Varenie

Ujednotenie názvov

halina - bez fotkyhalina, 4. februára 2011

Milí varecháči a varecháčky,
mali by sme sa ujednotiť v názvoch či označovaní jednotlivých odmeriek. Bolo by dobré, keby sme používali jednotné označovania, ja si receptíky dávam do vlastnej kuchárky a obyčajne všetko poopravujem, čím sa dosť zdržiavam. Dávam návrh, aby sa polievková lyžica oznčovala PL, malá lyžička nie čajová ale kávová tzn. KL, dekagramy by bolo dobré písať v gramoch pridaním jednej nuly tzn. 10 dkg je 100 g. Zjednodušuje to myslenie najmä tých, ktorí žijú v cudzine, kde sa dekagramy nepoužívajú. Takisto je lepšie u decilitrov používať označenie liter tzn 1 dcl napísať ako 0,1 l. A keď už používame hrnček, mal by mať vždy 250 ml, čo je 1/4 l alebo aj 0,25 l. Viem, že nie je každý môjho názoru, ale v medzinárodnom styku by to tak bolo lepšie. Možno, že by aj admin mohol niečo také zaradiť do trvalých linkov. Nebolo by to zlé.
V tomto zmysle Vám všetkým prajem veľa úspechov pri vyváraní tých fantastických dobrôt, ktoré sa nám tu na vareche ponúkajú.

Vaša Halina

@zareaguj


Diskusia k téme

mariaklara
Halina, súhlasím s tebou. Ja som tiež roky používala dkg, dcl, no už asi 3/4 roka používam g, ml, nerobí mi to žiaden problém. Väčšinou už aj v časopisoch alebo v knihách sa to tak uvádza.
sjuz
ja si skôr myslím, že každý je navyknutý na svoje označovanie, a ak niekto chce, tak si to prepíše podľa seba...:) Prakticky to nie je možné, aby tu všetci začali písať rovnako...
dorisa
Tak píšem, @halina , ked mam recept v iných mierkach,tak preratavam. Keď som pozarala aj recepty na iných portáloch,alebo aj v knihách, tak sa tiež uvadza tak, ako navrhuješ.
michsamant
no a ked pouzivam hrncek s objemom 200ml alebo 280ml ? zda sa mi to nezmyselne a suhlasim s tym, co napisala @sjuz :)
kuchticka
Bola som zvyknuta doposial na dkg, ml pl, cl atd, ale prisposobim sa akemukolvek navrhu a oznaceniu vahy a mieri pri pisani receptov, ak nejake budem pisat. Nech vyhra vatsina, alebo najpraktickejsie navrhy .
babinka
tazko niekoho donutit na prisposobenie, aj ked urcite by to pomohlo - ja by som radsej poziadala o presnejsie pisanie receptov - vyraz 1 Hera je pre niekoho jasny, ale ze je to 250 gr, to nemusi byt jasne tym za hranicami. Najhorsie je to so smotanami - kysla smotana , pochutkova, slahackova - ale kolko to vazi alebo ma ml? Ja sa snazim si spomenut na velkost, ale aj tak davam "od oka".
jatanika
tak skúsme či by to šlo... na litre vravíš....0,5 dl sa používa v receptoch často, každý si to vie nejako predstaviť, odmerať, odhadnúť....premeňte 0,5 dl na litre... vie to každý?
katamama
Súhlasím s tým čo napísala sjuz. Nie je možné dosiahnúť aby sa písalo jednotne. Vystrieda sa tu mnoho ľudí ktorí možno na diskusiu ani nenahliadnú,prezrú si len recepty. Na dnes napísaný príspevok sa zajtra nenahliadne, prezrú si nové. Ale nie je problém aby si každý predstavil miery podľa svojho.
babidka
Suhlasim s @halinou .Ked sa vsak pise recept , tak tam mate ponuku - staci pri pisani receptu vyuzit program ktory na Vareche je .Je tam aj napr.aj PL:-) Myslim si , ze ten kto recept uverejnuje tak chce aby sa podla neho aj varilo a mal by mat aj trochu ohlad na citatela ,ktory casto tape a tape ... Mna napriklad znechucuje , ked musim rozmyslat kolko ma salka muky vahu ci ml , AKE maslo bolo pouzite / su 125g, 200g,250g,400g/ atd.S jogurtom , smotanou , Herou , drozdim ,praskom do peciva - je to to iste . Som uz "stara" kucharka a mnohe veci naozaj dokazem realne odhadnut .Pri zakuskoch mam vsak rada presne vahy a miery - uz som niekolkokrat kolacik "znefunkcnila" tym ze som nedodrzala presne davkovanie :-))))Nechcelo sa mi prepocitavat a tak som "odhadla" ....zle .Niekto aspon na koniec receptu napise : salka ma objem 200 alebo xxxml, drozdie malo 40g ap. Nie je jednoduchsie to napisat priamo do receptu ?????
michsamant
S tym, pisat gramaz k tomu, kto pise 1 Hera suhlasim....ja som to pochopila tak, ze vsetci budeme svorne pouzivat len hrncek s objemom 250ml, aby sa vedelo, ked niekto napise 1 hrncek, kolko to asi je. Lebo taky hrncek presne s takym objemom nemam a kupovat si ho nepojdem :) Ale vseobecne s tym nemam problem menit si dkg na g, aj tak pred tym, nez idem cosi varit tak recept niekolkokrat poriadne studujem a naplanujem si to. Ako pise @babidka , na konci receptu je fajn, ak sa dopise aky objem mal hrncek, pripadne ak sa pouzilo hotove miesane korenie, co take korenie obsahuje atd.
2010
Pozeral som nedavno na kablovke program z jednym velmi dobrym kucharom zo Sri Lanky. Jeho meranie bolo medzi prsty ( mala lyzicka ) trochu do dlane lyzica... moja suseda stara pani z grecka je vyborna kucharka nemozem nic pridat lebo vari ako varila moja babka od oka..
Takze cim viacej nariadeni , predpisov , fotopostupov, tym menej kreativnych ludi s obmedzenejsimi prostriedkami a schopnostami pride na Varechu.
janger
Suhlasim s @ halina a s @ babibka...Mna pletie vzdy hlavne ta 'salka', 'hrncek'. Niekto pouziva 200mililitrove, niekto 250... Ta je pre kazdeho ina. A tie mnozstva ako 1 maslo, 1 kvasnice, 1 smotana, 1 plechovka... A tiez som vzdy velmi rada, ked je uvedena aj velkost formy, plechu, napr. tortova forma 26cm atd.
evusik
ja by som z vlastnej skúsenosti povedala, že uvádzanie presných váh a mier je dôležité pri pečení zákuskov a koláčov. Tam môže byť veľký rozdiel v obsahu jedného kelímka (napr. smotana je 125ml ale aj 250ml) a pod. Pri hrnčekovej metóde nevidím veľký problém, pretože tieto recepty sú stavané na pomere, čiže ak použijem na odmeranie všetkých surovín 300ml šálku tak pomer bude zachovaný la budem mať väčší koláčik a ak použijem 250ml šálku tak budem mať koláčik menší. Pri varení jedál z mäsa nepovažujem až za tak nutné dodoržiavať presný postup. Povedzme si otvorene, keď je v recepte napísané 1kg br.plecka, tak použijete skutočne 1kg? a zbytok odrežete? no to asi nie? ...
čo sa týka jednotných mier a váh tak je to pekná myšlienka ale myslím, že nerealizovateľá
arasidka
A jeje..... co takhle dát si špenát? Dievky, varenie a pečenie je síce tak trochu chémia, to priznávam, ale nerobme z toho vedu.
:))) Odjakživa sme si doma naliali 2 deci po večeri, nebudem to meniť že 2OO mililitrov. A teraz vás najedujem: NA SLOVENSKU - PO SLOVENSKY! Hrnček je hrnček - inak povedané 1/4 litra - alebo O,25 litra - a dá sa napísať aj - 250 mililitrov. A okrem iného -skoro všetci, ktorí navštevujú Varechu,sú slovenského rodu a chodili sem do školy, alebo sú odvedľa - bratia Česi , kde platili tie isté normy v škole ako u nás.
A nemalo by byť problémom mieram rozumieť.
A potom - čo sa stane, keď si ten náš mozočok trochu ponamáhame? Viac tréningu pri cvičení s mozgom znamená - účinný boj proti Alzimu,! A to platí pre recepty, v ktorých sú použité také - alebo onaké označenia tých istých mier .
Dobre - HERA, MASLO,PERLA., VETA,PALMARIN a iné - uznávam, Janko s Marienkou, žijúci kdesi na druhej strane našej Zemičky nemôžu vedieť ako to je balené a k čomu sa to používa, ale aby som ja premeriavala kuchynský vercajch a písala priemery a dĺžky toho, či onoho , tak to je na mňa priveľa, lebo si myslím, že keď každý upozorní na to, čo píše - dajte pozor , ono to raz toľko nakysne, tak si ten, čo skúša recept vyberie nádobu väčšieho priemeru. / upozorním i za predpokladu, že si myslím, že ten človek, ktorý chce recept vyskúšať, vie, že keď sa použijú kvasnice - bo tak sa u nás droždiu nadáva, tak to kysne a objem cesta rastie!/.
A ešte jednu trúfalosť si dovolím napísať: A potom o čom by sme vážení "pokecovali" pod každým receptom, keby sme si aj tam nemohli o nejasnostiach povyprávať? Ako sme my v robote hovorili - šecko je prípustné a dobré, čo zaručuje zjednotenie kolektívu.
Tak a teraz idem do kuchyni , dopiť čiernu kávu, čo mi zostala v hrnku o objeme 25O mililitrov - materiál :porcelán karlovarský, a dojem pár kúskov faniek, ktoré sme piekli predvčerom z lOOO miligramov polohrubej múky. Kruci, budem si musieť pozrieť kávové lyžičky, či to s cukrom náhodou nepreháňam pri sladení kávy, bo čo lyžička kávová, každá iná ....:))))))
arasidka
oprava 1/2 z 250 gramov Hery - sakriš, dvojka akosi hapruje...
tatty
Tak ja súhlasím s autorkou, ale ak sa to aj neujme, prosím aspoň neuvádzať v receptoch miery ako 1 maslo, 1 pochúťková smotana, 1 šľahačka...niekedy sa dá množstvo odhadnúť, niekedy ani nie.
sladkacokolada
tak to som sa pobavila, kvoli" jednej "žene, začnu všetci prepočítavat:-) Už sem chodila jedna varecháčka, ktorá sa snažila všetkých prevychovat, myslím, že už sem nechodí, teda aspom nekomentuje každý recept aký je zlý...
evusik
ja som raz mala zapnuté v nedeľu doobeda rádio a poslucháči telefonovali recepty, dve babenky to tam potom preberali a pri jednom recepte mali obrovský problém, že čo je to 1/8 mlieka .... vážne nevedeli vôbec prísť k tomu že aké je to množstvo... a to som ja zas nechápala...
babav
G,mg,ml,dl l, ...vsetko sa da lahko prepocitat, ved desiatkovu sustavu ovladame ,ci nie?Salky sa v mnohych receptoch, hlavne zahranicnych, pouzivaju casto,lebo ak by boli miery udane v oncoch,poundoch ...je prepocitavanie zlozitejsie .Suhlasim s uvedenim mnozstva pri slovenskych vyrobkoch (1 maslo,hera, kelimok smotany a pod.) Na velkost lyzic (cl,KL)mozno kupit sadu lyziciek od 1,4cl az po celu PL,umoznuju presne odmerat davku.
marianne69
....mne to zas vobec nevadi,co mozem rychlo si v hlave prehodim a co nie ,opytam sa v komentari,ALE uvedenie mnozstva na kelimkoch,hrncekoch pripadne velkost kociek masla,tvarohu a pod..si myslim,je potrebne uviest....
garanco
Ja tiež súhlasím s @halinou , jej jednotky sú uvádzané aj v medzinárodných - t. j. inojazyčných kuchárskych knihách. Doma môžem mať tie mierky rôzne, ja mám napr. v jednom recepte od mojej mamy " droždie za 50 hal.(halierov) " . Viete si predstaviť, koľko to je?- možno moje rovesníčky áno, no mladší pomaly ani nebudú vedieť, čo je to halier? Oficiálne uverejnené recepty by mali byť jednoznačné.
michsamant
Prepacte, ale zda sa mi to (prepocitavanie jednotiek) tak trochu ako lenivost pohnut trochu rozumom..... bez urazky. Ja som rada kazdemu dobremu receptu a nech si kazdy pouzije ake chce jednotky. Ak sa mi recept paci dam si vsetku namahu prepocitat si to...co nakoniec az taka namaha nie je, ci?? A ak to niekomu robi problem, existuju aj stranky, kde si mozete pomoct. napr.  www.easyunitconverter.com/cooking-unit-conversion/cooking-unit-co...
babidka
Vsetci akosi automaticky/?/ predpokladame , ze kto nie je padly na hlavu :-))) tak si to vie prepocitat ....Ale zabudame na to , ze tu chodia aj absolutni zaciatocnici ktori veruze nevedia odhadnut kolko je to "trosku, primerane, hrst , 1 Hera , alebo to nestastne drozdie " :-)Vela varechacov zije aj v zahranici a metricka sustava im sice problemy nerobi -ale nevedia v akom baleni sa co u nas predava ...Ano , v US sa pouziva standardna salka 250 ml ale maju na to odmerky - tie som vsak u nas nekupila a tak som si ich doniesla "zvonku" lebo ani jedna salka co mam doma veruze tych 250 ml nemala :-)))) @arasidka /odpust mi ak sa ta dotknem/ bolo to sice zabavne co si napisala ale nemyslim si , ze mas pravdu . Ved tu nikto nikoho do nicoho nenuti - to hovori z mnohych z nas iba skusenost .
evusik
a ja by som povedala, že sa tu dohadujeme celkom zbytočne.... veď čoho všetkého sme my schopné kôli Vareche.... ja napríklad vážim aj také ingrediencie ktoré som predtým dávala len tak od oka... varenie mi síce trvá dlhšie + fotenie, ale čo by som nespravila pre Varechu :-)
arasidka
Ale , kdeže, mňa sa to nedotklo, keď nebudem niečomu v recepte rozumieť, tak sa vás na to spýtam. :))
elisticka
ale ved ked pridavame ingrediencie tak to tam samo naskakuje napr.PL a ML atd .ano bolo by dobre vsetko zjednotit...
hubarka35
toto je fakt trochu odveci-ved každá z nás pozná mieri,deci,litre.....a kto je ako naučeny tak nech váži,meria-ked sa napiše 1 maslo u mna je to klasicky 250g...ani viac ani menej,a je velky rozdiel medzi lyžičkami...-pl polievková,čl čajová-to je tá trošku väčšia od kl kávovej....takže aj stým je to v pohode v recepte,taktiež šálku ktoru si zvolim tou odmeriavam všetko....a ked neviem si dat rady spitam sa autora receptu....a je po probléme..
vcelka
Nápad je to užitočný. Myslím si ale, že kto má niekde zapísané, alebo používa recepty s nie základnými mierkami metrickej sústavy (teda nie litre, ale decilitre a nie metre póru, ale toľko a toľko milimetrov), tak to bude robiť aj naďalej. Mnohí pracujú "od oka" a potom sa stáva, že dokonca aj profesionálny kuchár Maroško Cibuľka zo Santovky pridá recept, kde "švacne" množstvo vajec podľa momentálnej nálady a pritom to vôbec nesedí... :-)
arasidka
Možno sa vám to bude zdať od veci, ale napíšem to takto: Keď som začínala s varením, uvarila som ako prvé jedlo pre manžela po svadbe - na to sa nedá zabudnúť - obyčajnú zemiakovú omáčku, richutenú voňavým korením , bobkovým listom a k tomu hovädzí guláš tak, že si manžel na omáčku "mal dať" za žufanku - viete, čo je žufanka? - Naberačka, teda za naberačku a keby mu chutilo aj za dve žufanky toho gulášu do omáčky. Smola - aj keď som to varila podľa kuchárskej knižky - omáčka sa nedala žufankou nabrať do taniera - leda tak ako pudingová homola. A guláš síce voňal, ale potvora to mäso! Vraj, úbohá kravička, tá istotne chodila od narodenia do Sokola cvičiť! Mäso sa nedalo pokúsať, zanevrela som po tejto udalosti na kuchársku knižku.
Jediné, čo bolo dobré, bol bochník chleba od pekára. Ešte že ten bol, ako náhrada bol slovenský tatarák - masný chleba s cibulu.
A čo som tým chcela povedať? Hádajte!
evusik
ja som len toť, dva týždne dozadu piekla našu obľúbenú focacciu a to hneď 2x v jednom týždni - bola fantastická. 3x som ju piekla minulý týždeň a čo vám mám hovoriť, keď som ju nakrájala -no steny som s ňom mohla oškrabovať -čistá hrôza, myslím že to bolo múkou, ale kto vie??? ...... veru žiaden recept ani ten najsamlepší, (ani keby sme ingrediencie vážili na lekárnickych váhach) s nás dobrých kuchárov nespraví :-)
halina
Ach, takto som naozaj nechcela, ale takí sú ľudia, každý chce mať svoju pravdu, preto všetko ide dolu vodou, niečo ako solidarita a pochopenie, súcit alebo snaha o porozumenie, to už nepoznáme?
Väčšina súhlasí so mnou, veď to bol len návrh, nikoho som nechcela nútiť, prečo hneď tak agresívne @sladkacokolada ? Ja som to nechcela len pre seba, teraz sa už tak píše v každej kuchárke a tie nie sú len kvoli" jednej "žene. Ale čo kde aká diskusia, vždy sa nájdu varecháči, čo diskusiu zavedú do inferna. Škoda, doteraz som mala celkom dobrý vzťah k tomuto blogu. Asi sa prestanem podieľať na diskusiach, aby som sa nestala ja obeťou týchto nepríjemných narážok. Veď iste nie som ani začiatočníčka, ani padlá na hlavu, doteraz som všetko používala ako bolo označené, myslela som, že môžme priniesť do toho trochu jednoty, ale vidím, že názorov je toľko, koľko varecháčov. Napriek tomu by som rada poďakovala všetkým, ktorí som mnou súhlasili a diskutovať i debatovať možno samozrejme ďalej tak ako doteraz. Snáď bude raz tá úroveň lepšia...
arasidka
halina, neber to tak tragicky. Ber to tak - ľudia sú rôzni a nervózni...Veď to hádam poznáš - sa hovorí, že dve gazdiny na jednom šporáku sa málokedy zhodnú. /A to som bola len jeden mesiac "za nevestu"/.
Ale i to ma veľa naučilo, a dnes mi je tak trochu smutno, moja svokrička by sa bola dožila 85 rokov, bohužiaľ.... Dlho sme si jedna k druhej hľadali cestu. Nikdy nezabudnem, ako som sa čudovala, ako ona varí fazuľovú polievku na kyslo. Len som si trúfla povedať : Vy to takto robíte? Moja mama to robí ...." A ani som nedopovedala, už som mala odpoveď: " Tvoja mama to robí tak, ale jáááá to robím takto a hotovo..." Jedno ma to naučilo - keď som bola u mojej nevesty, nikdy som nepovedala vetu:"Ty to robíš takto? To jáááá to varím ináč..."
Ja viem, môžeš namietať, že s tvojou témou to nemá až toľko spoločného , ale chcem ti ponúknuť pravicu - šak oné, navždy dobré, súhlasíš?" Keď ti pozerám do tých tvojích kukuč, viem iste, že si to myslela dobre.
A teraz sa dobre vyhajaj, zajtra treba zase variť a ja som si vydýchla - já nemosím - môj dzedko priniesol z trhu domáce jelitká, lebo bola na trhu akcia - Prvá pezinská zabijačka... tam ti to voňalo.... Tak stačí iba zemiaky dať uvariť a nezabudnúť priniesť surovej kyslej kapusty..... tak dobrú noc
halina
@arasidka , vďaka ti za tvoje milé slová, máš pravdu, mňa len mrzí, že niektorí varecháči tak agresívne reagujú, že si to upravia tak zlomyselne na svoju formu a to mi je proti srsti. Všetko sa dá povedať, len treba vedieť ako a to už je dnes luxus. Nakydať sa dá ľahšie. Veď sa nič nestalo. Na tie hurky by som prišla, keby to nebolo tak ďaleko...
duschko
Myslim si, ze halina ma velmi dobry navrh. Vela diskutujucich sa niekedy velmi tazko orientuje v receptoch a potom sa pytaju vo svojich prispevkoch na doplnujuce udaje. Pokial by bola chut u autorov receptov, tak potom v tom nevidim problem, aj ked sa hovori, ze starych psov nove kusky nenaucis. Vkazdom pripade by to bolo podla mna OK. Iny problem urcite maju ti, ktori sa musia naucit anglicke miery, vahy, objemy, aj ked vacsinou na obaloch su uvadzane aj v jednotkach pre nas zrozumitelnych /metrickych/.
arasidka
to tak..... ani na to nepomysli, vypadáš moc hladnáááá :))))
k e c á m .....
No, voňali celkom pekne, ale aké v skutočnosti budú, to neviem. Manžel si tam dal aj toho zabíjačkového gulášiku a pochválil kuchára. Vlastne kuchárku, často sa u nich zastavíme, je to niečo ako "ľudová reštaurácia" v prostredí trhu, páči sa mi na nej to, že chutne varia, cenove sú dobrí a ja milujem takéto prostredie. Na jednom mieste sa stretnú Pezinčania,Vietnamci,Číňania, Maďari a ktohovie kto všetko ešte, navzájom sa poznáme, hlavne my rodáci, ktorí tam žijeme celý život - vieme o sebe toho dosť, aby sme vedeli, kto je akí, ale v podstate ako ty vravíš, vzťahy sú natoľko prijateľné, že sa tam radi vraciame. Nie je tomu tak dávno, keď som mladého Vietnamca učila, kto bol Jánošík ... nepochopil síce nič, tak sa mi aspoň dva mesiace zdalo... ale keď som na bicykli prechádzala okolo ich stánku, mával na mňa svojím typicky ťin-ťanovým hláskom:Pot, máme, čečko máme, aj pre teba máme .... bude to doooobrýýý.." Neodolala som, zliezla z bicykla a vravím mu , tak ukáž, čo nového máte..."
"kup gate, máme aj pre tebe / 180 cm !/ Nechcelo sa mi veru gate kupovať, leto končilo a stačili tie, čo som mala na sebe / viď foto/. Nekúpila som vlastne nič, ale sľúbila som, že mojích chlapov pošlem - určite. Ako som odomykala bicykel, zavolal na mňa Maďar odnaproti, od ktorého som kupovala zemiaky na lokše. A bicykel bác, zviezol sa po mojej nohe a hotovo, škŕk - nohavice sa pekne roztrhli durch až dolu, a na nohe mi zostala hlboká krvácajúca jazva. Ťinťanko pribehol, ošetril nohu ... a čo myslíš? Čo som si domov odviezla? Iste - detto biele plátené nohavice a za to, že som dobrá akože kámoška - urobil mi cenu. A aby mi urobil radosť, dodal:"Já - no -šik he he ..... poznám... potvora".
Tak a teraz idem hajať. Ráno je tu čoskoro. dobrú noc
duschko
Jedna dolezita vec pre ktoru suhlasim s halinou. Dnesne elektronicke vahy vazia iba v gramoch. Odmerky kupite iba so stupnicou ml. Na starych tanierovych vahach, kde na jednu stranu sa davalo zavazie a na druhu suroviny. Zavazia boli prevazne v dkg a odmerky v ccm alebo dcl. Preto si myslim, ze neochota niekorych ludi prameni z toho, ze nie su vybaveni novymi zariadeniami, alebo maju problem so zamenou jednotiek. Je to len otazka casu a chuti, kedy sa aj na vareche budu pouzivat dnes platne jednotky pre miery, objemy a hmotnosti a taktiez PL a KL.
halina
@duschko , ak si ešte pri PC, poslala som ti recept na tvoju diskusiu s bravčovým, dúfam, že ti bude po chuti...
duschko
Podla mna kazdy dobry napad by si mal najst co najskor cestu ku vsetkym varechackam, varechacom. Podla mna varecha nieje len o receptoch, ale aj o vstahoch a velmi dobrych radach a podnetoch. Preto sa tu citim OK.
jatanika
@ducchko , dalo by sa však rovnako napísať, že neochota niektorých ľudí vidieť napísaný recept v dl či dkg je v tom, že nevedia premieňať jednotky
babidka
Mila @halina , ved je to len diskusia :-))))Netrap sa odlisnymi nazormi - diskusie su na to , aby kazdy mohol povedat svoj nazor . Suhlasim s tebou , ze hoci sme iba amaterski kuchari , nase recepty by mali byt zrozumitelne kazdemu rovnako . Ked som sa snazila jednu filipinsku kucharku naucit nase kysnute kolace /v zivote nic podobne nevarila/ tak som mala obrovsky problem lebo som ich uz naucena robit odhadom----dlhorocna prax:-)Veruze som si musela pomoct kucharskou knihou kde bolo vsetko presne v gramoch a mililitroch ....Ked si mila Lynn zobrala recept a dodrzala presny postup - sisky boli jedna radost !Pri mojom vysvetlovani -"ASI tolko muky , mlieka , mozno bude drozdia dost , dakedy davam aj trochu masla..." mala v hlave zmatok a cesto sa vyhodilo:-)
jatanika
čo sa dá skutočne vytknúť označovaniu jednotiek v receptoch je, že skratka dkg je zastaraná a správna značka pre decagram je dag.... ináč všetky jednotky: kg, dag, g alebo l, dl, cl, ml (to sú len tie najviac používané v receptoch, nie všetky jednotky hmotnosti a objemu) sú platné, len možno niektoré menej používané .... @babidka , myslím si, že halina nemá problém s nepresným označovaním štipka, trocha, hrsť či šálka - má ich vo svojich receptoch
michsamant
Recept moze byt napisane podrobne a presne, ale len tym, ze to clovek skusa dokola na to pride (kazdy nejako zacinal a ucil sa). Elektronicku vahu asi ozaj kazdy mat nebude (ja si ju ani nemam kde kupit), ale neviem co to ma spolocne s tym premienanim jednotiek. Lenze aj ked napisem mnozstvo muky, rozdiel to aj tak bude, pretoze pouzivam inu muku a tym padom, moze absorbovat viac tekutin (alebo menej) a mnozstvo co som pouzila ja, na vasu hladku muku sediet nebude. Takze len tym, ze to clovek skusi a prisposobi si recept podla vlastnej potreby, dosiahne vysledok, ktory chce dosiahnut. To je moj nazor a len preto, ze je iny, nez bol navrh v diskusii, ja sa nechcem hadat, len vyjadrujem co si myslim :) Premienat vieme snad vsetci. S cim suhlasim je, ze treba pisat pri udajoch ako "1 Hera" aj vahu tej 1 Hery... a nakoniec kazdy ma hrst trochu inu, tak najlepsie urobi ak sa spyta priamo pod receptom autora.
michsamant
Prekvapuje ma nazor, ze ak nesuhlasi niekto, hned je to znamka nizkej urovne....
jozefj
čo je to žufanka? To používaju murári?
michsamant
@halina a ty sama nepises v recepte informacie az tak presne. Pises muku...ale nepises aku. Pises cukor, ale nepises aky. Takze najprv to dat u seba doporiadku a potom sa hnevat, ze existuju ine nazory.
arasidka
Jodžu, ako to čítaš? Veď tam píšem vysvetlenie - žufanka je naberačka. A máme rôzne žufanky, malé,stredné, veľké. Keď si naložíš za žufanku polievky - i to je rôzne - môže to byť plný tanier, alebo menej...:)))))To máš jak ten Záhorák , pýtali sa ho, ako ďaleko je z Malaciek do Perneka , odpovedal:"Jako pro koho, keho tuačí boty, má teho dost na ceuý týdeň..."
arasidka
no to je tak, bráško múj zlatej....Keby si Z Č.Č. , teda od vás chcel ísť do nás, mohol by si sa rozhodnúť, ktorou cestou Karpaty preliezť smerom na západ, teda na našu stranu Karpát.Jednou z ciest je od Malacik smerom na Pernek, horskej dedinky medzi dvoma vrchmi, ťahajúcej sa popri ceste jak dlhý slíž.A za tou dlhou dedinkou sa po viacerých serpentínach smerom do kopca dostaneš až k Babe.Je to hora na kopci a z jednej jej vŕška smeruje lyžirska dráha do doliny.A v zime tam funguje aj vlek. V lete stojí, ale za to tam rastú hríby.
2010
Prave v vcera som bol na pivo s jednym mojim zakaznikom co je manager velkeho retazca . Ja ze ako? : on ze na prd.? Ale co, no ideme zle.Kriza? ani nie vsetko sme prepisali standardy sme porobili , fotky narobili. A co je problem ? No to napisali kreteni na riaditelstve co nevedia varit.
Moja babka robila strudlu bez receptu a ja keby som mal elektronicku vahu tak mi to je ..... aj tak by som ani po paty nesiahal.To je ako s modou dakdo ma vkus a presne to je iste aj s varenim dakdo vie a dakdo nema chut...
arasidka
stačí dva- tri kastróly pripáliť, a je to. Keď som začala piecť vianočné oplátky, moja babka mi hovorievala:Dzifča moje, ešče mosíš nékolko míšku múky pokaziťt , než sa to naučíš robit tak, ja máš."
Začínala som skutočne s váhou - pedantne na pol gramu presne a nie vždy to malo výsledok taký, aký by mal byť. Postupne som prišla na všetky finty, čo robiť, keď sa cesto lepí, čo robiť, keď sa cesto krúti, čo robiť, aby bolo všetko v richtiku. Opakovanie je matkou múdrosti, a za tým si stojím.
Dnes zarábam štvorhviezdičkové cesto na oplátky, alebo aj na trubičky - spôsobom, teho za hrst, teho akurát, ....a nelepí mi, neskrúca cesto, "lepí mi" akurát vtedy, keď je s formou problém,a lebo mám strach, či ich bude dosť. Aj tá moja babenka by bola dnes so mnou spokojná.
marienka44
Ja si myslim, ze recepty by sa mali pisat zrozumitelne a jednoznacne. Zasadne nepouzivat :1 smotana, 1 maslo, 1 kypriaci prášok, atd., lebo je to nejednoznacné. Moj 1 kypriaci prášok z Lidla zn.Castello ma hmotnost 30 g, co je asi za 3 ks toho slovenskeho. Keby som ho cely nasypala, kolac by sa nevydaril. Tak isto neznasam recepty na salky, lebo nemam istotu, kolko mam pridat ingrediencie. Teraz som bola v kuchyni schvalne odmerat porcelanovu salku na ranajsiu kavu a ma "strichom" 3 dcl. teda 0,3 l. Nikdy neviem v tych receptoch, ako je to myslene. Plna salka zarovnana? 250 ml nema nijaka salka a mnohí to uvadzate ako mierku pod receptom. Tieto recepty hadzem :do koša."
Medzinarodna sustava SI pozna zakladne jednotky: meter, kilogram, sekunda, amper,kelvin, mol,kandela. Vedlajsie jednotky su tiez povolene, ako napr.hodina, minuta, stupen Celzia, liter ap.
sjuz
no, môj názor je, že kto o nejaký recept stojí a páči sa mu, a nerozumie nejakej miere, napíše predsa k receptu dotaz, a autor receptu ho myslím veľmi rád a ochotne uvedie na správnu "mieru" - či? ja napráíklad veĺmi rada odpoviem, a podelím sa so skúsenosťami, a riadiť sa niečím jednotným, keď to robím inak, to mi pripadá trochu spiatočnícke. Ľudia sú tu kreatívni, a obmedzovať ich nejakými tabuľkami s presnými označeniami...? Ak by sa to tu zaviedlo, ja by som osobne stratila chuť sem prispievať...prečo by ma mal niekto obmedzovať? A keď je niekto začiatočník, a nemá skúsenosti, na to sme tu, aby sme poradili pri konkrétnom recepte, ako som už spomenula, alebo keď to neviem, nebudem sa to toho púšťať, a k to aj tak risknem, musím počítať aj s neúspechom...:)
súhlasím s michsamant, 2010, sladkacokoladka - veď kto chce variť, musí pri tom aj myslieť!
halina
@michsamant , chcem len zdôrazniť, že sa nehnevám ani na iné názory, veď ide o diskusiu, ani som nechcela nikoho k ničomu nútiť. Myslela som to dobre, ale ak si prečítaš doslova všetky príspevky, tak pochopíš, čo som myslela lepšou úrovňou. Argumentovať sa dá aj slušne. A mne išlo hlavne o základne mierky, nie o štipku či špičku atď.
Chcela by som na záver ešte dodať, že ľutujem, že som s tým vôbec začala. Účel minul cieľ. A v tomto zmysle varte podľa svojho!
cistinka
nechápem, prečo si môj príspevok zmazala????? :-))))))
michsamant
Myslim, ze vsetci tu boli slusni a suhlasim s tvojim navrhom "varte podla svojho" :) Aj tebe pekny den.
babav
Marienka, pri salkovych receptoch pouzivame na meranie salku,
ktora je na to urcena a odstupnovana ,je to vlastne odmerka.
Jedna salka =8oz=250ml .
sladkacokolada
ja tiež nechapem,. preco je moj komentar vymazany, len mi nejde do hlavy, kto to urobil, ci halina, alebo niekto z redakcie. komu tak velmi vadilo, vysvetlenie, čo je to agresivita a čo je to vysmech
julica
ja váhu nemám, tak gramy neuvediem. každý má svoj rozum a úplne súhlasím s @2010.
lenosko
ja este pridam nieco co trapi mna... prosim uvadzajte v receptoch aj kolko vody dat. Vzdy ma to stvalo hlavne pri polievkach. Vsetko vypisane pekne na gramy (a pod.), ale voda je tam bez mnozstva. Ako mam vediet ci sa mysli 2 alebo 5 litrov?
smuuk043
Ja pridám, čo zas trápi mňa...Doslova ked niekto napíše 2dcl múky. Hmmm??? A to čo toto...ako bud som fakt nechápavá, alebo neviem. Problém mi nerobí premieňať si dkg na g, kg na g, dcl na ml, ale na pevné suroviny používať mierky ako na tekutiny, to čo.....
radost
@smuuk043
veď všetky hrnčekové recepty sú vlastne o objemových mierach..to je okey..netráp sa..:-)
michal81
síce je táto téma už stará, no natrafil som na ňu pri hľadaní "dcl" vs "dl" skratiek používaných jednotiek... tuším, že označenie miery "dcl" je už zastaralé a nepoužíva sa dnes, skôr sa používa všade medzinárodne uznávaný termín ako "dl" čo do objemovej miery tekutiny v nádobe... hľadal som niečo ohladne tohto... a narazil na toto... a tak som u hentoho :D a nedá mi tu, aby som tiež nezareagoval... za prvé čajová lyžička a kávova nieje tá istá objemová miera ! kávova lyžička bola kedysi chápaná aj ako hlboká maličká naberačka kávy v tvare maličkého klobúčika ! kdežto čajová lyžička je jasná všetkým ľuďom na planéte Zem... aj keď i v tomto prípade čajová lyžička nemá žiaden presne normovaný a predpísaný objem... je to dosť veľký problém, pretože ak máte použiť 1x čajovej lyžičky soli do receptu s 10 dávkami receptúry, tak nakydáte tam 10x ČL čo je síce fajn, ale bude rozdiel nakydať tam 10x čajových lyžíc z anglického porcelánu a bude rozdiel nakydať tam 10x čajových lyžíc ruského 50 ročného dreveného vyrezávaného umeleckého kuchynského riadu :) taktiež vznikajú nemalé problémy s upresňovaním množstva surovín čo do naberania... niekto naberie kopcovitú/vrchovatú lyžicu a niekto zasa zarovnanú lyžicu... čo pri množstve 1x ČL ešte vyrozumieme že je to v pohode... ale ak si chceme pripraviť z receptu 10 x dávok, tak už sa potom 10-násobne odráža (posúva) odchýlka rozdielu v celkovom použitom množstve :) preto som zástancom štandardných normalizovaných medzinárodných mier... napríklad 20g práškového cukru v mierne kopcovitej (jednoducho plnej, nie vrchovatej koľko sa len dá nabrať hehehe) polievkovej lyžici (PL) predstavuje zhruba takých 20g cukru... čiže ak do receptu napíše niekto 20g cukru tak viem, že moja lyžica v kuchynskom riade aký ja doma používam, značí 20g cukru = 1 moja domáca polievková lyžica :) prípadne si to doma odvážim aby som už vždy vedel "nahádzať" polievkové lyžice cukru (zvlášť kryštálový a zvlášť práškový)... tieto megarozdiely poznáte určite všetci čo pijete kávu... keď prídete niekde na návštevu tak dostavate ihneď otázku "koľko lyžíc kávy a koľko lyžíc cukru do šálky" :) a moja proti-otázka hneď znie: "ak nakydáš kopcovité vrchovato naplnené ČL kávy, tak si prosím dve" ďalej sa pýtam na objem resp. na typ šálky (do 250ml a do 200ml je fakt rozdiel nasypať 2 preplnené ČL čiernej kávy)... takže asi toľko by som ja napísal k problematike označovania termínom-technikus :-D podľa mňa je najideálnejší spôsob uviesť vždy presnú gramáž v mernych jednotkách SI ! a nie že "štipku soli do dvoch prstov" a iné kraviny :) - tu zasa niekto ma prsty ploché a veľké, no zase útle malé ženušky môže mať aj o polivicu menšiu plochu bršiek prstov ! preto lepšie ja napísať 10g soli (napríklad) a potom už viem, či to je čajová lyžica zarovnaná, či to je len medzi prsty mojej ruky, či to je niečo iného...
2010
@michal81 nerobis ty nahodou v Bruseli ? moja babka bola vyborna kucharka a vahu nemala a 90% sveta aj teraz vahu nema? lyzice a hrnceky, hrste su o pomere surovin a je jedno ci mas mensie alebo vacsie, len raz mas vacsi kolac druhy krat mensi.