Rôzne

Vyváranie zavareninových pohárov - sterilizácia

pusta - fotkapusta, 7. augusta 2013

Prosím napíšte mi, akým spôsobom vyvárate zaváraninové poháre a
ako dlho? po ich predchádzajúcom umytí, než ich použijete na
zaváranie?
Aké sú vaše spôsoby a skúsenosti?
dakujem za vaše odpovede :-)))

@zareaguj


Diskusia k téme

paploska
pusta, ja ich vyváram v umývačke riadu :-) a vrchnáky dávam variť na 15 min,. do vriacej purovej vody a potom to poriadne prepláchnem v čistej.
pusta
@paploska , dakujem za radu. nemám síce umývačku riadu, ale zvládnem to. veľmi si mi pomohla s viečkami, lebo jedno aj po tom všetkom /umytie v horúcej vode a pure, vyvarenie v horúcej vode stále cítim akoby po malinovom sirupe. teraz idem ešte raz viečka podľa teba.
dakujem ti.
pusta
@marikahr , tiež ich skladujem čisté, ale pre istotu pred novým použitím vyvarím. lenže nemám umývačku riadu,, tak budem postupovať klasickým spôsobom.
dakujem ti.
radost
@pusta
ja sa mladým nevyrovnám...umývačku riadu nemám..:-)
poháre skladujem čisté..pred použitím znova umyjem-použijem Jar..nič viac..nevyváram..ani viečka..hoci-občas som viečka aj vyvarila-ale načo..nekazia sa mi zaváraniny..
ked nie som nútená-život si nekomplikujem..zjednodušujem rada..varenie..aj ostatný život okolo jedenia..
želám prežiť s radosťou tieto horúčavy..už sa teším na mokrý /vraj/ víkend...:-)
1x alimi
marikahr
@pusta myslim, ze ak viecka citit po malinovom sirupe, alebo niecom sladkom, to by nemalo byt na zavadu
ja si davam pozor hlavne vtedy ak mam viecka z niecoho kysleho pripadne mastneho, aby som ich nepouzila na sladky kompot alebo dzem; opacne to moze byt
pusta
@radost , veľmi peikne dakujem. tiež sa správam ako ty :-)
teraz som však prehnane úzkostlivá asi, lebo zajtra varím a posielam na infekčné polievku z hovädzích špikových kostí veľmi ťažko chorému.... tak preto som vlastne pýtala. sa pýtala.
pusta
@marikahr , zrejme nemusím byť až taká úzkostlivá, spomenula som si, že kojenecké fľaše po umytí stačí vyvariť asi tých 10 minút.
ešte trošku viečko cítiť, ale nie tak výrazne. možno si len namýšľam:-)))
srdečná vdaka aj tebe.
nech už konečne zaprší a ochladí sa :D tuším mi to už škodí...
sovka62
PO tom ako @babidka poradila poháre sterilizovať v mikrovlnke, mám po starostiach. Odkladám čisté, do prepraviek vyložených čistým papierom, hore dnom a papier je aj navrchu, na pohároch. Pred zaváraním vložím do mikrovlnky a hotovo.
pusta
@sovka62 , dakujem aj tebe. :-) nemám mikrovlnku, musím zostať pri klasike.
už mám vyvarené. boli odložené umyté, čisté, len istota je istota :-)
radšej som sa spýtala.
evanaaa
@sovka , ako dlho ich máš v mikrovlnke? Ja som teraz tak skúšala, len som nevedela, či ich mám ešte raz umyť a dať ich tam mokré, alebo suché. Viem, už to tu bolo písané nie raz, ale tá moja pamäť.....škoda, že sa tieto diskusie ( a aj zážitky) nedajú ukladať, zišlo by sa to. Mala som ich len 1 min., bála som sa, že prasknú.
anina43
ja vyvarím víčka vo vode, do ktorej pridm za PL octu a za PL soli, varím 10 min. víčk sa zbavia zápachu, gumičky trochu napuchnú a pri zatváraní dobre držia. vyberám cukr. kliešťami z var. vody na čistú utierku. naplnené poháre utriem pap. utierkou. takto používam aj staré víčka bez problémov, no nesmú byť poškodené. do umytých pohárov dám vodu asi tak pol deci, vložím do mikrovlnky a 2 min. na najvyšší výkon 800 W zapnem. vodu vylejem a môžem plniť.ak by sa náhodou víčko neprichytilo, založím nové /vyvarím o niečo viac víčok ako je pohárov/ , a horúcou žehličkou víčko prižehlím. horúci pohár otočím naopak, netreba už sterilizovať. Možno vám pomôžem, mám to odskúšané, nič sa mi nikdy nepokazilo, neotvorilo v pohároch v pivnici,
anina43
opravujem poháre v mikrovlnke vyvarím 1 min. vlúdila sa mi tam chybička.
havino
ja kým nakladám do pohárov, viečka prevarím, prelejem do sitka, neutieram, používam
havino
a poháre umývam v myčke po použití a taktiež aj pred daľším zaváraním
jerica
Nuž , ja nerobím žiadne hogofogo, vyberiem z umývačky , suché dám na tácu , plním čo mám aké ovocie či zeleninu nachystané na zavárenie , viečka umyjem v saponáte na riady, poutieram čistou utierkou, a keď idem zaviečkovať, pohár so servítkom utriem , dám viečko , zavriem na závit, keď je s obyčajným viečkom , viečko dám na pohár a hlavicou zaviečkujem . Žiadny pohár so zavareninou sa mi ešte nepokazil , pritom dávam do suchého dunstu rajčinovú šťavu, lekváre . Papriku sterilizujem, nerobím žiadne obšrukcie , keď sú suroviny dobre pripravené ako majú byť pred zavarením , nemáš okolo seba otrusinky a smietka, utierku s ktorou si neutierala nič iné , tak by si mala mať nekaziace sa zavareniny .

marhuľový lekvár


rajčinová šťava


1x alimi
hannah22
.... poháre odkladám umyté ale pre istotu ich pred použitím oplachujem vriacou vodou, rýchlovarnú konvicu naplnim do plna a vriacou vodou v dreze flaše vypláchnem, čisté viečka vyvarím vo vode ..... :))
bozulka
No ja by som sa mala asi červeňať...poháre umývam jeden po druhom tak,že šprtnem prípravku na riady /jar/ do každého pohára,špongiou vyumývam a horúcou vodou vypláchnem pokiaľ nie je voda čistá,nechám odtiecť na čistej utierke.To samé urobím aj s viečkami / aj s použitými/.Čistým ovocím naplním poháre pridám cukru podľa chuti ovocia a zalejem vodou z vodovodu,zaviečkujem a dám sterilizovať.Od začiatku varenia 10-20 min.podľa druhu ovocia.Poháre vyberiem a otočím hore dnom na utierku a nechám vychladnúť.Verte alebo nie takto zaváram vyše 50 rokov a ešte sa mi nikdy nič nepokazilo.
Pri sťahovaní som našla v pivnici ovocie aj džemy z roku 1989 a 1992 , /pivnicu mal na starosti manžel a žial,asi prehliadol/,jeden pohár som otvorila- ringloty a boli dobré hoci trošku ako naložené v mede.V tom čase som ešte viac sladila.Ostatné som nechala ako relikviu do kedy vydržia...:-).
pipa
bozulka ma pravdu, pohare staci umyt jarovou vodou , poriadne oplachnut a nechat osusit. Viecka treba dat na niekolko minut do 60stupnovej vody, zlahka osusit a uzavriet pohar
elena100
Pohare umyjem jarovou vodou, oplachnem a hotovo. Nikdy som nevyvarala. Zda sa mi to prehnane.
luss44
presne ako @elena100 aj ja len umyjem teplou vodou s jarou, dobre opláchnem a na utierke nechám odkvapkať. akurát si odkladám osobitne poháre z kyslých zaváranín znova na kyslú zeleninu. pri tom množstve čo už roky zaváram by som sa navyvárala pohárov... ani nápad
1x alimi
marianne
nijakym,este som nikdy pohare nevyvarala...:-) umyjem a necham ususit,ani ich neutieram...