Moja svokra začala variť všetko na kačacej masti. Úplne všetko.
Myslíte, že je to zdravé? A sú takéto jedlá vhodné pre
dvojročné dieťa?
Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 112 najnovší komentár dnes 22:40
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 4 najnovší komentár 22. novembra 2025
- Rasto147: Šípkové víno 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 1079 najnovší komentár 1. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 112 najnovší komentár dnes 22:40
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 1079 najnovší komentár 1. decembra 2025
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 4 najnovší komentár 22. novembra 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 10 najnovší komentár 14. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 466 najnovší komentár 1. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 112 najnovší komentár dnes 22:40
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 22. novembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Zabudnite na hubky a kefky. S týmto trikom bude ponorný mixér čistý za pár sekúnd VIDEO -
Slané krekry z pár surovín, ktoré zvládne upiecť aj začiatočník VIDEO -
Jednoduché zemiakové placky VIDEO -
Rýchly segedín s mletým mäsom VIDEO -
Tvarohovo-makový koláč s mandarínkami VIDEO -
„Pošťastilo“ sa vám pripáliť omáčku? Takto ju ešte môžete zachrániť VIDEO -
Nemáte poruke košík na nakrájaný chlieb? Poskladajte si ho z utierky! VIDEO
-
Mesiac do Vianoc: 15 najklikanejších sladkých receptov minulých sviatkov -
Čo variť tento týždeň: 14 inšpirácií na obedy a večere počas pracovných dní aj na prvý adventný víkend -
12x pudingový koláč: Upečte si kysnutý závin, prešívanú deku alebo rezy macocha -
11 hrnčekových receptov: Bábovka, muffiny, buchty, medovníky aj krémové zákusky, ktoré upečiete aj bez váhy -
Známe aj nové: Knedlo-vepřo-zelo, výpečky aj segedín. 11 receptov na nedeľný obed s hlávkovou kapustou -
TOP rebríček: 15 najlepších novembrových videí, to je predzvesť Vianoc aj recepty na všedné dni -
Z babičkinej kuchyne: 12 receptov na koláče zo zemiakového cesta. Tieto nikdy nebudú suché
toto vlastne hned, ako zacala jest nase jedlo, teda u dvojrocneho dietata by to nemal byt problem, ide skor o vase chute a na co ste zvyknuti , drzim palce :-)
al
nas presviedcaju o konzumovani vylucne rastlinnych olejov,ale pravda je niekde inde,staci pouzit ine nezavisle zdroje.
napr.
Kĺby, artritída a silné kosti
Omega-3 rybí olej pôsobí zmierňujúco pri bolestivej reumatoidnej artritíde. Čím viac vedci objavujú, aký silný vplyv majú eikosanoidy na náš život, tým ľahšie je možné porovnať, prečo niektoré veci v tele nefungujú. Eikosanoidy, (tkanivové lipidy) sú medzistupňom pri vytváraní zápalových a protizápalových látok používaných imunitným systémom nášho tela. Pre správnu funkciu imunity musia byť v rovnováhe. Ale ak napríklad prevažujú prozápalové eikosanoidy, príliš silná zápalová reakcia účinne neničí len baktérie a vírusy, ale poškodzuje aj vlastné tkanivá. Trvalý, dlhodobý zápal v tele následne spôsobuje mnoho rozličných zdravotných problémov - reumatizmus, ateroskleróza, alergie, astma, atopické ekzémy. Na vysvetlenie, nadmerná konzumácia omega-6 mastných kyselín (ich zdrojom sú rastlinne tuky – repkový, slnečnicový a olivový olej) sprevádzaná nedostatočným príjmom omega-3 mastných kyselín (rybí olej) je spúšťacím impulzom pre vznik vážnych zápalových ochorení. Osteoartritída (zápal kĺbov), najbežnejšia forma artritídy, často obsahuje zápalovú zložku, podobnú ako choroby srdcové. Pokiaľ vaša strava dostatočne nepokrýva potrebu omega-3 tukov, nevytvoríte si kompenzačné mechanizmy, ktoré zastavia zápaly spôsobené prebytkom omega-6 tukov. V súčasnosti existuje množstvo klinických štúdií podávania omega-3 pri osteoartritíde. Reumatická artritída je vážnejší druh artritídy zahrňujúci zápal, ktorý môže zničiť kĺbové tkanivo. Lekárske pokusy dokázali, že denným podávaním doplnkov rybieho oleja, v dávke aspoň 3g prinieslo úľavu bolestivým kĺbom, odstránilo rannú stuhlosť a pomohlo znížiť množstvo užívaných liekov mnohým pacientom.
Stále sa v reumatologickej praxi málo využívajú prirodzené mechanizmy boja proti tomuto ochoreniu, ktoré ponúkajú možnosť zlepšenia stavu a zníženia dávkovania základných liekov a tým zníženia ich nežiadúcich účinkov. Jeden z fyziologických, telu vlastných a prirodzených mechanizmov ponúkajú omega-3 mastné kyseliny ktoré sú v dnešnej potrave veľmi málo zastúpené. Aj keď nástup a účinok omega-3 mastných kyselín nie je tak rýchly a intenzívny v porovnaní s nesteroidnými antireumatikami a liekmi modifikujúcimi ochorenie, ich účinok je komplexnejší, tlmiaci zápalový proces viacerými mechanizmami. Výhodou omega-3 mastných kyselín je selektívne protizápalové pôsobenie na rozdiel od nesteroidných antireumatík (NSA), ktoré vo veľkej väčšine potláčajú aj tvorbu ochranných prostaglandínov (v praxi sa prejavujú napr. oslabením ochrany žalúdočej sliznice, zvýšením výskytu žalúdočných vredov a iných vedľajších účinkov).
i ked s tymi omega3 v nasich klimatickych podmienkach je to tiez diskutabilne.
Keď mám, bežne spravím zásmažku do omáčky / polievky na kačacom / husacom tuku, alebo bravčovej masti. Keď nie sú poruke, použijem aj olej. Oleje striedam, raz kúpim slenčnicový, inokedy repkový, ale "na surovo" (zálievky zeleninových šalátov a zeleniny vôbec) sa snažím používať len olivový.
Čistá bravčová masť sa dá bez problémov používať aj na sladké pečenie. Buchty, koláče... existovali dávno pred vynájdením hery, alebo palmarinu a podobne, maslo bolo drahšie, tak sa piekli s masťou. V prípade kačacieho / husacieho tuku je aspoň u mňa jediný problémový bod, že do múčnikov ho určite nepoužívam. Lebo ho mám vždy získaný z pečenia už ochuteného kusu a tým má tuk svoju "slanú" príchuť. Ale ak veľkospracovatelia samostatne vytopia surový tuk bez príchuti, nemal by som problém s jeho použitím ani v "sladkej" kuchyni.
Celé sa to dá zhrnúť jednoducho. Dôležitá je miera - nepreháňať a striedať. Tuky, rovnako ako iná strava, si tiež žiadajú pestrosť a nie jednostrannosť.