Ahojte všetci. Blížia sa Vianoce a preto som si prišla po radu. Keďže potrebujem zredukovať hmotnosť a zároveň sa nechcem vzdať tradičných vianočných dobrôt (veď mnohé z nich sa fakt robia len na Vianoce), chcem poprosiť vás skúsených varecháchov a varecháčky o rady:
1. môžem bielu hladkú múku aspoň z časti nahradiť špaldovou alebo si mám na svoje tradičné pečenie hľadať nové recepty, kde je originál špadlová múka?
2. biely cukor môžem nahradiť trstinovým v presne takom istom množstve alebo menej - viac?
3. trstinový cukor som si kúpila aj mletý, čiže práškový - je to tak dobre alebo si mám radšej mlieť?
ďakujem všetkým
Môžeš použiť aj ražnú múku, napríklad do perníkov, aj s ňou nahradiť asi tretinu inej múky v ostatných pečivách. Výsledok bude ale trochu tmavší.
Dobrá je aj mandľová múka, tekvicová.....len tam už sú potom iné chute.
Špaldová alebo ražná múka však majú podobnú kalorickú hodnotu, ako pšeničná.
Trstinový cukor môžeš použiť presne tak, ako biely, koľko je v recepte, aj práškový.
Z tekutých sladidiel sa dá použiť melasa, med, jačmenná sladenka - tam, kde ide tekuté sladenie.
Ale všetky majú približne rovnaké kalorie, ako obyčajný cukor, akurát nie sú rafinované.
Ak chceš obmedziť kalórie, tak použi brezový cukor, alebo stéviu v prášku.
Ja používam brezový cukor, sladivosť aj hmotnosť má ako obyčajný cukor, ale má oveľa menej kalórií, a oveľa nižší GI ako biely cukor. Je dosť hrubý, tak si ho meliem na práškový v sekáčiku. Brezový sa ale nedá použiť do kysnutého cesta, nevykysne. Pri väčších množstvách môže mať laxatívne účinky, a je jedovatý pre mačky a psov - ževraj.
Stévia ako práškový cukor - tá nemá žiadne kalórie, ale tam treba pridať cca 15% cukru, ináč je samotná stévia nahorkastá.
To počujem prvý raz, a za 5 rokov, čo pečiem zo špaldovej múky a iných cukrov, ako repného, sa ešte nikto nesťažoval. Jediný rozdiel je, že potrebuje pri kváskovom chlebe menej vody, ako pšeničná.
co pocujes prvy raz? Proste podla mna cuktovi si ma clovek uzit take ako ma byt, je to raz do roka, so spaldovou mukou to nieje ono... ale pouzivam ju tiez na chlieb a pecivo, nic proti nej nemam
buď si vychutnáš sviatky dľa tradície vašej rodinnej-alebo vynechaj jedenie sladkostí..
záleží-čo uprednostníš..
ak sa budeš triezvo stravovať po celý rok-pár dní na konci roka ťa určite nezmení k horšiemu tak-žeby si to potom nezvládla..
želám pokoj v duši..:-)
Mám v rodine dvoch ľudí, ktorí netolerujú pšenicu a mlieko, a nechcú /nemôžu sacharózu, ani fruktózu. Špaldu v menšom množstve tolerujú. Takže ak chcem, aby si dve deti užili na Vianoce, a aj inokedy, cukroví, alebo nejaké koláče, tak halt musím piecť z iných múk a cukrov. A taká pilná zas nie som, aby som varila a piekla všetko dvojmo. Čo sa kalorickej hodnoty iných múk a cukrov týka, napísala som o nich v prvom príspevku. :)
pokial ide o zdravotne obmedzenie, to je ina vec, samozrejme
Kde kupuješ brezový cukor, čiže xylitol? Trstinový cukor má tolko kalórií ako sacharóza a je tiez skodlivý. hlavne pre diabetikov.
Mávajú v kauflande v B.Bystrici, alebo v zdravej výžive Slniečko. Raz som objednala v lekárni Pilulka, tam je za cca 8 euro kilo, dobrá cena.
Lepší je erythritol. Nemá kalórie a nulový glykemický index.
Tiež pečiem linecké, ale dávam maslo, brezový cukor pomletý a preosiaty, lebo ináč je hrubý, a špaldovú múku len hladkú bielu, nie celozrnnú. Zatiaľ som s tým nemala problém, cesto sa dobre spracovalo,aj vyvaľkalo a vykrajovalo. Ak ťa to neodradí, nabudúce skús koka keksíky, s tými som začínala, a sú výborné. Ja pečiem takto, lebo musím, nie aby som šetrila kalórie.
varecha.pravda.sk/recepty/koka-susienky-100-original-/588...
Ako kedy... väčšinou používam papier na pečenie, ale niekedy vytriem plech maslom, herou, masťou - podľa toho, čo pečiem.