Varenie

Varenie na kačacej masti

zzuzzu - bez fotkyzzuzzu, 27. novembra 2013

Moja svokra začala variť všetko na kačacej masti. Úplne všetko.
Myslíte, že je to zdravé? A sú takéto jedlá vhodné pre
dvojročné dieťa?

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
neviem co mas na mysli pod vsetko, ale my sme kacaciu alebo husaciu mast kupovali ked zacinala chripkova sezona, davala sa do polievok a vsetkeho jedla , aj na chleba a ked bolo s malou zle, natierali sme ju na hrudnik a balili do plienky
toto vlastne hned, ako zacala jest nase jedlo, teda u dvojrocneho dietata by to nemal byt problem, ide skor o vase chute a na co ste zvyknuti , drzim palce :-)
radox1
vseobecne,husaci a kacaci tuk neobsahuje cholesterol,skor sa treba vyhybat rastlinnym olejom,ktore osahuju omega6,ktore v nepriaznivom pomere ku omega3-ktore nam chybaju sposobuju zapalove procesy v tele.
1x alimi
zzuzzu
Dakujem za nazory, som rada, lebo nikde som sa nedocitala o vareni na takejto masti. A tym ze ja varim zvacsa na oleji, prislo mi to divne :-)
al
radox1
to varenie je v pohode,ide o nadmerne uzivanie. mainstreamové media
nas presviedcaju o konzumovani vylucne rastlinnych olejov,ale pravda je niekde inde,staci pouzit ine nezavisle zdroje.

napr.

Kĺby, artritída a silné kosti

Omega-3 rybí olej pôsobí zmierňujúco pri bolestivej reumatoidnej artritíde. Čím viac vedci objavujú, aký silný vplyv majú eikosanoidy na náš život, tým ľahšie je možné porovnať, prečo niektoré veci v tele nefungujú. Eikosanoidy, (tkanivové lipidy) sú medzistupňom pri vytváraní zápalových a protizápalových látok používaných imunitným systémom nášho tela. Pre správnu funkciu imunity musia byť v rovnováhe. Ale ak napríklad prevažujú prozápalové eikosanoidy, príliš silná zápalová reakcia účinne neničí len baktérie a vírusy, ale poškodzuje aj vlastné tkanivá. Trvalý, dlhodobý zápal v tele následne spôsobuje mnoho rozličných zdravotných problémov - reumatizmus, ateroskleróza, alergie, astma, atopické ekzémy. Na vysvetlenie, nadmerná konzumácia omega-6 mastných kyselín (ich zdrojom sú rastlinne tuky – repkový, slnečnicový a olivový olej) sprevádzaná nedostatočným príjmom omega-3 mastných kyselín (rybí olej) je spúšťacím impulzom pre vznik vážnych zápalových ochorení. Osteoartritída (zápal kĺbov), najbežnejšia forma artritídy, často obsahuje zápalovú zložku, podobnú ako choroby srdcové. Pokiaľ vaša strava dostatočne nepokrýva potrebu omega-3 tukov, nevytvoríte si kompenzačné mechanizmy, ktoré zastavia zápaly spôsobené prebytkom omega-6 tukov. V súčasnosti existuje množstvo klinických štúdií podávania omega-3 pri osteoartritíde. Reumatická artritída je vážnejší druh artritídy zahrňujúci zápal, ktorý môže zničiť kĺbové tkanivo. Lekárske pokusy dokázali, že denným podávaním doplnkov rybieho oleja, v dávke aspoň 3g prinieslo úľavu bolestivým kĺbom, odstránilo rannú stuhlosť a pomohlo znížiť množstvo užívaných liekov mnohým pacientom.
Stále sa v reumatologickej praxi málo využívajú prirodzené mechanizmy boja proti tomuto ochoreniu, ktoré ponúkajú možnosť zlepšenia stavu a zníženia dávkovania základných liekov a tým zníženia ich nežiadúcich účinkov. Jeden z fyziologických, telu vlastných a prirodzených mechanizmov ponúkajú omega-3 mastné kyseliny ktoré sú v dnešnej potrave veľmi málo zastúpené. Aj keď nástup a účinok omega-3 mastných kyselín nie je tak rýchly a intenzívny v porovnaní s nesteroidnými antireumatikami a liekmi modifikujúcimi ochorenie, ich účinok je komplexnejší, tlmiaci zápalový proces viacerými mechanizmami. Výhodou omega-3 mastných kyselín je selektívne protizápalové pôsobenie na rozdiel od nesteroidných antireumatík (NSA), ktoré vo veľkej väčšine potláčajú aj tvorbu ochranných prostaglandínov (v praxi sa prejavujú napr. oslabením ochrany žalúdočej sliznice, zvýšením výskytu žalúdočných vredov a iných vedľajších účinkov).

i ked s tymi omega3 v nasich klimatickych podmienkach je to tiez diskutabilne.
rulik
naviac si myslím, že pri príprave jedla znášajú obe maste vyššiu teplotu bez toho aby sa prepaľovali, niektoré oleje to nedokážu
radox1
samozrejme,zasadne vyprazam na br.masti,a kofitujem v tukoch.
staja
@radox1 , tiež mám problémy s kĺbmi a zaujal ma Tvoj príspevok v diskusii, môžem vedieť z čoho si čerpal?
radox1
povedal m ito znamy lekar,a na internete je vela zdrojov,staci vygoglit.
babidka
Myslim , ze kacacia a husacia mast je lepsou alternativou ako vacsina nasich bezne uzivanych olejov. Su velmi casto pouzivane vo francuzskej aj zidovskej kuchyni , povazuju sa za "ciste"- teda zdravsie tuky .
eviana
...a ľudské telo živočísne tuky dokáže spracovať, na rozdiel od tých umelých, ktoré nám len zbytočne zasierajú cievy a celý organizmus, takže svokra spravila veľmi dobre, aj pre Tvoje dvojročné dieťa :)
gubics
Začiatkom 60 rokov, keď som sa vydávala, bol trend nejesť tuky živočíšneho pôvodu, ale rastlinné oleje. Dlhé roky som s tým varila, a cholesterol som mala okolo 8. Pred niekoľkými rokmi som sa dočítala, že práve živočíšne tuky Kačacia , husacia bravčová masť, a čerstvé maslo potrebuje náš organizmus viď príspevok vyššie čo napísala "radox1". Teraz práve spomínané tuky používam a cholesterol je v norme cca 4,5: takže nedôverujte všetkému čo sa popíše o zdravej výžive, lebo to môže byť veľmi nezdravé.(Držte sa zásady -dôveruj a preveruj), dnes to už nie je nemožné, lebo máme internet, a všetko si môžeme overiť.
kltko
babka varila prevažne na husacom / kačacom tuku prípadne bravčovej masti. Bravčovú masť používala aj pri pečení makových buchiet a aké boli dobré! Nebolo to z vysokých dietetických dôvodov, ale preto, že husi a prasa chovali v dvorčeku a olej by museli kupovať v obchode. Aj keď neskôr, keď už prasa nechovali, tak používala aj olej alebo kupovanú masť. Ale nemali v tomto smere ani oni, ani ich deti žiadne zdravotné problémy a dožili sa aj s dedkom 80+ rokov.
Keď mám, bežne spravím zásmažku do omáčky / polievky na kačacom / husacom tuku, alebo bravčovej masti. Keď nie sú poruke, použijem aj olej. Oleje striedam, raz kúpim slenčnicový, inokedy repkový, ale "na surovo" (zálievky zeleninových šalátov a zeleniny vôbec) sa snažím používať len olivový.
Čistá bravčová masť sa dá bez problémov používať aj na sladké pečenie. Buchty, koláče... existovali dávno pred vynájdením hery, alebo palmarinu a podobne, maslo bolo drahšie, tak sa piekli s masťou. V prípade kačacieho / husacieho tuku je aspoň u mňa jediný problémový bod, že do múčnikov ho určite nepoužívam. Lebo ho mám vždy získaný z pečenia už ochuteného kusu a tým má tuk svoju "slanú" príchuť. Ale ak veľkospracovatelia samostatne vytopia surový tuk bez príchuti, nemal by som problém s jeho použitím ani v "sladkej" kuchyni.
Celé sa to dá zhrnúť jednoducho. Dôležitá je miera - nepreháňať a striedať. Tuky, rovnako ako iná strava, si tiež žiadajú pestrosť a nie jednostrannosť.