Moja svokra začala variť všetko na kačacej masti. Úplne všetko.
Myslíte, že je to zdravé? A sú takéto jedlá vhodné pre
dvojročné dieťa?
Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 66 najnovší komentár dnes 10:52
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 766 najnovší komentár 1. júla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 66 najnovší komentár dnes 10:52
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 766 najnovší komentár 1. júla 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 312 najnovší komentár 1. júla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Júl 2025 66 najnovší komentár dnes 10:52
- Daniela15: Suché zapekané cestoviny 3 najnovší komentár 28. júna 2025
- Queenhaninka: Rozmery plechu 2 najnovší komentár 23. júna 2025
- Haji: Prosím, víte někdo o Tamar? 2 najnovší komentár 30. júna 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Jahodová bublanina s mascarpone +fotopostup
-
Strúhaný tvarohový koláč s višňami podľa Petry Tóthovej +video
-
Polievka z bielej maslovej tekvice s hríbami, krúpami a zeleninou
-
Malý ražný chlebík
-
Nepečená strecha s mascarpone a ovocím +video
-
Nepečená torta s mandarínkami
-
Nepečená maková žemľovka +fotopostup
-
Viete, na čo ešte slúži háčik na konzerve? Tento trik oceníte, keď ste neminuli celý jej obsah VIDEO
-
Strúhaný tvarohový koláč s višňami podľa Petry Tóthovej VIDEO
-
Super nápad, ako využiť staré gumené rukavice. Tieto praktické tipy sa vám hodia do života VIDEO
-
Čo so zvyškom paradajkového pretlaku v konzerve? Toto urobí správna gazdinka VIDEO
-
Kurací pekáč so zemiakmi v citrónovej omáčke VIDEO
-
Minipizze z cottage syra VIDEO
-
Minichuťovky z lístkového cesta VIDEO
-
Babky, toto im navarte: 10 jedál pre vnúčatá na prázdninách, nad ktorými nebudú ohŕňať nos
-
Zákusky, torty aj sušienky: 11 receptov na stracciatella dezerty s kúskami čokolády
-
Začnite piecť teraz: 10x šťavnaté čerešňové koláče. S makom, tvarohom aj kokosom, už si len vybrať
-
To naj z Varecha.sk: 7 najčítanejších receptov na marhuľový džem. Topkou je recept bývalej konzervárky, len z ovocia a cukru
-
Obedy aj večere: Cestoviny, mäso, polievky aj trenčianske párky s fazuľou. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
Sladký obed na koniec školského roka: 11 receptov na domáce parené buchty
-
11x milované rezne: Prešporské, holandské aj čiernohorské, v cestíčku aj v trojobale
toto vlastne hned, ako zacala jest nase jedlo, teda u dvojrocneho dietata by to nemal byt problem, ide skor o vase chute a na co ste zvyknuti , drzim palce :-)
al
nas presviedcaju o konzumovani vylucne rastlinnych olejov,ale pravda je niekde inde,staci pouzit ine nezavisle zdroje.
napr.
Kĺby, artritída a silné kosti
Omega-3 rybí olej pôsobí zmierňujúco pri bolestivej reumatoidnej artritíde. Čím viac vedci objavujú, aký silný vplyv majú eikosanoidy na náš život, tým ľahšie je možné porovnať, prečo niektoré veci v tele nefungujú. Eikosanoidy, (tkanivové lipidy) sú medzistupňom pri vytváraní zápalových a protizápalových látok používaných imunitným systémom nášho tela. Pre správnu funkciu imunity musia byť v rovnováhe. Ale ak napríklad prevažujú prozápalové eikosanoidy, príliš silná zápalová reakcia účinne neničí len baktérie a vírusy, ale poškodzuje aj vlastné tkanivá. Trvalý, dlhodobý zápal v tele následne spôsobuje mnoho rozličných zdravotných problémov - reumatizmus, ateroskleróza, alergie, astma, atopické ekzémy. Na vysvetlenie, nadmerná konzumácia omega-6 mastných kyselín (ich zdrojom sú rastlinne tuky – repkový, slnečnicový a olivový olej) sprevádzaná nedostatočným príjmom omega-3 mastných kyselín (rybí olej) je spúšťacím impulzom pre vznik vážnych zápalových ochorení. Osteoartritída (zápal kĺbov), najbežnejšia forma artritídy, často obsahuje zápalovú zložku, podobnú ako choroby srdcové. Pokiaľ vaša strava dostatočne nepokrýva potrebu omega-3 tukov, nevytvoríte si kompenzačné mechanizmy, ktoré zastavia zápaly spôsobené prebytkom omega-6 tukov. V súčasnosti existuje množstvo klinických štúdií podávania omega-3 pri osteoartritíde. Reumatická artritída je vážnejší druh artritídy zahrňujúci zápal, ktorý môže zničiť kĺbové tkanivo. Lekárske pokusy dokázali, že denným podávaním doplnkov rybieho oleja, v dávke aspoň 3g prinieslo úľavu bolestivým kĺbom, odstránilo rannú stuhlosť a pomohlo znížiť množstvo užívaných liekov mnohým pacientom.
Stále sa v reumatologickej praxi málo využívajú prirodzené mechanizmy boja proti tomuto ochoreniu, ktoré ponúkajú možnosť zlepšenia stavu a zníženia dávkovania základných liekov a tým zníženia ich nežiadúcich účinkov. Jeden z fyziologických, telu vlastných a prirodzených mechanizmov ponúkajú omega-3 mastné kyseliny ktoré sú v dnešnej potrave veľmi málo zastúpené. Aj keď nástup a účinok omega-3 mastných kyselín nie je tak rýchly a intenzívny v porovnaní s nesteroidnými antireumatikami a liekmi modifikujúcimi ochorenie, ich účinok je komplexnejší, tlmiaci zápalový proces viacerými mechanizmami. Výhodou omega-3 mastných kyselín je selektívne protizápalové pôsobenie na rozdiel od nesteroidných antireumatík (NSA), ktoré vo veľkej väčšine potláčajú aj tvorbu ochranných prostaglandínov (v praxi sa prejavujú napr. oslabením ochrany žalúdočej sliznice, zvýšením výskytu žalúdočných vredov a iných vedľajších účinkov).
i ked s tymi omega3 v nasich klimatickych podmienkach je to tiez diskutabilne.
Keď mám, bežne spravím zásmažku do omáčky / polievky na kačacom / husacom tuku, alebo bravčovej masti. Keď nie sú poruke, použijem aj olej. Oleje striedam, raz kúpim slenčnicový, inokedy repkový, ale "na surovo" (zálievky zeleninových šalátov a zeleniny vôbec) sa snažím používať len olivový.
Čistá bravčová masť sa dá bez problémov používať aj na sladké pečenie. Buchty, koláče... existovali dávno pred vynájdením hery, alebo palmarinu a podobne, maslo bolo drahšie, tak sa piekli s masťou. V prípade kačacieho / husacieho tuku je aspoň u mňa jediný problémový bod, že do múčnikov ho určite nepoužívam. Lebo ho mám vždy získaný z pečenia už ochuteného kusu a tým má tuk svoju "slanú" príchuť. Ale ak veľkospracovatelia samostatne vytopia surový tuk bez príchuti, nemal by som problém s jeho použitím ani v "sladkej" kuchyni.
Celé sa to dá zhrnúť jednoducho. Dôležitá je miera - nepreháňať a striedať. Tuky, rovnako ako iná strava, si tiež žiadajú pestrosť a nie jednostrannosť.