Magazín

Domáci prostriedok: Ako vyčistiť pripálený plech? Skúste tento spôsob, funguje aj na odolnú špinu

Domáci prostriedok:
Ako vyčistiť pripálený plech? Skúste tento spôsob, funguje aj na odolnú špinu

Nikoho nepoteší, ale patrí k pečeniu. Plech s pripálenými zvyškami, to je nočná mora nejednej gazdinky....
2 minúty čítania

Zázvorové guľky

Fedor Malík:
Zázvorové guľky

Legendárny pezinský majster slova, strýco Marcin, nechal vo svojich úsmevných spomienkach veľa bonmotov....
3 minúty čítania

Fastfood za totality: Na toto sme pred revolúciou chodili do mliečnych barov a lahôdok. Starší si pamätajú, mladší neuveria

Fastfood za totality:
Na toto sme pred revolúciou chodili do mliečnych barov a lahôdok. Starší si pamätajú, mladší neuveria

Kým dnes sú v kurze celosvetové siete prevádzok s rýchlym občerstvením, foodtracky a špecializované bistrá, pred nežnou revolúciou boli našimi gastroikonami mliečne bary...
7 minút čítania

13x mleté rezne: Variácie so syrom, zeleninou aj smotanou. A aj recept od svokry so zaujímavou vychytávkou

13x mleté rezne:
Variácie so syrom, zeleninou aj smotanou. A aj recept od svokry so zaujímavou vychytávkou

Čaro mletých rezňov je v tom, že ich môžete vylepšiť rôznymi ďalšími surovinami, čo sa pri klasických rezňoch nedá....
6 minút čítania

Pečie celé Slovensko: Slané aj sladké, budú sa piecť darčeky pre najbližších

Pečie celé Slovensko:
Slané aj sladké, budú sa piecť darčeky pre najbližších

Kto by nemal rád darčeky? A tie jedlé majú ešte pridanú hodnotu - potešia nielen srdcia, ale aj žalúdky....
7 minút čítania

Bez škrupinky: 13 receptov na orechové koláče. Tradičné, aj o akých ste ešte nepočuli

Bez škrupinky:
13 receptov na orechové koláče. Tradičné, aj o akých ste ešte nepočuli

Vlašské orechy sú nielen zdravé, ale aj ohromne chutné. A v koláčoch dvojnásobne!...
5 minút čítania

Moderátorka Simona Frantová: Šéfkuchári sa pousmejú nad tým, ako ich dirigujem

Moderátorka Simona Frantová:
Šéfkuchári sa pousmejú nad tým, ako ich dirigujem

Autorka televíznych relácií Chutné Slovensko a Tajomstvá Slovenska sa pri svojej práci naučila variť tatarčane pirohy, piecť langoše či údiť rybu....
18 minút čítania

Najlepšia kačka

Fedor Malík:
Najlepšia kačka

Hneď na počiatku tohto písma si kladiem otázku. Čo máš radšej na (slávnostnom) stole? Hus a či kačicu?...
3 minúty čítania

10x šúľance naslano: S kapustou, bryndzou, mäsom, so slaninou alebo syrom. Otestujte, s čím budú najchutnejšie!

10x šúľance naslano:
S kapustou, bryndzou, mäsom, so slaninou alebo syrom. Otestujte, s čím budú najchutnejšie!

Šúľance naslano ponúkajú oveľa viac chuťových možností ako tie sladké....
5 minút čítania

Hádanka dňa: Rôzny tuk, rôzne mafiny. Budú lepšie s olejom alebo s maslom?

Hádanka dňa:
Rôzny tuk, rôzne mafiny. Budú lepšie s olejom alebo s maslom?

Vláčne či krehké, vysoké či nízke alebo rýchlejšie hotové. To všetko závisí od toho, aký druh tuku použijete do cesta na mafiny....
4 minúty čítania

PRÍLOHA VARECHA 46/2025: Zázvor patrí nielen do čaju

PRÍLOHA VARECHA 46/2025:
Zázvor patrí nielen do čaju

Varecha s receptami na jedlá obohatené zázvorom z portálu Varecha. sk, vychádza ako príloha denníka Pravda v piatok 14. novembra.
3 minúty čítania

Jablkové záviny: Tradičné kysnuté, ale aj rýchle z pivného či šľahačkového cesta

Jablkové záviny:
Tradičné kysnuté, ale aj rýchle z pivného či šľahačkového cesta

Chutný závin so šťavnatou jablkovou plnkou sa dá upiecť rôzne....
5 minút čítania

Overená metóda z Ázie: Koľko vody pridať k ryži, aby nebola tvrdá ani rozvarená? Tento trik s prstom zaručene funguje

Overená metóda z Ázie:
Koľko vody pridať k ryži, aby nebola tvrdá ani rozvarená? Tento trik s prstom zaručene funguje

Žiadne odmerky, vyskúšajte jednoduchý spôsob merania vody, ktorý zachráni každú ryžu!
3 minúty čítania

Tekvicové polievky: 11 receptov na tie krémové, ale aj také, v ktorých je do čoho zahryznúť

Tekvicové polievky:
11 receptov na tie krémové, ale aj také, v ktorých je do čoho zahryznúť

Jemné mixované tekvicové polievky sú jesennou stálicou....
5 minút čítania

Legendárne gazdovské špeciality Bystriansky z Podpoľania inak voňajú aj chutia

Legendárne gazdovské špeciality Bystriansky z Podpoľania inak voňajú aj chutia

INZERCIA - Jaroslav Bystriansky vytvoril v Podpoľaní rodinné mäsiarstvo, kde sa dodržiavajú tradičné rodinné receptúry a remeselné postupy....
7 minút čítania

Dobré kombinácie: Čo dezert, to iný čaj. Ako vybrať ten najvhodnejší k štrúdli či medovníkom?

Dobré kombinácie:
Čo dezert, to iný čaj. Ako vybrať ten najvhodnejší k štrúdli či medovníkom?

Párovanie vína s jedlom nie je nič neobvyklé. Ale viete, že isté pravidlá platia, aj keď chcete podávať k sladkému dezertu čaj?...
7 minút čítania

Hodí sa vždy: Niečo na raňajky, na desiatu aj ako dezert ku káve? Upečte si banánový chlebík

Hodí sa vždy:
Niečo na raňajky, na desiatu aj ako dezert ku káve? Upečte si banánový chlebík

Ak si myslíte, že recept na banánový chlebík je len jeden, vyvedieme vás z omylu....
6 minút čítania

Svätomartinská tradícia: 9 zásadných krokov pre dokonalú pečenú hus

Svätomartinská tradícia:
9 zásadných krokov pre dokonalú pečenú hus

Ak hus upečiete správne, výsledkom bude jemné, mäkké mäsko s chrumkavou kožou navrchu. Pomôžeme vám sa k takej dopracovať...
7 minút čítania

12x chutná večera z minima surovín: Nemusíte mať napratanú chladničku, aby ste uvarili výborné jedlo!

12x chutná večera z minima surovín:
Nemusíte mať napratanú chladničku, aby ste uvarili výborné jedlo!

Čím viac ingrediencií, tým lepšia chuť? Tak toto určite neplatí....
5 minút čítania

Pečie celé Slovensko: Na rade sú lokše, buchty a medovníky, babičkine dobroty, ktoré milujú celé generácie

Pečie celé Slovensko:
Na rade sú lokše, buchty a medovníky, babičkine dobroty, ktoré milujú celé generácie

Dnes to v pekárskej šou bude voňať spomienkami na tie najlepšie recepty našich starým mám.
7 minút čítania

Toto s ňou urobte: Prekáža vám štipľavá chuť surovej cibule? Vyskúšajte jednoduchý trik a hneď bude jemnejšia

Toto s ňou urobte:
Prekáža vám štipľavá chuť surovej cibule? Vyskúšajte jednoduchý trik a hneď bude jemnejšia

Surová cibuľa je súčasťou rôznych šalátov, nátierok či sendvičov. Mnohým však jej ostrosť veľmi nelahodí....
4 minúty čítania

Najlepšie októbrové recepty: Opitý Izidor jednoduchšie, metrový zákusok inak aj klasické obložené chlebíčky

Najlepšie októbrové recepty:
Opitý Izidor jednoduchšie, metrový zákusok inak aj klasické obložené chlebíčky

Uplynulý mesiac sa Varecha rozrástla o poriadnu nádielku nových receptov. A dva z nich priam excelovali....
13 minút čítania

Tajná zbraň: 8 dôvodov, prečo použiť pivo pri varení a pečení. Toto dokáže s mäsom aj koláčmi

Tajná zbraň:
8 dôvodov, prečo použiť pivo pri varení a pečení. Toto dokáže s mäsom aj koláčmi

Skúsení kuchári na účinky piva v jedlách, ale aj dezertoch nedajú dopustiť....
9 minút čítania

Víkendové pečenie: 10 receptov na lahodné krémové zákusky s gaštanovým pyré

Víkendové pečenie:
10 receptov na lahodné krémové zákusky s gaštanovým pyré

Milujete gaštanové pyré? V týchto dobrotách si ho užijete v každom súste....
5 minút čítania

Domáce hody: Ako na pečenú kačku s lokšami? Toto vám radí šéfkuchár

Domáce hody:
Ako na pečenú kačku s lokšami? Toto vám radí šéfkuchár

Na jeseň sú reštaurácie, ktoré sa špecializujú na kačacie hody zavalené hosťami. Tak prečo si podobnú hostinu nespraviť doma?...
5 minút čítania