Rôzne

Vegeta a glutaman

daanoo - fotkadaanoo, 22. decembra 2015

Používate vegetu s glutamanom? Ja si myslím, že glutaman nie je škodlivý a glutamane sa nikde nevyhneme. Boli tu aj zbytočne komentare o vegete, kto ju používa. Aký je váš názor?

@zareaguj


Diskusia k téme

marikafil
ja vegetu nepoužívam vôbec. občas, dosť zriedka, použijem sójovú omáčku a v tej je aj glutaman, ale ako vravím, je to zriedka a zatiaľ nám to nijako zjavne neublížilo...
evanaaa
Vegeta alebo jej podoba ( Podravka) je aj bez glutamanu ale sú aj iné sušené zeleninové zmesi, napr. Zdravita, nie všade je glutasoľ, ak ju niekto nechce.
smejkad
bezne nepouzivam, snazim sa varit a dochucovat ako som sa naucila tu na Vareche, ale jedno balenie doma je, pre strycka prihodu :-)
a bolo aj pouzite z neho, ked sa nedarilo a nedarilo :-)
paces
Glutaman je sodna sol kyseliny glutamovej, ktoru nas organizmus pouziva ako jednu zo zakladnych aminokyselin pri stavbe RNA retazcov. Glutaman sodny ako taky je neurotransmiter, podobne ako napriklad heroin. Vytvara blok medzi neuritmi a dendritmi, cize medzi nervovymi zakonceniami a brani prechodu informacie. Avsak pokym heroin ma dlhy cas degeneracie, trva niekolko hodin az dni, kym sa rozpadne, glutaman sa rozpada uz v nasom zaludku a tenkom creve a meni sa na kyselinu glutamovu + hydroxid sodny, ktory sa za pritomnosti traviacej kyseliny chlorovodikovej neutralizuje na sol (kuchynska sol, NaCl) a vodu. Takze glutaman sodny nasmu organizmu skodit akosi nestihne...