto pri varení treba rozlišovať, či je v recepte napísaný čerstvý alebo sušený zázvor a tomu prispôsobiť dávkovanie.
Zázračný všeliek
Z hľadiska medicíny je zázvor využiteľný na mnohé neduhy. Najčastejšie sa spomína prechladnutie a nádcha, na ktorý zázračne účinkuje zázvorový čaj. Stačí nastrúhať dve čajové lyžičky čerstvého zázvoru, pridať kúsok škorice a dva klinčeky. Všetko prevaríme asi 5 minút v litri vody. Hotový vychladený čaj sa ochucuje citrónovou šťavou a medom a pije teplý počas celého dňa.
Foto: www.sxc.hu/hhsara
Obľúbené zázvorové koláčiky
Celkovo je výborný pomocník pri stavoch nevoľnosti, napríklad pri cestovaní, morskej chorobe, žalúdočnej nervozite, plynatosti a odporúča sa dokonca aj pri tehotenských nevoľnostiach – tu treba samozrejme užívanie konzultovať s lekárom. Zázvor tiež napomáha znižovať krvný tlak a cholesterol, posilňuje imunitný systém a aktivuje srdcovo-cievny systém.
Ako sa vraví, všetkého veľa škodí a tak je to aj so zázvorom. Pri väčších dávkach môže spôsobovať vedľajšie účinky ako žalúdočná nevoľnosť, pálenie záhy, či srdcové poruchy. Deti do troch rokov by pre istotu zázvor konzumovať nemali vôbec. Tak čo, vyskúšate?
Zdroj: wikipedia
tak som si urobila ovocny caj do toho dala dva klinceky pol kavovej lyzicky skorice a pol KL mleteho zazvoru
ale musim skonstatovat, ze s tym zazvorom mi to chutilo mydlovo
neviem ci som nemala pozuzit koren zazvora
ak ma niekto skusenosti s cajom moze mi napisat
V článku máš návod aj na čaj, skús to s čerstvým zázvorom...
Ale jedna vec ma tu trochu zarazila, niekto spomenul, aby sa zázvor ako zdravšia eventualita používal namiesto maggi. Ja viem, iste tým myslel tú kvapalinoidnú umelinu predávanú v obchode, ale chcem len upozorniť, že maggi je bylinka, po slovensky ligurček, po česky libeček a do polievok je naozaj fantastická.
domacaliecba.sk/ked-sa-vase-pluca-topia-hlienoch-toto-n...