Zdravá výživa

Zdravá výživa?

micanela - bez fotkymicanela, 19. januára 2013

Chcem sa opýtať podľa čoho sa delia recepty... pozerám zdravú výživu a každý tretí recept má v ingredienciách majonézu a podobné veci.
Tak ak je toto zdravé tak už fakt neviem, čo je nezdravé. Delenie je potom úplne na nič.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
K téme "Čo znamená zdravá výživa?" založená @jazvec sme diskutovali prednedávnom....... (na str. 3).
Stačí do vyhľadávača napísať tému a objaví sa ti.
Aj majonéza môže byť zdravá: stačí ak si ju vyrobíš z jogurtu, treba sa len vedieť orientovať vo vyhľadávaní podľa toho čo koho zaujíma, na čo má chuť, čas a peniaze...... že @2010.
2010
@hubata , zatial som nejedol ani jednu jogurtovu majonezu co by chutila ako majoneza, nemas nahodou recept?
marianne
@micanela naozaj majoneza sa da nahradit bud kyslou smotanou,jogurtom alebo nejakym dobrym dressingom z olivoveho oleja,horcice,citron.stavy.....a ak je zaklad receptu dobry (zdravy) da sa ipmrovizovat,ja to robim pravidelne,ze majonezu vymenim za jogurt,dressing a pod...niekedy objavim skvely salat a zalievku si spravim po svojom..ja som praveze rada,ze to daju do zdravych,lebo inak by som nejaky dobry recept,ktoremu staci len uprava aka mne chuti prehliadla..Ak teda ide len o tu majonezu...v inych ingredienciach je to uz mozno opravnene..ja som do zimneho salatu z cervenej kapusty dala aj par kuskov vyskvarenej slaniny na ozdobu a zaradila som ho to tagu zdrave,pretoze,kto nechce ju tam neda...teraz som uz aj ja pomylena,co je zdrave:-)))
2010
@marianne , a ta nahrada z kyslej smotany chuti ako majoneza? Mozem ju dat do zemiakoveho salatu , s tym istym vysledkom ako s majonezou?
elixir
@micanela : môžeš si urobiť jedlo akékoľvek, s tým, že veci ktoré vieš, že nie sú na Tvoje ciele vhodné, nahradíš čímsi iným, s inými výživovými hodnotami. Nikdy to nebude ako to "nezdravé", napr. ja cítim veľký rozdiel keď použijem v omáčke či polievke 33% smotanu alebo mlieko (a aj moje telo cíti rozdiel v pomere tukov), ale ber to tak, že akoby varíš iné jedlo... aj to vie byť chutné... :)
Ale rozumiem na čo narážaš s tou zdravou výživou. No keď sa cez tú nespokojnosť s kategóriami tu prenesieš a skúsiš trošku experimentovať, určite budeš spokojná. Nájdeš v tom tunajšom mori receptov veľa inšpirácie.
(A idem hneď skontrolovať tagy pri svojich receptoch. :) )
marianne
Ja majonezu namam rada,nejedavam ju roky,takze to takto riesim uz dost davno.Ale ak ma @micanela majonezu rada,tak si moze urobit svoju domacu majonezu,zdravsie varianty,ktorych je dost aj tu na vareche alebo pogoogli a najde co vyhovuje jej.Vzdy je riesenie.Robila som tvoj zemiakovy salat s avokadom a plne mi to nahradilo chut majonezy...To je len jedna z variant.Ci musi byt len ta prava?Ak ano,tak ano,ty si odbornik...neviem presne o co ti ide...ze sa neda nahradit prava majoneza nicim inym? mne sa da...a ci aj tak chut?,asi nie,ale to ma netrapi,lebo ju nemusim..ide o to,ci chce zdravsie,alebo kalorickejsie...neviem ci som to dostatocne pochopila,co chces pocut..
marianne
Alebo ak majoneza nema co robit v zdravom jedle,tak potom este light verzia majonezy,tu pouzivaju v televiznych relaciach o zdravom vareni..napr.Healthy apetite With Elie Kriger...ci je zdrava,to neviem,ale tam ju odporucaju,inak uz poradit neviem.Napisala som iba ,ako to robim ja,netvrdim,ze je to to jedine najspravnejsie..
bubaya
Zdravá výživa a zdravá strava je taký istý pojem, ako dobrá hudba. Zdravá výživa má byť taká, čo nám dodá potrebné kalórie, vitamíny, minerály atď. a ktorá je ľahko stráviteľná. Má byť pripravená z najlepších surovín, bez chemických vylepšovadiel, konzervantov, aróm a podobných sajrajtov. Takže kľudne aj tá majonéza, alebo dobrý domáci koláčik, či chleba s centimetrom masla. Momentálne sa pod pojmom zdravá výživa myslia cereálie, otruby, plevy, všetko nízkotučné, šaláty, surová zelenina. Ale to sa zas za pár rokov zmení, bude to niečo iné.
tatranocka
U nás tiež boli pokusy s alternatívami a neujali sa.Mamka robí na rodinné "sešlosti" a sviatky šalát pre celú rodinu (je nás minimálne 15) a všetci sú spokojní a tešia sa.Hovorí tomu "zdravšia verzia".Zemiaky na šalát varí v 12 l hrnci a do toho dáva len 2x 400 gr majonézy.Zvyšok nahradí kašou z mlieka a hl. múky.Hovorí,že nikto z nás ťažko nepracuje fyzicky a netreba nám toľko kalórii.Myslím,že má pravdu,keď radšej použije 4 PL múky miesto 4 dl oleja.A šalát chutí ako keby tam bola majonéza.(Návštevám to neprezradíme)
bubaya
Majonéza Light - kto by to jedol?
Voda, rstlinný olej (25% hm.), cukor, modifikovaný kukuričný škrob, ocot, pasterizovaný vaječný žĺtok (2,85% hm.) – z vajec z podstielkového chovu, horčica (voda, horčičné semmená, ocot, jedlá soľ, cukor), jedlá soľ, aróma, citrusová vláknina, koncentrovaná citrónová šťava, regulátor kyslosti (kyselina mliečna), konzervačná látka (kyselina sorbová), zahusťovadlo (guarová fuma, xantánová guma), antioxidant (calcium disodium EDTA), farbivo (beta-karotén). yrobené z pasterizovaných vaječných žĺtkov. Bezgluténová.
marianne
@tatranocka to som este nepocula,ze kasa z mlieka a hl.muky:-) vsetci ludia vsetko vedia.Az nas bude riadna banda,by som to aj vyskusala,len pre zvedavost,lebo moja dievka by sa v majoneze aj kupala...
tatranocka
Že to nie je klasický šalát poznajú všetci až druhý deň,nie je im ťažko na žalúdok.Fakt bomba.
marianne
idem skontrolovat tie tagy aj ja:-)))) kazdy ma inu predstavu co je zdrave..:-) bo uz minule bola na mna staznost,ze som dala 1/2 hrnceka smotany a 1 PL praveho masla do hrnca polievky a dala do tagu zdrave!!!!!! Doteraz neviem, ci to vyhodit alebo nie.:-)))
2010
@marianne presne o to mi ide ze tento tyzden som kupoval domov 1kg balenie japonskej kewpie majonezy ...100 gramov=3000 kalorii !!! lebo u nas su tiez taki co sa v nej kupu. Jasne ze robim z avokada aj z kyslej smotany alebo jogurtu , ale vzdy si do toho pridaju aj tu masnu potvoru , tak experimentujem a hladam nizkokaloricke suroviny ako nahradu co chutia ako majoneza , eto vsjo.
marianne
OK.ja mam to stastie,ze muz tiez nema rad majonezu,zemiakovy salat ma najradsej len so sladkokyslym nalevom,ale ta moja hviezda to je ina kava,ked ju dala uz aj k udusenej sladkej kapuste,som kapitulovala,beznadejny pripad.Boli casy,ked padla 1velka flasa majonezy=1 tyzden.Ked sa osamostatnila,prestala som ju kupovat.ked pride dostane namiesto nej jogurt.
elixir
@marianne : hlavne pre každého je zdravé čosi iné... Ty máš pravdepodobne iné optimálne výživové hodnoty, ktoré by sa mali prijať, než ja a my obe máme iné, než môj partner... atď.
Nie všetko čo je prírodné, je aj zdravé pre každého. A nízkotučné veci sú tiež nie optimálne, aby sa nahradila chuť a nebolo to len ako voda bez tuku, väčšinou to kompenzujú väčším množstvom cukrov.
Ja ak by som jedla tak ako môj partner v prípade keby chcel pribrať 5 kíl, tak ja z toho vážim 200 kíl. To on si môže dať 1 cm masla na všetko a vypiť liter 33% šľahačky denne a nepriberie... a na mojom tele by sa také dačo kruto vypomstilo. Tak ako sa na mne vypomstia aj príliš drsné diéty, ktoré by mi spomalili metabolizmus tak že si moje telo uloží snáď už aj vlákninu zo zeleniny. (žartujem :) ) Preto je to veľmi individuálne, čo je to zdravá strava.
radost
:-))
pre môjho muža-dôchodca-je zdravá strava prerastená slanina...klobásky..mastné jedlá-i zákusky..je vlastníkom dobrých výsledkov cholesterolu i cukru...celý život s rovnakou hmotnosťou..
a ja...pravý opak...
takže nie som žiadny fanatický stúpenec toho-či onoho..
marianne
@radost ked takych stastlivcov je malo:-).Aj ja mam doma takeho stastlivca,kludne moze este pribrat a keby som zjedla len 1/3 z toho co on,tak by mi museli novu zarubnu sekat:-)))) dcera detto,ta ma lepsi apetit ako jej frajer a ja si musim davat pozor co zjem za vsetkych.Presne ako pise @elixir kazdy sme iny a mame ine potreby...
micanela
Mozno som to napisala zle - ja nehovorim, ze tie recepty su zle, nechutne... ani nic take. Ale ked ako clovek so zdravotnym problemom hladam nieco v kolonke "zdrava strava" tak cakam, ze mi to usetri cas. Ak mam recepty menit podla seba /co samozrejme aj robim/ tak mi to neusetrilo nic.
marianne
@micanela je tu zaregistovanych 36 600 ludi a ti z nich, ktori tu pridali recepty by museli skontrolovat svoje recepty a tagy,kde recepty zaradili...aj ja som sa stretla s tym,ze recept bol zaradeny napriklad ako vegansky a od veganskeho mal daleko..,niekedy staci iba upozornit dotycneho a opravi bez problemov,moze sa omylom stat,ze zle odtukne zaradi,aj mne sa podarilo...v tvojom pripade,ti neviem uz poradit...lebo ako vidis,kazdy ma ine predstavy o tom co je zdrave..ak ide o kaloricku hodnoty tej majonezy,tak ju mozes vymenit za light,ale moc si nepomozes,ved sama vidis ako napisala @bubaya ,ze tam nic zdraveho nie je,same ochucovadla......radsej si sprav domacu,aspon vies co tam das,alebo improvizovat,ale to zase cas neusetris....tak ti uz neviem
hubata
@2010 :
1. do obyčajnej majonézy primiešaj jogurt alebo kyslej smotany v takom pomere ako ti vyhovuje podľa chuti a nárokov na zdravú výživu (najlepšie šľahačom). Dosolíš, ochutíš ak chceš pár kvapkami oleja, č. ml. korenie, troška octu, horčice, alebo

2. ak chceš mať mať najdiétnejšiu z diétnych majonéz tak stačí v osolenom mlieku uvariť zlatý klas a pridať pár kvapiek oleja, jogurt č. ml. korenie a troška horčice. Čo chceš vynecháš. Najlepšie tiež vyšľahať šľahačom.
bubaya
Teraz som si spomenula, ach ten alzheimer. Uvarený zemiak, taký stredný, nastrúham na jemno, alebo len tak popučím vidličkou na hladko, a tým nadstavím majonézu, ak mám, alebo zahustím jogurt, ak robím jogurtovú tatarku. Ten zemiak prehluší jogurtovú kyslosť a zahustí ho, alebo nám ušetrí trochu tukov v majonéze. Pridám, ako obyčajne horčicu, uhorku, cibuľku, mám rada trochu čili omáčky, aby to bolo ostré....podľa chuti. Nedávajte veľký krumpeľ, aby ste z toho nemali zemiakové pyré.
sovka62
Nechcem rýpať, ale ja by som majonézu ničím neriedila, ani nenahrádzala, žiadna light verzia, žiadna smotana, či nedajbože jogurt. Vyriešila som to tak, že zemiakový šalát s majonézou mávame raz do roka, na Vianoce a zo dva razy do roka iný šalát s majonézou (vlašský, s kuracím mäsom a pod.). Tatársku omáčku prakticky nejedávame. Zjedlo by sa aj častejšie, ale radšej zriedka a potom nech chutí tak ako má.
zuzik01
ja si pridavam k nazoru @sovka62 , ze je dobre jest vsetko, ale s mierou... niektore recepty si sice aj ja prisposobujem, ale napr. taky klasicky zemiakovy salat nechcem s nicim inym ako klasickou majonezou... ved ho jem len dva krat za rok - na vianoce a velku noc...
podla mojho nazoru su vsetky diety na nic - treba jest vsetko s mierou a striedmo a netreba nic prehanat... (samozrejme, ak nemate dietu predpisanu lekarom ;-)
dorenika
niektore (myslim ze vacsina) z receptov ktore som pridala som do tejto kategorie zaradila a su to take o v ktorych si mysli ze su zdrave pretoze su pomerne nizkotucne a obsahuju hlavne vela vitaminov zo zeleniny alebo tak :)
2010
@hubata , dakujem vyskusam tu druhu variantu.@sovka62 suhlasim s tebou, ale tu je vela receptov kde sa pouziva majoneza napriklad kapustovy salat coleslaw a nechcem dopadnut ako fastfoody kde ponukaju salaty ale ked sa zrataju kalorie tak maju viac ako hamburger.
tedko
micanela presne o tomto som písala zhruba pred dvomi týždňami a dopadla som ako ty,každý hovorí svojej verzii ZDRAVÉ,chceš si nájsť recept zdravé a máš tam koláče,torty a neviem čo ešte takže k tejto téme asi toľko že som to vzdala....................
tatranocka
@sovka62 u nás sa majonéza nastavuje kvôli tomu,že s normálnou by to nikto nejedol (mastné).Uhorkový nálev to síce zmierni,ale stratí sa tá krémovosť.Ak by to niekto vyskúšal s tou múčnou kašou,fakt by ma zaujímal názor na výsledok.
micanela
tedko - máš pravdu, tiež to vzdávam. zbytočná strata času. možno niekto má hodiny na porovnávanie alebo zmeny receptov, ja proste nie.
wevewe
Pekne to napisala @sovka. Ked majoneza, tak majoneza, samozrejme nie kazdy den....nadstavovat alebo zamienat ju za nieco ine je blbost. Ved to je potom uplne ina chut. Majoneza ma s kyslou smotanou ci s jogurtom podobnu akurat tak farbu. A aj to len podobnu..
evanaaa
Ja tiež súhlasím so @sovka , @zuzik01 a s @wewewe , nebudem si kaziť chuť, tiež jem majonézový šalát dvakrát do roka, tak si ho chcem užiť.
Mimochodom, a čo tá majonéza z mlieka, čo sa šľahá ručným mixérom,tú som ešte neskúšala, aká je ako náhrada.
2010
Neviem je tu na vareche asi tak 10 stran receptov s majonezou nejde len do zemiakove salatu a co tak treska, tuniakovy, coleslaw atd? takze nie je to 2 x do roka...
Experiment tuniakovy salat s majonezou bez oleja, mlieka , kyslej smotany 1 hrncek - 200 ml = 100cal.


tiginko
@2010 tak mi prezrad, z coho je ta majoneza, ked tam nie je olej, mlieko, kysla smotana? Ešte aj ked robim majonezu z tofu, tak je tam olej. Ze ty betar nazyvas jogurt ochuteny citronovou stavou a horcicou majonezou...ci? Alebo len tak vymixovane vajco?
tiginko
@lycylee tento poznám, ale on nad obrazkom spomina bez mlieka a bez oleja... @2010 o "hodvabnom" tofu som uz citala na tychto strankach aj videla a pocula v mediach, ja som zatial u nas na neho nenatrafiila. Ak ma taku texturu ako pisu, tak verim, ze z neho to pojde. 1. poradi mi niekto, ci ho zozeniem aj u nas? Rada by som ho vyskusala, aj ked si viem predstavit, ze to asi najlacnejsia zalezitost nebude, 2. skusim potrapit mixer a urobit ho podla toho receptu z nasho tofu bez oleja, s trochou vody (tu som doteraz nedavala). V podstate trochu zdraveho oleja neuskodi, ale tie kvalitnejsie maju svoju "chut" a ta niekedy nevhodne preraza
slavka2012
@tiginko , tofu pouzivam pomerne casto ako nahradu syrov (intolerancia mlieka), no o hodvabnom tofu som aj ja iba vela citala, napriklad v kucharskych knihach venovanych japonskej kuchyni, u nas som ho vsak zatial nevidela. Moja predstava o nom je ze je to nieco kompaktne, ale iba o trochu pevnejsie ako napriklad nas biely jogurt. Ja robievam majonezu tak, ze vymixujem normalne biele tofu s trochou vody, pripadne sojovaho mlieka, horcicou, cibulkou, niekedy pre chut pridam zopar kapar a je celkom jedle.
irenaw
vyzrážané sójové mlieko stečené cez plátno bez zaťaženia = hodvábne tofu, po zaťažení = klasické tofu. zatiaľ len takto po domácky, v obchode som ho nenašla :-)
2010
@tiginko , aj tu ho maju len niektore azijske obchody,( tie co maju plny vyber tofu asi 10 , aj hodvabne je este delene na dve ) je trochu drahsie a ma konzistenciu velmi jemneho pudingu.
tiginko
veľmi ste ma potešili dievčatá, Biologiku mám tiež po ruke. Zbežne som sa pozrela aj na tie Zirafninkine recepty a vidím, že mám čo doháňať. Veĺmi sa mi páči jej čokoládový krém z tofu, mám"bezlaktózovú" dcéru, tak jej určite urobím radosť. Vďaka! Samozrejme aj tebe @2010 , aby som nechválila len baby :-)
irenaw
to sa mi páči, mám recept, viem kde kúpim surovinu, pekný deň vám želám :-)
zuzka2910
Dobrý deň, čo sa týka zdravého životného štýlu, zdravej a úspešnej redukcie hmotnosti, žiadne "prevratné" diéty a množstvo iných užitočných informácií nájdete ich na stránke:  schudnutie.peknetelo.eu