Chcem sa so všetkými skúsenými varecháčmi podeliť o jednu životnú skúsenosť,ktorú považujem za prelom v nakladaní kyslej kapusty.A tiež by som Vás rada vyzvala,aby ste sa so mnou zúčastnili nového pokusu v nakladaní kyslej kapusty a ak dospejeme k priaznivým výsledkom,vyviniem veľké úsilie k patentovaniu nového nakladania a získané peniaze za úspešnú realizáciu patentu poctivo rozdelím medzi všetkých,ktorí prispejú vlastnými skúsenosťami.Pretože výsledky môžu byť známe až budúci rok,budem trpezlivo čakať na dôsledky všetkých pokusov.A teraz sa všetkým priznávam,že kyslú kapustu na recept zemiakových placiek,ktorý som včera uverejnila,som použila zo súdka,ktorý som naložila na jeseň.Kapusta kupovaná v Kauflande,pôvod asi z Poľska a poctivo doma strúhaná aj so všetkými prekážkami,ktoré mi malý strúhač kapusty každý rok kladie.Lebo nech si ho uložím do akejloľvek polohy,vždy ma trápi tým,že pri strúhaní sa posúva,ako sám chce a jedine to mi nakladanie strpčuje.Lebo všetky ingrediencie mám pripravené v jednotlivých miskách-soľ,čierne korenie,rasca,nakrájaná cibuľa,pár jabĺk na príchuť,bobkový list a chren.A myslím,že práve ten malý zázrak umožnil,že som súdok umývala až v septembri a kapusta bola ešte vždy chrumkavá a celý čas som nemusela umývať plieseň z povrchu kapusty,ako po iné roky.Možná,že pridáte podobné skúsenosti a potom mi vezmete radosťz patentovania,ale ja som schválne nechávala kapustu až doteraz,že dokedy vydrží ? No súdok už budem potrebovať na novú,tak pokus bol prerušený........a tak sa chcem poradiť,či má niekto podobnú skúsenosť a ako dlho môže kapusta vydržať,ak ju neskonzumujeme?Táto sa od minuloročných odlišovala len tým,že bola hojne prekladaná chrenom,ktorý som narezala na tenké paličky a pri každej novej vrstve som dala 5-6 kúskov.Že by to bol dôvod trvanlivosti?
@zareaguj
chrenu ked kapusta podkysne asi po týždni ju dám do pivnice,a nasunim
hu do igelitového vreca vrch vrecia zatočím čim zamedzím nadmernému odparovaniu vody zo žlibku a takisto neuniká ani zapch
kapusty.
K tomu chrenu urcite je dobre dat chren pretoze kapusta dlhsie vydrzi a nerozpada sa tolko .. Doma sme nakladali kapustu na jesen (september oktorber) ale ZIMNU (ano mozno zavisi aj do mesiacov ale hlavne od toho ze aka je to kapusta ci letna ci zimna, ak spravite z letnej uz na vianoce sa bude rozpadavat a bude zla).. Ked sme s tatom dali zimnu kapustu a chren tak sme ju nechali dva tri tyzdne kym nezacala bublat v kuchyni a potom sme ju dali do spajzi pod otvorene okno. Takto nam vydrzala do jula/augusta a potom sme ju prelozili do dvoch troch velkych sklenenych poharov (tych 5l) a dali do ladnicky kde v klude vydrzala az do septembra. Este zaciatkom oktobra som ju dojedal na jedenie uz nebola stopercentna ale segedinsky gulas z nej bol vynikajuci. Tazko mi povedat ci by v tom sude vydrzala do septembra alebo nie - nemame moznost trvale chladnej miestnosti byvame v panelaku, v chladnicke ale potom ta kapusta vydrzala az do septembra. Co sa tyka premyvania a kyslosti kapusty - ja osobne som proti premyvaniu (pokial nie je tak kysla ze by pokazila jedlo) riesim to tak ze dam zemiak - do kapustnice jeden stredny na drobno nakrajany a ten ztiahne kyslost. Tiez sa nerozpadava ako ked klasicky varite z tej kapusty ostane pevny. Usetria sa tak ospevovane vytaminy ktore mnohy odbornici tak kvalitnym premyvanim kyslej kapusty pustia dole kanalom. Kapustu sme robili roznymi sposobmi - momentalne tato dava cibulu, chren, trochu hrozna, par jablcok a trosku suchej korky z cierneho chleba + klasicky koreniny. Myslim ze o sposobe nakladania sa toho pisalo uz vela len spomeniem ze my prekladame 3-4 vrstvami listov tlacenu kapustu. Osobne ich moc nemusime jest ale ked sa k nim dostaneme tak ich tato vybere a priklada si ich na zapalove miesta na nohach cez noc (potom sa samozrejme vyhodia :) ) to uz je ale ina tema.
Este k tomu chrenu - minuly rok tato vyskusal zalozit cviklu do chrenu (ako pravidelny darca krvi ktory ma problem s obnovou cervenych krviniek to potrebujem). Bolo to vynikajuce nebolo ju treba ani sterilizovat a vydrzala 6-7 mesiacov. Do 5l sklenenych poharov dal tato nakrajanu cviklu bohate poprekladanu nastruhanym chrenom Az po dobrom pol roku, ked uz zacalo byt v pivnici teplo, zvysok vybral a zasterilizoval. Takze chren ma urcite antibakterialne a sterilizacne ucinky.
Dakujem napodobne :)
Dzul - mozes mi, prosim ta, napisat podrobny postup na tu cviklu? - dali ste tam sol? korenie? zaliali vodou? ako dlho to kvasilo? a pod.
Dakujem!!