Varenie

Želé v prášku

martinka78 - bez fotkymartinka78, 9. júna 2014

Ahojte, prosím o radu toho, kto má skúsenosť so želé v prášku z obchodného reťazca na L (pomarančová, jahodová, egrešová príchuť).
Asi pred 2 mesiacmi som si kúpila toto želé, dodržala som postup, ktorý je uvedený na obale, no ani po niekoľkých hodinách mi nestuhlo, tak sme to len tak vypili. Našťastie som to nepotrebovala na nejaký cukrársky výtvor, to by som bola nahnevaná, len na skúšku a takto to dopadlo.
Dnes som dala želé druhú šancu, dala som trošku menej vody (po naštudovaní diskusií), ale dopadlo to rovnako ako v prvom prípade.
Niečo robím zle, ale nie som si toho vedomá. Ak máte dobré skúsenosti so želé a stuhlo vám, napíšte mi, prosím, podrobný postup. Pokojne aj ako keby ste to vysvetľovali malé dieťaťu - nenahnevám sa a hádám dostane želé aj tretiu šancu...
Ďakujem vám.

@zareaguj


Diskusia k téme

nela88
používam, je to dobrý výrobok, ale pozor! nesmie vrieť, asi preto Ti to nestuhlo.
cuketa
s týmto želé mám dobré skúsenosti, pripravujem ho takto: odmeriam si len 450 ml studenej vody, do nej vsypem jeden balíček ochuteného želé, pridám dve lyžičky citronovej šťavy alebo citronky, zamiešam a nechám stáť asi 20 minút. Potom postavím nádobu do vodného kúpeľa a zohrievam na horúco - ucítiš prstom a na vrchu sa tvorí jemná pena. Vyberiem z vodného kúpeľa a nechám chladnúť. To chladnutie trvá veru aj 3-4 hodiny, ale dá sa urýchliť - najprv dám nádobu do studenej vody, potom aj do chladničky.. Pri občasnom zamiešaní zistíš, či želé už rôsolovatie, alebo ešte stále nie. Rôsolovanie zbadáš pri zamiešaní, keď už zacítiš odpor - to ešte stále nie je koniec, hustnúce želé sa z lyžice neleje, ale padá akoby v kusoch. Vtedy môžeš opatrne nalievať na koláč, ktorý máš upevnený v ráme, resp. v nejakom "mantileli". Polievam po troche veľkou lyžicou, alebo naberačkou. Uložím do chladničky vytuhnúť - to treba 3 - 4 hodiny. Zelatínové koláče sú "nevyspytateľné", pomaly nikdy nevieš, ako sa vydaria, aj po mnohých rokoch praxe ma občas prekvapia. Ešte dodám - iste si si všimla, že oproti návodu na vrecúšku mám svoj postup, ale ten sa mi osvedčil. Ak by ti chladnúce želé stuhlo viac, než treba na polievanie, tak ho znova veľmi mierne ohrej. Želám ti obrovskú "želatínovú" trpezlivosť a úspechy sa dostavia!
evanaaa
Aj ja som raz skúšala a nepodarilo sa, práve to spomínané. Ináč, neviem, @martinka78 , načo ho presne potrebuješ, ale volila by som iné, lepšie. Hádam ani to od Dr.Oetkera - želatína zastudena by nebola zlá a možno je aj jednoduchší postup.
martdekor
Ja používam iba ten to druh želé a som s ním maximálne spokojná. Odporúčila mi ho moja mamina.Tiež som na začiatku mala s tým problém, ako píšete, ale po konzultácii s mojou maminou som vychytila muchy:) tak že: prevarím si 500 ml vody, keď začne vrieť, tak ju odstavím. Po cca 5-10 minútach vsypem sáčok želatíny a premiešam, kým sa nerozpustí, nechám trochu vychladnúť a dám ho cca na 40 minút do chlladničky. Občas premiešam. Keď vidím že zašne želatina tuhnúť po takej hodinke, tak ju kontrolujem častejšie a premiešavam. Keď už sa mi urobil taký rôsol ( nesmie byť želatína riedka, nesmie sa liať, ale nesmie byť ani stuhnutá úplne) tak ju naberačkou, alebo lyžicou jemne rovnomerne navrstvujem na koláč a dám do chladničky. Želatína sa jemne rovnomerne rozleje na koláči a stuhne. Môžem vrelo odporučiť !!!
Poznámka: Pokiaľ robíme želatínu s vodou, tak tuhne pomalšie, ale pokiaľ ju robíme z kompotového nálevu, tak svojou hustotou tuhne v chladničke rýchlejšie.
katka75
aj my to robime tak ako pisala @martdekor , este k tomu obcas robievam aj to, ze pred tym este zelatinu nasypem do poldeci studenej vody, aby zmakla, nabobtnala a az tak ju primiesam k horucej vode. Voda nikdy nesmie vriet, tym zelatina strati schopnost tuhnut.
martinka78
Ďakujem všetkým. Nakoniec sa to vyriešilo samo. Včera som časť želatíny odložila, ostatnú sme vypili. A čuduj sa svete - ráno bola odložená želatína tuhá ako remeň. Podľa vašich rád som neurobila chybu pri príprave, ale tuhnúť som ju nechala pri izbovej teplote, nie v chlade. A je teda pochopiteľné, že to trvá oveľa dlhšie - bola som málo trpezlivá, aj keď 5 hodín je dosť veľká trpezlivosť... Do budúcna už viem, že nechám schladiť a hajde do chladničky.
@martdekor ďakujem, veľmi si mi pomohla, budem sa riadiť tvojimi radami (resp. tvojej maminky)
@stefanm veru tak, zábava má byť, šikovný to chlap, ktorý si trúfa na želatínu
martdekor
Potešenie je na mojej strane martinka78 :) som rada, že som aspoň trochu pomohla, poznám ten stav, keď sa človek veselo odhodlá vyskúšať niečo nové a stroskotá a príde do stavu zúfalosti, že sa to nepodarilo a nevie si rady. Je super, že existuje táto diskusia a ľudia si môžu navzájom pomôcť a podeliť sa so svojimi skúsenosťami a poradiť aj ostatným. Nabudúce Ti to určite vyjde :) držím palce. Martina