Obchody a ceny

Viete čo ma dnes potešilo?

hubata - fotkahubata, 26. januára 2011

Viete čo ma dnes potešilo milé varecháčky? Že u nás dostať čerstvučké mäso od slovenského výrobcu: z Myjavy. Je úplne iné ako z obchodného reťazca: farba ružová, nelepí sa na ruky keď sa umýva .... a vonia mäsom. Kúpila som aj cca 20 dkg oškvarkov na ochutnanie a zajtra kúpim viac, lebo môžem smelo urobiť voňavé pagáčiky. Sú také ako domáce, s kúskami mäska, bez chlpov, rozmery 2x2 cm. Teším sa že kupujem u slovenského podnikateľa - on má prácu a ja zdravé mäso pre rodinu. Bodaj by sme mohli kupovať znovu slovenské výrobky, aby mali naši ľudia robotu tu doma, aby nemuseli kvôli robote opúšťať rodiny a vysťahovať sa do cudziny. No a my by sme tiež mali naše doma vyrobené potraviny a nemuseli jesť odpad z celej EÚ, báť sa dioxínu a šialených kráv.

@zareaguj


Diskusia k téme

tinca
u nás otvorili v Priore malé Tesco, kde je tiež výborný domáci mäsiar, krásne výrobky aj mäsko a ešte to mám aj blízko domu, lebo veľké Tesco je na opačnom konci. Aj ja sa teším, že podporím slovenských výrobcov
altyn
@hubata aj ja sa snažím kupovať vždy všetko od našich výrobcov a dodávateľov, no niekedy to nejde. :-( Nemám kedy behať po obchodoch a napr. náš cesnak som nevidel už ani nepamätám, niekedy si myslím že to je cudzokrajný produkt. Smutné :-(((
kuchticka
@hubata , ja s tebou VELMI suhlasim. Domace je domace a nevyrovna sa mu nic dovazane bohvie odklial. A pestovat priamo na Slovensku zeleninu, ovocie, by sa vzdy zrejme oplatilo. Len mat dobru podu-zem a ochotu ludi pracovat na farmach. Ved pozemky na Slovensku skupovali cudzinci, ktorym sa darilo, tak neviem preco Slovaci idu radsej do inej krajiny pracovat v tovarnach. Nechcem Slovensko kritizovat ked tam nezijem, len mi to tak napadlo. Viem, ze Dani si kupili pozemky a maju uspech.
baculata
Kuchticka,zdravím,ale skutocne sa tu pestovanie zeleniny bohužial neoplatí.Nákupné ceny su tak nízke,že pestovatel nedokáže nie že zveladit fyrmu,ale pomaly ani uživit rodinu.Dnes na trhu rozhoduje iba cena a pestovatelske prostredie nie je v kazdom státe rovnaké. Na Slovensku sa upušta od rozvoja tradícií,my už asi nechceme byt agrárna krajina chceme len automobilovy priemysel.Osobne sa poznám s vela mladými ludmi, ktorí vedia,maju možnosti a mali aj elán pestovat kvalitnu zeleninu,len vdaka financnej neistote museli stroje a vyrobne pomocky odložit pod zámok a dnes robia zváračov a neviem čo v zahraničí.
ked sa náhodou stretneme vzdy ich zaujma,čo noveho vo svete slovenskej zeleniny,radi by sa k tejto práci vrátili,ale nič sa nezlepšuje.A posledny rok sa podpísal aj zlým počasím.Vela ludskej práce vyšlo navnivoc z dovodu dqaždov,aj ked v danom regione neboli doslova záplavy,stačí že sa zdvihla spodná voda.Je mi luto ,pretože taku papriku,melony,rajciny,mkvu,kapustu nikdy v ziadnom markete nekupite.
julica
@hubata , ty mas riadne tazke srdce na dovazane a slovenske, myslim, ze to opisujes velmi cierno-bielo. Ved sa pozri v supermarkete, o co ludia bojuju - o najvyvoskovanejsie jablka za pat korun - a potom sa cuduju. PS: maso som v hypermarkete nikdy nekupovala, kupujem u masiara
bozulka
Nedá sa všetko odsúdiť,nemám vždy dobré skúsenosti z domácimi výrobcami,hoci aj ja rada podporím domácu výrobu,ale zatiaľ som nenašla napríklad ani jedny párky,ktoré by som bola ochotná zase kúpiť.Hoci ich nemám často,ale občas si rada pochutím,ale bohužial sú z ČR.Dávam si pozor čo kupujem,chvála bohu cena u mňa až tak nerozhoduje,chcem len kvalitu.Naši výrobcovia sa tiež pohoršili...Boli časy,že som bola sebestačná aj na všetku zeleninu,bola to zelenina aj cudzokrajná,hovorím už len v minulom čase čo mi je veľmi ľúto.Nechcem strkať všetkých do jedného vreca,ani náhodou len moje skúsenosti sú také,že všetci majú jeden cieľ- ako rýchlo zbohatnúť!!!
hubata
Súhlasím s vami, len by ma zaujímalo kde sú všetky dotácie poskytnuté vládou na rozvoj poľnohospodárstva. Asi sa dali nesprávnym ľuďom, lebo veľmi často v telke vidíme týrané zvieratá (minule to boli kone) ktoré sú celú zimu vonku, živia sa tým čo si nájdu a ešte ohrozujú aj ľudí. A my len stále dovážame a dovážame - to predsa nerobí žiadna krajina. Práve naopak: obdivujeme v Rakúsku alpské Milky, nevieme sa dojesť balkánskeho syra, španielskeho hrozna, talianskych rajčín, maďarskych melónov .... atď. - všetkých ľudí v cudzine živí poľnohospodárstvo a nie automobilový priemysel, čo každú chvíľu bankrotuje. A naši ľudia na Žitnom ostrove od ktorých sme voľakedy mali plné trhoviská - nemajú robotu.
julica
Nasi ludia zneuzivaju dotacie, nasi ludia nemaju robotu a predsa nepestuju...
dora
no a na dovazok dodam, ze som minule kupila cesnak a doma citam, ze: made in china. uplne vazne!!!
hubata
A propos cesnak: čínsky nesmrdí po cesnaku a ešte ja som si na jar dávala cesnak a cibuľu "narašiť" v miske s vodou na okno. Ale čínsky mi nevyrašil, tak musí byť voľačím napustený.
baculata
MILA DORA, TEN CESNAK Z CINY SEM VOZIA ROKY ROKúCE, KED KUPUJES ZELENINU NA TABULKáCH UVADZAJU AJ KRAJINU POVODU ROZUM SA MI ZASTVUJE Z AKYCH DALEKYCH ROZNYCH KRAJIN DOKONCA AJ LISTNATE ZEZENINY, KTORE BEZ ROZNEHO OSETRENIA DAVNO BY ZVADLI. A NIE JE TO AJ TYM, ZE KAZDY OBCHODNY RETAZEC JE ZAHRANICNY A NEMA ZAUJEM PREFEROVAT NASE VYROBKY.jULICA NA VYROBU ZELENINY NA SLOVENSKU NEPOSKYTOVALI DOTACIE.IBA POSLEDNE DVA ROKY SU IM DOTACIE PRIDELOVANE TAK AKO NA INU POLNOHOSPODARSKU PODU.PESTOVATELIA SU ZNECHUTENI ,EUROPSKY TRH SA OTVORIL, ALE S NEROVNAKYMI PODMIENKAMI VYROBY.NUZ TI CO SU ODKAZANI NA MALOOBCHODNU SIET BUDU KUPOVAT CESNAK BEZ VONE,RAJCINY KRASNE ALE BEZ CHUTE........
hubata
Záujem na tom, aby naše poľnohospodárstvo a výroba potravín nefungovala je "zhora". Mrknite sa do OR veľkých obchodných reťazcov: konatelia sú ministri, poslanci a im podobní. Takže potom nemajú záujem na tom aby naša výroba potravín prosperovala, ale aby sa po diaľniciach dovážala do obchodných reťazcov a my to kupovali. To že diaľnice nám devastujú životné prostredie, medvede, jelene už nemajú ani kde žiť je im jedno. A to nehovorím o tom, koľko ľudí by pri výrobe potravín našlo robotu !!! Ja som tak stará že si pamätám časy keď stáli prepravky s mliekom, smotanou a rožkami na ulici pri predajniach, tí čo chodili do roboty na 6.00 hod. tak sa sami obslúžili: do prepravky vhodili peniaze a vzali si tovar. A veru viem, že predavačky nenadávali že by im chýbal tovar. Také sme mali lacné potraviny že takmer nikto nemal záujem - ich kradnúť. To isté si pamätám aj s novinami: pri stánku PNS boli voľne položené noviny, dali sme koruny a vzali sme si noviny. Viete si to dnes predstaviť ????