Zdravá výživa

Urobte si " bryndzáky" !

sjuz - fotkasjuz, 17. mája 2010

Niečo bližšie o pozitívnych účinkoch nášho slovenského pokladu :)

Bryndza je slovenský mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka.

Pri príležitosti Svetového dňa mlieka sa pozrieme trochu bližšie na náš najslávnejší národný výrobok – slovenskú bryndzu. Má nespochybniteľne neprekonateľné vlastnosti, ktoré vznikajú v mliečnej zrazenine počas jej zrenia. A májová bryndza je predsa najväčšia lahôdka!
Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia priateľské baktérie mliečneho kysnutia, takzvané probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie ospevujú vedci i lekári. V jednom grame bryndze sa nachádza asi miliarda týchto prospešných mikroorganizmov zastupujúca viac ako ich dvadsať druhov. Ak si uvedomíme, že probiotický jogurt či nápoj obsahuje len jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií v množstve neporovnateľne nižšom, niet o čom diskutovať. Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, a to aj napriek tomu, že má vysoký podiel tuku v sušine (45 až 48 percent). Pozitívne účinkuje pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a dokonca znižuje krvný tlak.
Bryndza je aj z historického hľadiska jedným z mála potravinárskych výrobkov, ktorému možno bez váhania priradiť nefalšovaný slovenský pôvod. Podľa písomných záznamov Ján Vagač zriadil prvú živnostenskú bryndziareň v Detve už v roku 1787! Bryndza má teda nielen svoju obchodnú a výživovú hodnotu, ale aj historickú a kultúrnu hodnotu. Nás však teraz zaujímajú jej vlastnosti, pretože pred časom nespochybniteľné dôkazy jej pozitívneho vplyvu na ľudský organizmus priniesol aj medializovaný klinický test.



zdroj: Quark

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Veru,Sjuz,máš pravdu.A odkedy máme o tom informácie,naša maškrta je častejšie len tak 3-4 lyžičky bryndze,aj bez prílohy.A najmä v máji.......:-)))
sjuz
hej, ja mám tiež problém, keď robím halušky a mámtam šupnúť bryndzu - zobkám zobkám, až sa spamätám, že už jej mám málo...:)
cistinka
Tiež rada bryndzu degustujem....dakedy vydegustujem aj dvadsať deka :-)
kimlo
Rád by som podotkoll že takzvaná "bryndza" zo supermarketov nemá s touto skutočnou slovenskou lahôdkou abosútne nič spoločného. Či sa jedná o spôsob výroby, pôvod mlieka, a zloženie, je to všetko možné, ale bryndza nie. Kto má možnosť porovnať to s tou pravou zo salaša, vie o čom píšem... :-)
evanaaa
V pravej bryndze musí byť vbiac ovčieho a len časť kravského mlieka , to je pravá májová a vtej zimnej tuším už ovčie nie je ,len kravské.Alebo len malá časť ovčieho, tak nejak.
tinca
Ja som tiež kúpila v PIA 30 dkg tej májovej, ale bola neuveriteľne dobrá a ledva mi zostalo na sobotu na halušky a to len na jednu porciu. Stále som ju chodila vyjedať, len tak bez ničoho.
sovka62
Kimlo má pravdu, nie je brydza ako bryndza. Nás v bryndziarni v Turč. Tepliciach predavačka ubezpečovala, že ich bryndza je z čistého ovčieho mlieka (podľa chuti sa mi to nezdalo) a potom sme sa stretli s farmárom, ktorý do bryndziarne dodával celú produkciu svojej mliečnej (kravskej) farmy. Uvítala by som zákon, ktorý by výrobcov prinútil uvádzať na obale presné zloženie. Bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka by bolo to pravé.
frezia68
A v obchodoch je len pasterizované.Ale videla som bryndzu v črievku nepasterizovanú v Agro,neviem,či ešte je?Tu predávajú ovčí syr,aj bryndzu,len chodia nepravidelne a treba natrafiť a kúpiť viac.
evas13
Veru nie je bryndza ako bryndza a ešte ako sa k tomu obchod postaví. Balila som ju a viem aká má byť dobrá bryndza, za dva dni sme ju mali všetku predanú. Horšie bolo keď som kúpila po rokoch važenú v iných obchodoch a v mnohých to veru bol rozdiel. Veľká škoda. Tak isto bol rozdiel na jar a v zime, ako spomínal @kimlo a @sovka62 .
sjuz
Veru,je to veľký rozdiel. Odkedy som prvý raz ochutnala domácu v Zázrivej, cítim ten rozdiel. A ani probiotické baktérie veru v pasterizovanej nenájdeme...:(
alexdidi
nedávno v Dámskom magazíne uvádzali, že bryndza musí !! mať vyznačené percentuálne zloženie ovčieho a kravského mlieka a tiež či je z pasterizovaného mlieka alebo nie...a verte neverte našla som asi sedem druhov bryndze, ale na všetkých bolo iba, že obsahuje ovčie i kravské mlieko, ale percentá nikde...jednu som našla z nepasteriz. mlieka /aj cena bola dvojnásobná/, ale aj chuť bola ako na salaši...
babidka
milujeme bryndzu a vyskusali sme uz snad vsetko co sa dalo u nas kupit - z obchodov aj salasov ...niektora bola dobra , niektora sa doslova neda jest :-((((( ale nedavno @egreska mala na Vareche recept na domacu bryndzu a tak som odbehla na bacovnu a kupila cerstvo urobeny ovci syr a urobila si tu bryndzu doma .to bola pochutka ! presne ako si pamatam z detstva . tu prvu sme zjedli ihned , dalsia sla cela na halusky /3x za sebou :-))))/ a teraz mi dozrieva asi 2 kg dalsej ....este potrebuje 1-2 dni a bude akurat :-))))
sjuz
to je skvelé, babidka:) - škoda, že mz nemáme po ruke salaš či automat na mlieko :), ja si môžem akurát tak počkať, kým pôjdem do Zázrivej...
ernest
Super clanok sjuz plne suhlasí s kimlom len keby ju robili s cili ,mimochodom včera som spáchal podla tvojho receptu sladko kyslu cili omačku ,vylepsil som ju kvôli farbe pretlakom (nemal som čerstvé cili dal som sušené),celá rodinka ma hnal kvôli arome z jablčného octu no vylizovali sme ju ešte teplú varil som jun podla rady dlhsie neuškodí no ked v pohárikoch ochladla stuhla ako turecký med nevadí to už pracujem na predlžaní jazyka :))))))
sjuz
ernest - inak fakt, dosť zhustla aj mne... a ten ocot - ako u nás doma:)))
ernest
Dalsiu varku prepasirujem ,pretlačím cez sitko chlpy zo zázvoru mi trošku vadili asi bol starší ,čo už supermakket náš každodenný.
sjuz
asi.aj ja keď ho mám trochu dlhšie v chladničke, zdrevnatie...
a trochu som sa ti zamontovala do B17, dúfam, že sa nenaštveš:)