Zbytky vianočných oplátok

mimika6535Mimika6535 30. decembra 2017 o 13:58

Ahojte, mam strasne vela vianocnych oplatkov, ktore sa nestihnu minut... lebo aj ja som robila a plus moja stara mama mi darovala dalsich neviem kolko a chcem sa vas spytat, ci neviete o nejakom recepte, kde sa trebars nalamu oplatku, alebo nieco co sa z nich da spravit ??? Dikeees

@zareaguj


13 odpovedí:
  • dvorka - fotkaDvorka 30. decembra 2017 o 16:04

    Ja som robila šľahačkovo - kokosové guľky s mandľou. Do vyšľahanej šľahačky som zamiešala kokos a pomleté oplátky (ja som dávala tortové) toľko, aby bola masa dobre tvarovateľná. Nesmie byť ani príliš mäkká, ani tvrdá - rozpadavá. Taká akurát. Urobila som guľku, do nej vsunula olúpanú mandľu a nakoniec som obalila v kokose. Niečo na spôsob "rafaelo guliek". Mne cukor nechýbal. Ale môže sa dať trochu práškového, alebo vanilkového.
    @zareaguj
  • babkaancika - fotkaBabkaancika 30. decembra 2017 o 16:42

    @Mimika6535 a to nedokážete schrúmať? Ja pečiem každý rok na tisíce kusov, aj oplátky, aj pre klientov, aj pre rodinu. A to, čo nezjeme hneď, vydrží v sucho prostredí dlho, my ich "dorážame" niekedy aj do konca januára. Trubičky len tak, lebo sú sladké a chrumkavé samé o sebe a rovné oplátky si polievame medom a keď máme chuť, nakrájame cesnak na tenučké plátky a dáme na ten med . V tomto ročnom období plného kašľu a zápalu priedušiek je to ako liek.




    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar45678 30. decembra 2017 o 17:58

    @Mimika6535

    Juj...zlato,asi najrozumnejšie ich bude popapat,alebo pohostiť návštevu,tak ako radi babkaanicka ,lebo tieto oblátky sa v každej vlhkej surovine premenia na bezcenné blato.Su inej konzistencie ako tortove a to by bola škoda .
    @zareaguj
  • cuketa - fotkaCuketa 30. decembra 2017 o 18:15

    Niekoľko - cca 5 - 6 spájam čokoládovou polevou, zaťažím a po stuhnutí krájam na trojuholníky. Výborný pišinger.
    @zareaguj
     1x evanaaa
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 30. decembra 2017 o 18:36

    @Mimika6535 , dobre ti radí aj @Cuketa , prípadne si pomeľ nadrobno oriešky, zmiešaj s medom, alebo s niečim ako nutela, ap., natri po dva kusy a zlep, budeš mať kúpeľné oplátky.....
    @zareaguj
     1x mirci25
  • používateľ nemá avatarHaji 30. decembra 2017 o 19:00

    @Cuketa (30.12.2017 18:15)
    I tento recept by mohl jít - pravda, bude to trochu větší babračka, ale půjde to: » varecha.pravda.sk/recepty/cokolada-fotorecept/21413-recep...

    » varecha.pravda.sk/recepty/oblatkova-salama-s-kandizovanym...

    V úplně největší nouzi potlačit, pomlet a užívat jako směs s moukou do koláčov - z litého těsta.
    Podle mého by tuto "mouku" šlo přidat i do karamelu s ořechy - griláže a natřít na další oblátky.
    @zareaguj
     1x evanaaa
  • bubaya - fotkaBubaya 30. decembra 2017 o 20:24

    Ja ti z duše závidím, my sme tohto roku od nikoho nedostali ani jednu jedinú. Mali sme len jeden balíček kupovaných.
    @zareaguj
  • babkaancika - fotkaBabkaancika 30. decembra 2017 o 20:57

    Bubaya, to si neviem predstaviť.Keď som bola štvorročná, pamätám si, že sme išli s plnými kuframi, košmi vlakom na Centrálne trhovisko do Bratislavy s mamou, babkou a dedkom. To je moja najstaršia spomienka na časy, keď sme bývali ešte u babičky a každý deň sa piekli oplátky ešte na starej forme, ktorá sa vkladala do šporáka . A tam som prvýkrát videla stôl, na ktorom boli naukladané pomaranče a ja som si myslela, že sú to oranžové loptičky. Mama vzala jeden pomaranč do ruky, olúpala kúsok kôry a povedala, aby som zatvorila oči. A ja som pocítila pod nosom nádhernú vôňu. Dodnes si to dobre pamätám. Odvtedy každý rok pred Vianocami sa nakupovala múka, vajíčka, cukor, všade voňalo vanilkou a v izbe sa plnili velikánske krabice oplátkami. a Tak je to dodnes, babička a ani moja maminka už nie sú medzi nami, ale vo všetkom, čo ma naučili, pokračujem ja.... a premýšľam : Bude niekto aj po mne plniť krabice voňavými oplátkami?
    @zareaguj
  • babkaancika - fotkaBabkaancika 30. decembra 2017 o 21:02

    2014.... keď sa dívam na tento obrázok, cítim znova vanilku a počujem mamu, ako nášmu Alanovi hovorí:" aj tebe ostane neboj sa, len si pekne ľahni a vydrž..." To sme boli u nej na návšteve a niesla som jej navarený obed. Tento rok som si na to všetko spomenula, keď som piekla v mojej kuchyni a Alan si potajomky ľahol pod stôl a ja som mu povedala :" neboj, aj tebe sa ujde.."


    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 30. decembra 2017 o 23:43

    @Babkaancika (30.12.2017 20:57)

    A možno bude, práve ten, od koho by si to nečakala. Švagrov brat, 35 ročný chalan, pečie oblátky, aj slané aj orechové, a robí také dobré šuhajdy s višňou, že by aj hociktorej varecháčke padli sánky. Krásne píšeš, Anička.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRela 31. decembra 2017 o 14:14

    Mali sme 500 kusov trubičiek, už nie je ani jedna:-)
    @zareaguj
  • afataga - fotkaAfataga 31. decembra 2017 o 14:47

    @Babkaancika (30.12.2017 21:02)

    Alan je velky fesak, aka je to fajta?
    @zareaguj
  • babkaancika - fotkaBabkaancika 31. decembra 2017 o 17:04

    je to" rídžbek", takmer deväťročné chlapčisko už so šedivejúcou bradou. Ale je to super povaha, flegmatik jak vyšívaný, a veľká škoda, že nevie čítať a písať, lebo o palacinkách by napísal možno aj nejakú básničku. Palacinka je preňho droga, keď ich pečiem, nepohne sa odomňa a hoci sa nerád šmajchluje, dokáže sa ku mne pritúliť , len aby som nejakú pustila jemu rovno do huby.
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist