Rôzne

Vinne musky

micanela - bez fotkymicanela, 3. októbra 2015

Prosim o radu ako sa v byte zbavit vinnych musiek. Dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
znížiť množstvo volne položeného ovocia na minimum, častejšie vynášať smetný kôš, na okná dať sieťky aby nelietali zvonku, prípadne dať do okien rastliny-odpudzovače(levanduľa, aksamietnica a pod.)
ria52
citala som ze do misky dat octovu vodu na stol,ale moc to nefunguje ja som to uz skusala,vyskusaj mozno zaberie
radost
zlikvidovať zdroj..a bude po nich..
teda prasknuté rajčiny..nezdravé ovocie..poškodené..kukni-čo ti akože "kvasí" v kuchyni..bez potravy nežijú..
1x adsys
micanela
vsetko co by ich mohlo lakat je v chladnicke, smeti vynasam denne ale neviem sa ich zbavit
junior
@micanela , treba odísť na protialkoholické liečenie a mušky frčia za tebou. A tam si už s tými potvorkami maličkými budu vedieť poradiť. Ty budeš pre nich tvrdší oriešok, ale neboj, všetko dopadne OK!
1x junior
junior
Mne vylietajú aj z chladničky, potvory, nechápem, ako sa tam dostali????
smejkad
Ešte kvety, keď som vrátila do bytu rastliny z balkóna, okamžite začali chytať pleseň a zjavili sa aj mušky. A s tou plesňou mám veľké trápenie, viete niekto poradiť? Hypermangan ani zapalkova síra nefunguju :-(
svedka
Kos, ovocie...a však oni ziju len 24 hodin :) nepovedala by som, ze zbavit sa ich je ťažké
sovka62
V drogérii alebo záhradkárskych potrebách si kúp nálepku na octomilky. Je to Biolit Eco a na nálepke sú obrázky jabĺčok. Obsahuje látky, ktoré ich lákajú a keď sa rozhodnú ochutnať, ostanú prilepené a ty budeš mať pokoj.
"Mušky", ktoré vidíš na kvetoch sú veľmi pravdepodobne vošky a pleseň zrejme bude následkom premokrenia substrátu v kvetináčoch, prrípadne použitie nevhodného substrátu, napr. hlina zo záhrady. Tá by sa pred použití mala prepariť vriacou vodou, prípadne prepiecť v rúre, aby sa zničili škodcovia, baktérie, plesne.
Pozri si na internete, aké požiadavky na pestovanie majú tie kvety, čo máš doma (požiadavky na vodu, svetlo, tieň, výživu a pod.), skús sa toho držať a všetko by malo byť v poriadku. Ak sa rozhodneš presádzať, vyskúšaj supresívny substrát, ešte pomerne teplá novinka, obsahuje huby,ktoré rastlinám pomáhajú.
beatacsontosova
tak tú nálepku vyskúšam aj ja, zakaždým takto na jeseň keď sa robí vínko sa mi objavujú, nechápem odkiaľ, smeti vynášam každý deň, ovocie mám doma celoročne, minulý rok som skúšala octovú vodu, no nepomohla, sem- tam som vystriekala biolitom no zbavila som ich iba na chvíľu mrchy jedny :-(
jozka2
Ano ,na jesen aj mne sa objavia ak necham volne hrozno a hlavne slivky.Slivky nechavam v kosiku na kredenci,aby cukornateli v chladnicke sa ten process zastavi,ako nahle slivky su v dome musky zacnu poletovat,slivky sa zjedia musky sa stratia.Zaujimave,ze drzim platnom previazane mlieko na kefir na kredenci a toto ich nelaka.
smejkad
ahoj @sovka62
lepky uz mam, musky medzitym zmizli :-)))
nahrubo som posypala kvetinace hypermanganom, tak uvidime
vosky mam na balkone casto, lebo chcem mat zo vsetkeho kusok, tak to mam dost prehustene , no
ale ta uprava hliny ma zaujala
ja som totiz kupovala substrat a bolo v nom kadeco, tak som si povedala, ze nebudem vyhadzovat peniaze a pekne som si nanosila krtince
v nich mi je uroda pekna, ale aj kadejake hmyzy a vselico tam byva tiez, tak by ma to zabaranie a pecenie naozaj zaujimalo
ja som kupila dusicnan vapenaty minuly mesiac, ze ako budem vyhadzovat rastliny , dam do pody, s tym mas ake skusenosti?
dakujem za kazdu radu :-)
angela2
Mne na mušky z ovocia zaberá pohár s pivom, nalejem trochu piva do pohára a mušky sa pochytaju a utopia samé
sovka62
@smejkad , prepariť znamená preliať vodou a zohriať aspoň na 90 stupňov C. nechať vychladnúť, scediť a primerane vysušiť, tak, aby sa dalo sadiť, do úplne suchého sa sadiť nedá. Alebo nasypať vrstvu substrátu na starý plech, vložiť do horúcej rúry a nechať piecť aspoň 30 minút. Nechať vychladnúť, zvlhčiť a hotovo. Podľa mňa zbytočná robota, treba sa zamerať na kvalitné substráty (Forestina, Agro CS), tie sú už dezinfikované, je v nich napr. prídavok látky proti padaniu klíčnych rastlín a dosť často obsahujú aj štartovaciu dávku hnojív. Dusičnan vápenatý je hnojivo, ktoré pohnojí, ale nič iné nerieši. Vhodnejšie je použiť dusíkaté vápno (možno ho máš a len si nepresne napísala). Aj to je hnojivo, lenže zároveň dezinfikuje pôdu, pôsobí proti zárodkom hubových chorôb, proti niektorým pôdnym škodcom a dokonca účinkuje aj proti niektorým burinám. Je výborný aj na záhony vo voľnej pôde, aplikuje sa približne dva týždne pred sejbou, na návode ja uvedené, kedy ku ktorej plodine.
Náá teda, z diskusie o octomilkách sa stalo záhradkárske okienko, neviem, či nám to admin nezatrhne....
smejkad
dobre si napisala, dusikate vapno mam :-)
dakujem krasne :-)
duliz
do fľašky s presnidávky dať vodu, ocot (asi viac octu) a kvapku jari...prekryť fóliou, zatiahnuť gumičkou a popichať dierky...nastavila som jednu túto pascu na parapetnú dosku (lebo svine aj na okne sedia) a druhú som dala medzi ovocie na misu...utopilo sa ich tam veru dosť, nevravím, že už nevyletí ani jedna, ale nie sú to tie roje ako predtým...vyskúšajte
radost
žeby bol taký problém s vínnymi muškami..??aj my ich máme-keď je nedojedené ovocie na stole..mušt..ovocná šťava..hneď zmiznú-umrú-keď zmizne zdroj..predsa sami osebe zo vzduchu asi nežijú..či sa mýlim..??