Moja svokra začala variť všetko na kačacej masti. Úplne všetko.
Myslíte, že je to zdravé? A sú takéto jedlá vhodné pre
dvojročné dieťa?
Diskusie
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 167 najnovší komentár včera 23:46
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 0 zatiaľ bez komentárov
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár 11. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 167 najnovší komentár včera 23:46
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
- Nyja: Dubčekove rožky 34 najnovší komentár 5. mája 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 354 najnovší komentár 1. mája 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 42 najnovší komentár 29. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 167 najnovší komentár včera 23:46
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 42 najnovší komentár 1. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 5 najnovší komentár 7. mája 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Pečená krkovička - nebíčko v papuľke +fotopostup
-
Jablková palacinka pečená v rúre +fotopostup
-
Mäkučká krkovička v lahodnej omáčke +video
-
Krémové rezy s jablkovo-smotanovo-pudingovou plnkou +fotopostup
-
Jemný krupicový jablčník bez tuku
-
Pečený bôčik s dusenou kyslou kapustou a so zemiakovou knedľou
-
Pečené kuracie stehná na zelenine +fotopostup
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Vafle z varených zemiakov, jednoduchý nápad na chutnú chrumkavú chuťovku VIDEO
-
Nepečený cheesecake à la dubajská čokoláda VIDEO
-
Tvarohová vianočka bez kysnutia VIDEO
-
Vajíčkové kvetinky VIDEO
-
Rýchly likér bez vajec? Skúste tento s vanilkovým jogurtom VIDEO
-
Chrumkavé čokoládové veľkonočné hniezda VIDEO
-
Víkendové pečenie: 11 receptov na vynikajúce koláče s kyslou smotanou
-
Od pondelka do nedele: Chutné polievky, cestoviny, sviatočné mäsko aj večerné rýchlovky. 14 tipov, čo variť tento týždeň
-
13x špagety: Od úplne jednoduchých až po nadupané kombinácie skvelých chutí
-
Najobľúbenejšie recepty: Španielsky vtáčik, obrátené rezne aj sviečková na smotane. 10x nedeľná klasika z hovädzieho mäsa
-
TOP rebríčky: Pečenie na sviatky, sezónne bylinky aj vajíčka. Pozrite si tie najlepšie recepty uplynulého mesiaca
-
Jemné mäsko: 12x bravčová panenka. Vyskúšajte ju aj podľa receptu moderátorky Karin Majtánovej a rovno s dvoma plnkami
-
Malý trik s veľkým efektom: Chcete, aby bol váš koláč nadýchaný? Stačí urobiť túto jednoduchú vec
toto vlastne hned, ako zacala jest nase jedlo, teda u dvojrocneho dietata by to nemal byt problem, ide skor o vase chute a na co ste zvyknuti , drzim palce :-)
al
nas presviedcaju o konzumovani vylucne rastlinnych olejov,ale pravda je niekde inde,staci pouzit ine nezavisle zdroje.
napr.
Kĺby, artritída a silné kosti
Omega-3 rybí olej pôsobí zmierňujúco pri bolestivej reumatoidnej artritíde. Čím viac vedci objavujú, aký silný vplyv majú eikosanoidy na náš život, tým ľahšie je možné porovnať, prečo niektoré veci v tele nefungujú. Eikosanoidy, (tkanivové lipidy) sú medzistupňom pri vytváraní zápalových a protizápalových látok používaných imunitným systémom nášho tela. Pre správnu funkciu imunity musia byť v rovnováhe. Ale ak napríklad prevažujú prozápalové eikosanoidy, príliš silná zápalová reakcia účinne neničí len baktérie a vírusy, ale poškodzuje aj vlastné tkanivá. Trvalý, dlhodobý zápal v tele následne spôsobuje mnoho rozličných zdravotných problémov - reumatizmus, ateroskleróza, alergie, astma, atopické ekzémy. Na vysvetlenie, nadmerná konzumácia omega-6 mastných kyselín (ich zdrojom sú rastlinne tuky – repkový, slnečnicový a olivový olej) sprevádzaná nedostatočným príjmom omega-3 mastných kyselín (rybí olej) je spúšťacím impulzom pre vznik vážnych zápalových ochorení. Osteoartritída (zápal kĺbov), najbežnejšia forma artritídy, často obsahuje zápalovú zložku, podobnú ako choroby srdcové. Pokiaľ vaša strava dostatočne nepokrýva potrebu omega-3 tukov, nevytvoríte si kompenzačné mechanizmy, ktoré zastavia zápaly spôsobené prebytkom omega-6 tukov. V súčasnosti existuje množstvo klinických štúdií podávania omega-3 pri osteoartritíde. Reumatická artritída je vážnejší druh artritídy zahrňujúci zápal, ktorý môže zničiť kĺbové tkanivo. Lekárske pokusy dokázali, že denným podávaním doplnkov rybieho oleja, v dávke aspoň 3g prinieslo úľavu bolestivým kĺbom, odstránilo rannú stuhlosť a pomohlo znížiť množstvo užívaných liekov mnohým pacientom.
Stále sa v reumatologickej praxi málo využívajú prirodzené mechanizmy boja proti tomuto ochoreniu, ktoré ponúkajú možnosť zlepšenia stavu a zníženia dávkovania základných liekov a tým zníženia ich nežiadúcich účinkov. Jeden z fyziologických, telu vlastných a prirodzených mechanizmov ponúkajú omega-3 mastné kyseliny ktoré sú v dnešnej potrave veľmi málo zastúpené. Aj keď nástup a účinok omega-3 mastných kyselín nie je tak rýchly a intenzívny v porovnaní s nesteroidnými antireumatikami a liekmi modifikujúcimi ochorenie, ich účinok je komplexnejší, tlmiaci zápalový proces viacerými mechanizmami. Výhodou omega-3 mastných kyselín je selektívne protizápalové pôsobenie na rozdiel od nesteroidných antireumatík (NSA), ktoré vo veľkej väčšine potláčajú aj tvorbu ochranných prostaglandínov (v praxi sa prejavujú napr. oslabením ochrany žalúdočej sliznice, zvýšením výskytu žalúdočných vredov a iných vedľajších účinkov).
i ked s tymi omega3 v nasich klimatickych podmienkach je to tiez diskutabilne.
Keď mám, bežne spravím zásmažku do omáčky / polievky na kačacom / husacom tuku, alebo bravčovej masti. Keď nie sú poruke, použijem aj olej. Oleje striedam, raz kúpim slenčnicový, inokedy repkový, ale "na surovo" (zálievky zeleninových šalátov a zeleniny vôbec) sa snažím používať len olivový.
Čistá bravčová masť sa dá bez problémov používať aj na sladké pečenie. Buchty, koláče... existovali dávno pred vynájdením hery, alebo palmarinu a podobne, maslo bolo drahšie, tak sa piekli s masťou. V prípade kačacieho / husacieho tuku je aspoň u mňa jediný problémový bod, že do múčnikov ho určite nepoužívam. Lebo ho mám vždy získaný z pečenia už ochuteného kusu a tým má tuk svoju "slanú" príchuť. Ale ak veľkospracovatelia samostatne vytopia surový tuk bez príchuti, nemal by som problém s jeho použitím ani v "sladkej" kuchyni.
Celé sa to dá zhrnúť jednoducho. Dôležitá je miera - nepreháňať a striedať. Tuky, rovnako ako iná strava, si tiež žiadajú pestrosť a nie jednostrannosť.