Zdravá výživa

Xylitol-cukor kukuričný ,vhodný aj pre diabetikov.

darina11 - fotkadarina11, 9. apríla 2011

Milí varecháči!
Nakoľko ja a môj manžel sme DIA......a nie som spokojná s chuťou zákuskov obsahujúcich
umelé sladidlá, rozhodla som sa po náhodnom objavení článku o Xylitole
vid´:www.xylitol.neera.sk, že skúsim upiecť tortu s týmto cukrom,ktorý vyzerá úplne ako
jemný kryštálový cukor.Vybrala som si recept od Sovky 62 -Zázračná torta. Pridŕžala som
sa daného receptu,akurát som cukor kryštálový nahradila Xylitolom ,ale dala som ho všade
asi päť deka menej. Polevu som spravila od oka:voda,cukor ,cera, kakao. Na počudovanie
sa všetko vydarilo a po dlhom čase som jedla niečo sladké,čo malo dobrú chuť. Musím však
upozorniť prípadných záujemcov o tento cukor že je drahý.Dostať ho v obchodoch
zdravej výživy 500 g okolo 7 Euro. Ale ja po tejto skúsenosti si ho určite občas doprajem
pri nejakej významnej príležitosti.
Všetkým varecháčom prajem krásnu Veľkú noc.

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
Xylitol som skúšal, a aj mám doma :)) Ale má úplne inú chuť, ako normálny, biely cukor, a treba si na to zvyknúť...Určite, kto má chuť na nejaký zákusok, a dlhý čas sladké nemohol, možno, že ani rozdiel nepocíti :))
darina11
Asi máš pravdu. Ale vždy je lepší ako nejaké umelé sladidllo-až na tú cenu.
sovka62
Švagor je diabetik a keď som pre neho piekla, používala som sladidlo Biodar. Keďže so sladidlami skúsenosti nemám, vybrala som si ho preto, že sa v porovnaní s cukrom používa jedna desatina, takže sa mi to ľahko počítalo. Výsledok bol celkom dobrý, nemalo to tú príšernú umelú chuť ako sacharín (iné sladilo som nekoštovala). Odvtedy ho pre švagra používa aj sestra, aj s ním zavára, aj nakladá kompóty.
budim
a je vhodny i pre diabetikov typu 3?
kucharronald
O Xylitole je aj tu napísané:  xylitol.neera.sk


Ke´d kliknete na kontakty, môžete si vypítať vzorku CUKRU zadarmo. Napíšte tam len Vzorka zadarmo a vašu adresu, na ktorú majú poslať :))
darina11
Budim-nemám až také skúsenosti teraz ho skúšam na sebe prvý krát.
darina11
Viera1 máš pravdu že je to na nervy.Človek nevie čomu má veriť. Prečítala som si ten článok a zaskočilo ma to.
sovka62
Mám pocit, že kukuričný cukor (sirup), o ktorom sa píše v článku, nie je xylitol. Kukuričný sirup má konzistenciu ako med a aj farbu má ako veľmi svetlý med. Predpokladám (nevidela som), že xylitol je prášok, tabletky, alebo kvapky.
1x cajca
viera1
@sovka ,ja som sa dočítala v inom článku,že sú to len rôzne formy kukuričného cukru,nechcela som to tu pridávať,lebo ako som už napísala,je to na nervy.V jednom článku tvrdil výrobca sušienok v škole na rodičovskom združení,že z cukru sa nepriberá,cukor môžu deti neobmedzene,priberá sa z nedostatku pohybu,sic !!!!
Mimochodom @sovka ,schudla si ,nie ?
budim
@viera1 tento typ je to posledne stadium cukrovky, ma ho mojej strynkina mamina, a zistili jej to velmi neskoro, vlastne ani nepresla prvymi stadiami, takze chodi na dializu raz do tyzdna a este k tomu i rakovina :-(

neviem podrobne, aky je to typ, ale viem, ze nemoze ani niektoru zeleninu ci ovocie a ani med
sovka62
@viera 1, myslíš či som chudšia na tej vymenej fotografii? Lebo ani nie, možno je to iným oblečením alebo tým krásnym Stredozemným morom za mojím chrbtom -:))))))). Mimochodom až teraz som sa v Turecku dozvedela, že Turci toto more volajú Ak Deníz, čo znamená svetlá voda. Pekné, že?
viera1
Možno aby rozlíšili od Čierneho mora...To je tiež nespravodlivosť,my nemáme žiadne a oni dve,nie ?
Na tej fotke si taká zmenená a možno mi chýba ten úsmev,skoro som ťa nepoznala.Hlavne,že si si to užila v Turecku,ja by som chcela do tepla,tá zima je dlhá a tu pod Tatrami dupľom.
evanaaa
Budim, čo je to " posledné štádium cukrovky "? Taký výraz som pri tejto chorobe nepočula. Cukrovku človek buď má a lieči sa alebo ju nemá. A ke´dže neexistuje ani prvé štádium, nemôže ani posledné.A dialýzou sa diabetes nelieči, asi si to s niečim pletieš, alebo som ja nevedomá. A to, že cukrovkári nemôžu niektoré ovocie, med, a iné, je normálne. O zelenine neviem, že by sa nemohla.
XYLITOL mám, aj som s ním piekla, nemá ani " divnú" chuť, okrem cukrovky má výborné účinky na chrup a ešte iné výhody, ak ste o ňom čítali, tak viete. Ešte si idem prečítať tu spomenuté články, uvidím, čo s apíše, ale mám dojem, že je to propaganda výrobcov umelých sladidiel, aby ľudí odradili od týchto prírodných, viď Stévia cukrová, aj tá je škodlivá?? Niekto sa proste bojí konkurencie, ale neviem, prečo, nehrozí, že by sa diabetici úplne vzdali umelých sladidiel, lebo, aj keˇnie sú lacné ( ani výrobky z nich), tieto prírodné, ako napr. Xylitol sú na časté používanie drahé ( čo je ale škoda). Ale občas ich kúpiť sa oplatí. Ja som si objednala kilo cez kuriéra, ešte mám jedno balenie, ale to si šetrím.
Sovka, aj Biodar je dobrý, najmä na zaváranie, ako si aj písala. J apoužívam tbl z Lídla, ale ináč väčšinou, aj do varenia len tekuté sladidlá.
1x cajca
evanaaa
P.S.:Ešte k tej dialýze - môže byť , ak sú postihnuté obličky, čo je jedna z komplikácií pri diabete, ale to už je o inom.
evanaaa
Prečítala som si článok o kukur. sirupe, nie je to až tak hrozné, u nás sa tolko nekonzumuje ako v Amerike. A nebezpečný je tým, že na rozdiel od normálneho cukru nevyvoláva pocit nasýtenia, takže sa môže stať návykovým, čo u nás nehrozí a je príkro-sladký oproti repnému cukru. Ale to nie je Xylitol .
darina11
Ďakujem Vám za Vaše komentáre . Xylitol budem užívať aj naďalej podľa známeho: Všetko s mierou.
darina11
Mariaklara,ked´sa niekedy rozhodneš upiecť zákusok s Xylitolom,daj menej xylitolu,ako by si dala cukru .Podľa mňa je oveľa sladší. Moja torta bola poriadne sladká.
darina11
Nelka5,ďakujem za informáciu.Sestra má na záhrade oman. CHodila som okolo neho bez povšimnutia.Teraz,ako si mi ho pripomenula preštudujem si o ňom viac.
darina11
Ahoj Peter 99. Ja stále skúšam,zakaždým niečo nájdem čo ma odradí Teraz mám kokosový cukor-na pečenie sa mi zdá najvhodnejší ,chcem skúsiť aj brezový, stévia je mi veľmi horká,možno raz trafím s čím budem úplne spokojná.
pavucina
Umelé sladidlá sú škodlivejšie ako klasický cukor. Xylitol nie je umelé sladidlo. Pre cukrovkárov je xylitol vhodnejší pre jeho nízky glykemický index (GI) ktorý sa uvádza 7. Klasický biely a hnedý cukor má GI vyšší ako 68, čo spôsobuje stredné až výrazné zvýšenie hladiny cukru v krvi. Vysoká cena sa rôzni u jednotlivých výrobcov, ale dá
sa povedať že za 1 kg pýtajú cca 15 euro. Cena automaticky pôsobí (kto sa rozhodne sladiť xylitolom) na zníženie sladenia. Výsledkom bude zlepšenie zdravotného stavu (xylitol napr. nenarúša sklovinu zubov) a v konečnom dôsledku aj ušetrí stovky eur za lieky a lekárske vyšetrenia v neskoršom veku.
2010
80% cukrovky 2 je sposobena obzerstvom, ( slova mojho lekara) a cela diskusia je o tom ako ako sa dalej vyzierat zakuskami ... a ta muka - biela je zdrava pre cukrovkarov?
jhygtfvb
Pre upozornenie: xylitol je vysoko toxicky pre psi. Uz 100mg na 1kg hmotnosti moze byt psa zivotu nebezpecna davka. Pre psa strednej velkosti (20kg) su to 2 grami xylitolu. Malemu psovy, napriklad civava (1kg), moze stacit 0.1g xylitolu.

 en.wikipedia.org/wiki/Xylitol...


Aby sa nestalo ze si niekto upecie kolac z xylitolom a da ho ochutnat svojmu domacemu milacikovy.