Oman pravý (Inula helenium L.)

Oman patrí ku skupine liečivých rastlín, predstavuje trvácu bylinu. Vzrastom patrí k vyšším rastlinám, dorastá do výšky 60 – 150 cm. Pre býľ je príznačné, že je ryhovaná a chlpatá. Oman sa vyznačuje mohutným a rozkonáreným koreň, pričom listy vytvára prízemné (oválne) a stonkové (kopijovitý tvar). Plodom sú nažky s chocholčekom. Žlté kvety sa objavujú v mesiacoch júl – august.
Pôdu uprednostňuje hlbokú ťažkú, taktiež má rád dostatok vlahy. Pôvodným domovom bola Ázia, okrem liečivého účinku, plní aj okrasnú funkciu. Vďaka svojmu zaujímavému vzhľadu je ozdobou okrasných parkov. Vzhľadom na svoju výšku a nároky na priestor sa skôr hodí pre solitérnu výsadbu.

Úžitková hodnota



Úžitkovú hodnotu v tomto prípade predstavuje koreň, ktorý je predmetom zberu. Z liečivých rastlín sa získava droga, kde sa hodnotí jej obsah a chuť. Oman sa vyznačuje horkou chuť a jej vôňa je aromatická. Jej obsah tvorí 50% inulínu, silica s obsahom azulénu, alantolu a horčiny. Uplatnenie rastlinky Omán sa nachádza v boji proti črevným parazitom. Omán sa využíva aj zvonka: na prípravu kloktadiel a kúpeľov na ťažko sa hojace rany, kožné vyrážky a lišaje. Úžitkovosť nespočíva len v liečebných účinkoch, ale je aj dobrou medonosnou rastlinou.

Oman na Vareche


Diskusia: Najlepší liek na kašel a nachladenie



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 05:45

Diskusia k článku



Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist