Moja svokra začala variť všetko na kačacej masti. Úplne všetko.
Myslíte, že je to zdravé? A sú takéto jedlá vhodné pre
dvojročné dieťa?
Diskusie
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 0 zatiaľ bez komentárov
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár 21. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 170 najnovší komentár včera 16:51
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 170 najnovší komentár včera 16:51
- Mamka4: Kuchynské váhy 7 najnovší komentár 21. novembra 2024
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár 21. novembra 2024
- Helca103: lenivá štítna žľaza 43 najnovší komentár 19. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 120 najnovší komentár včera 16:51
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár 21. novembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Orechový koláč s citronovo-žĺtkovou polevou
- Vajíčková nátierka so šunkou ideálna na sendviče +video
- Mrkvovo-cviklový šalát +fotopostup
- Indické Aloo gobi - karfiolovo-zemiakové karí s basmati ryžou
- Plnené žemle podľa Maroša Molnára
- Tvarohová žemľovka s opitými jablkami
- Jablkovo-hruškový crumble po brniansky +fotopostup
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Pistáciová baklava rýchlo a jednoducho VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
- Zahrajte sa na Pečie celé Slovensko: České koláče, pražské gule, slané torty. Upečte si ich aj vy, máme recepty, s ktorými všetko vyjde
- Prázdne regály: Aj vo vašom obchode chýbajú vajíčka? 10 koláčov, na ktoré žiadne nepotrebujete
toto vlastne hned, ako zacala jest nase jedlo, teda u dvojrocneho dietata by to nemal byt problem, ide skor o vase chute a na co ste zvyknuti , drzim palce :-)
al
nas presviedcaju o konzumovani vylucne rastlinnych olejov,ale pravda je niekde inde,staci pouzit ine nezavisle zdroje.
napr.
Kĺby, artritída a silné kosti
Omega-3 rybí olej pôsobí zmierňujúco pri bolestivej reumatoidnej artritíde. Čím viac vedci objavujú, aký silný vplyv majú eikosanoidy na náš život, tým ľahšie je možné porovnať, prečo niektoré veci v tele nefungujú. Eikosanoidy, (tkanivové lipidy) sú medzistupňom pri vytváraní zápalových a protizápalových látok používaných imunitným systémom nášho tela. Pre správnu funkciu imunity musia byť v rovnováhe. Ale ak napríklad prevažujú prozápalové eikosanoidy, príliš silná zápalová reakcia účinne neničí len baktérie a vírusy, ale poškodzuje aj vlastné tkanivá. Trvalý, dlhodobý zápal v tele následne spôsobuje mnoho rozličných zdravotných problémov - reumatizmus, ateroskleróza, alergie, astma, atopické ekzémy. Na vysvetlenie, nadmerná konzumácia omega-6 mastných kyselín (ich zdrojom sú rastlinne tuky – repkový, slnečnicový a olivový olej) sprevádzaná nedostatočným príjmom omega-3 mastných kyselín (rybí olej) je spúšťacím impulzom pre vznik vážnych zápalových ochorení. Osteoartritída (zápal kĺbov), najbežnejšia forma artritídy, často obsahuje zápalovú zložku, podobnú ako choroby srdcové. Pokiaľ vaša strava dostatočne nepokrýva potrebu omega-3 tukov, nevytvoríte si kompenzačné mechanizmy, ktoré zastavia zápaly spôsobené prebytkom omega-6 tukov. V súčasnosti existuje množstvo klinických štúdií podávania omega-3 pri osteoartritíde. Reumatická artritída je vážnejší druh artritídy zahrňujúci zápal, ktorý môže zničiť kĺbové tkanivo. Lekárske pokusy dokázali, že denným podávaním doplnkov rybieho oleja, v dávke aspoň 3g prinieslo úľavu bolestivým kĺbom, odstránilo rannú stuhlosť a pomohlo znížiť množstvo užívaných liekov mnohým pacientom.
Stále sa v reumatologickej praxi málo využívajú prirodzené mechanizmy boja proti tomuto ochoreniu, ktoré ponúkajú možnosť zlepšenia stavu a zníženia dávkovania základných liekov a tým zníženia ich nežiadúcich účinkov. Jeden z fyziologických, telu vlastných a prirodzených mechanizmov ponúkajú omega-3 mastné kyseliny ktoré sú v dnešnej potrave veľmi málo zastúpené. Aj keď nástup a účinok omega-3 mastných kyselín nie je tak rýchly a intenzívny v porovnaní s nesteroidnými antireumatikami a liekmi modifikujúcimi ochorenie, ich účinok je komplexnejší, tlmiaci zápalový proces viacerými mechanizmami. Výhodou omega-3 mastných kyselín je selektívne protizápalové pôsobenie na rozdiel od nesteroidných antireumatík (NSA), ktoré vo veľkej väčšine potláčajú aj tvorbu ochranných prostaglandínov (v praxi sa prejavujú napr. oslabením ochrany žalúdočej sliznice, zvýšením výskytu žalúdočných vredov a iných vedľajších účinkov).
i ked s tymi omega3 v nasich klimatickych podmienkach je to tiez diskutabilne.
Keď mám, bežne spravím zásmažku do omáčky / polievky na kačacom / husacom tuku, alebo bravčovej masti. Keď nie sú poruke, použijem aj olej. Oleje striedam, raz kúpim slenčnicový, inokedy repkový, ale "na surovo" (zálievky zeleninových šalátov a zeleniny vôbec) sa snažím používať len olivový.
Čistá bravčová masť sa dá bez problémov používať aj na sladké pečenie. Buchty, koláče... existovali dávno pred vynájdením hery, alebo palmarinu a podobne, maslo bolo drahšie, tak sa piekli s masťou. V prípade kačacieho / husacieho tuku je aspoň u mňa jediný problémový bod, že do múčnikov ho určite nepoužívam. Lebo ho mám vždy získaný z pečenia už ochuteného kusu a tým má tuk svoju "slanú" príchuť. Ale ak veľkospracovatelia samostatne vytopia surový tuk bez príchuti, nemal by som problém s jeho použitím ani v "sladkej" kuchyni.
Celé sa to dá zhrnúť jednoducho. Dôležitá je miera - nepreháňať a striedať. Tuky, rovnako ako iná strava, si tiež žiadajú pestrosť a nie jednostrannosť.