Milí varecháči a varecháčky,
mali by sme sa ujednotiť v názvoch či označovaní jednotlivých odmeriek. Bolo by dobré, keby sme používali jednotné označovania, ja si receptíky dávam do vlastnej kuchárky a obyčajne všetko poopravujem, čím sa dosť zdržiavam. Dávam návrh, aby sa polievková lyžica oznčovala PL, malá lyžička nie čajová ale kávová tzn. KL, dekagramy by bolo dobré písať v gramoch pridaním jednej nuly tzn. 10 dkg je 100 g. Zjednodušuje to myslenie najmä tých, ktorí žijú v cudzine, kde sa dekagramy nepoužívajú. Takisto je lepšie u decilitrov používať označenie liter tzn 1 dcl napísať ako 0,1 l. A keď už používame hrnček, mal by mať vždy 250 ml, čo je 1/4 l alebo aj 0,25 l. Viem, že nie je každý môjho názoru, ale v medzinárodnom styku by to tak bolo lepšie. Možno, že by aj admin mohol niečo také zaradiť do trvalých linkov. Nebolo by to zlé.
V tomto zmysle Vám všetkým prajem veľa úspechov pri vyváraní tých fantastických dobrôt, ktoré sa nám tu na vareche ponúkajú.
Vaša Halina
Takze cim viacej nariadeni , predpisov , fotopostupov, tym menej kreativnych ludi s obmedzenejsimi prostriedkami a schopnostami pride na Varechu.
čo sa týka jednotných mier a váh tak je to pekná myšlienka ale myslím, že nerealizovateľá
:))) Odjakživa sme si doma naliali 2 deci po večeri, nebudem to meniť že 2OO mililitrov. A teraz vás najedujem: NA SLOVENSKU - PO SLOVENSKY! Hrnček je hrnček - inak povedané 1/4 litra - alebo O,25 litra - a dá sa napísať aj - 250 mililitrov. A okrem iného -skoro všetci, ktorí navštevujú Varechu,sú slovenského rodu a chodili sem do školy, alebo sú odvedľa - bratia Česi , kde platili tie isté normy v škole ako u nás.
A nemalo by byť problémom mieram rozumieť.
A potom - čo sa stane, keď si ten náš mozočok trochu ponamáhame? Viac tréningu pri cvičení s mozgom znamená - účinný boj proti Alzimu,! A to platí pre recepty, v ktorých sú použité také - alebo onaké označenia tých istých mier .
Dobre - HERA, MASLO,PERLA., VETA,PALMARIN a iné - uznávam, Janko s Marienkou, žijúci kdesi na druhej strane našej Zemičky nemôžu vedieť ako to je balené a k čomu sa to používa, ale aby som ja premeriavala kuchynský vercajch a písala priemery a dĺžky toho, či onoho , tak to je na mňa priveľa, lebo si myslím, že keď každý upozorní na to, čo píše - dajte pozor , ono to raz toľko nakysne, tak si ten, čo skúša recept vyberie nádobu väčšieho priemeru. / upozorním i za predpokladu, že si myslím, že ten človek, ktorý chce recept vyskúšať, vie, že keď sa použijú kvasnice - bo tak sa u nás droždiu nadáva, tak to kysne a objem cesta rastie!/.
A ešte jednu trúfalosť si dovolím napísať: A potom o čom by sme vážení "pokecovali" pod každým receptom, keby sme si aj tam nemohli o nejasnostiach povyprávať? Ako sme my v robote hovorili - šecko je prípustné a dobré, čo zaručuje zjednotenie kolektívu.
Tak a teraz idem do kuchyni , dopiť čiernu kávu, čo mi zostala v hrnku o objeme 25O mililitrov - materiál :porcelán karlovarský, a dojem pár kúskov faniek, ktoré sme piekli predvčerom z lOOO miligramov polohrubej múky. Kruci, budem si musieť pozrieť kávové lyžičky, či to s cukrom náhodou nepreháňam pri sladení kávy, bo čo lyžička kávová, každá iná ....:))))))
Jediné, čo bolo dobré, bol bochník chleba od pekára. Ešte že ten bol, ako náhrada bol slovenský tatarák - masný chleba s cibulu.
A čo som tým chcela povedať? Hádajte!
Väčšina súhlasí so mnou, veď to bol len návrh, nikoho som nechcela nútiť, prečo hneď tak agresívne @sladkacokolada ? Ja som to nechcela len pre seba, teraz sa už tak píše v každej kuchárke a tie nie sú len kvoli" jednej "žene. Ale čo kde aká diskusia, vždy sa nájdu varecháči, čo diskusiu zavedú do inferna. Škoda, doteraz som mala celkom dobrý vzťah k tomuto blogu. Asi sa prestanem podieľať na diskusiach, aby som sa nestala ja obeťou týchto nepríjemných narážok. Veď iste nie som ani začiatočníčka, ani padlá na hlavu, doteraz som všetko používala ako bolo označené, myslela som, že môžme priniesť do toho trochu jednoty, ale vidím, že názorov je toľko, koľko varecháčov. Napriek tomu by som rada poďakovala všetkým, ktorí som mnou súhlasili a diskutovať i debatovať možno samozrejme ďalej tak ako doteraz. Snáď bude raz tá úroveň lepšia...
Ale i to ma veľa naučilo, a dnes mi je tak trochu smutno, moja svokrička by sa bola dožila 85 rokov, bohužiaľ.... Dlho sme si jedna k druhej hľadali cestu. Nikdy nezabudnem, ako som sa čudovala, ako ona varí fazuľovú polievku na kyslo. Len som si trúfla povedať : Vy to takto robíte? Moja mama to robí ...." A ani som nedopovedala, už som mala odpoveď: " Tvoja mama to robí tak, ale jáááá to robím takto a hotovo..." Jedno ma to naučilo - keď som bola u mojej nevesty, nikdy som nepovedala vetu:"Ty to robíš takto? To jáááá to varím ináč..."
Ja viem, môžeš namietať, že s tvojou témou to nemá až toľko spoločného , ale chcem ti ponúknuť pravicu - šak oné, navždy dobré, súhlasíš?" Keď ti pozerám do tých tvojích kukuč, viem iste, že si to myslela dobre.
A teraz sa dobre vyhajaj, zajtra treba zase variť a ja som si vydýchla - já nemosím - môj dzedko priniesol z trhu domáce jelitká, lebo bola na trhu akcia - Prvá pezinská zabijačka... tam ti to voňalo.... Tak stačí iba zemiaky dať uvariť a nezabudnúť priniesť surovej kyslej kapusty..... tak dobrú noc
k e c á m .....
No, voňali celkom pekne, ale aké v skutočnosti budú, to neviem. Manžel si tam dal aj toho zabíjačkového gulášiku a pochválil kuchára. Vlastne kuchárku, často sa u nich zastavíme, je to niečo ako "ľudová reštaurácia" v prostredí trhu, páči sa mi na nej to, že chutne varia, cenove sú dobrí a ja milujem takéto prostredie. Na jednom mieste sa stretnú Pezinčania,Vietnamci,Číňania, Maďari a ktohovie kto všetko ešte, navzájom sa poznáme, hlavne my rodáci, ktorí tam žijeme celý život - vieme o sebe toho dosť, aby sme vedeli, kto je akí, ale v podstate ako ty vravíš, vzťahy sú natoľko prijateľné, že sa tam radi vraciame. Nie je tomu tak dávno, keď som mladého Vietnamca učila, kto bol Jánošík ... nepochopil síce nič, tak sa mi aspoň dva mesiace zdalo... ale keď som na bicykli prechádzala okolo ich stánku, mával na mňa svojím typicky ťin-ťanovým hláskom:Pot, máme, čečko máme, aj pre teba máme .... bude to doooobrýýý.." Neodolala som, zliezla z bicykla a vravím mu , tak ukáž, čo nového máte..."
"kup gate, máme aj pre tebe / 180 cm !/ Nechcelo sa mi veru gate kupovať, leto končilo a stačili tie, čo som mala na sebe / viď foto/. Nekúpila som vlastne nič, ale sľúbila som, že mojích chlapov pošlem - určite. Ako som odomykala bicykel, zavolal na mňa Maďar odnaproti, od ktorého som kupovala zemiaky na lokše. A bicykel bác, zviezol sa po mojej nohe a hotovo, škŕk - nohavice sa pekne roztrhli durch až dolu, a na nohe mi zostala hlboká krvácajúca jazva. Ťinťanko pribehol, ošetril nohu ... a čo myslíš? Čo som si domov odviezla? Iste - detto biele plátené nohavice a za to, že som dobrá akože kámoška - urobil mi cenu. A aby mi urobil radosť, dodal:"Já - no -šik he he ..... poznám... potvora".
Tak a teraz idem hajať. Ráno je tu čoskoro. dobrú noc
Moja babka robila strudlu bez receptu a ja keby som mal elektronicku vahu tak mi to je ..... aj tak by som ani po paty nesiahal.To je ako s modou dakdo ma vkus a presne to je iste aj s varenim dakdo vie a dakdo nema chut...
Začínala som skutočne s váhou - pedantne na pol gramu presne a nie vždy to malo výsledok taký, aký by mal byť. Postupne som prišla na všetky finty, čo robiť, keď sa cesto lepí, čo robiť, keď sa cesto krúti, čo robiť, aby bolo všetko v richtiku. Opakovanie je matkou múdrosti, a za tým si stojím.
Dnes zarábam štvorhviezdičkové cesto na oplátky, alebo aj na trubičky - spôsobom, teho za hrst, teho akurát, ....a nelepí mi, neskrúca cesto, "lepí mi" akurát vtedy, keď je s formou problém,a lebo mám strach, či ich bude dosť. Aj tá moja babenka by bola dnes so mnou spokojná.
Medzinarodna sustava SI pozna zakladne jednotky: meter, kilogram, sekunda, amper,kelvin, mol,kandela. Vedlajsie jednotky su tiez povolene, ako napr.hodina, minuta, stupen Celzia, liter ap.
súhlasím s michsamant, 2010, sladkacokoladka - veď kto chce variť, musí pri tom aj myslieť!
Chcela by som na záver ešte dodať, že ľutujem, že som s tým vôbec začala. Účel minul cieľ. A v tomto zmysle varte podľa svojho!
ktora je na to urcena a odstupnovana ,je to vlastne odmerka.
Jedna salka =8oz=250ml .
veď všetky hrnčekové recepty sú vlastne o objemových mierach..to je okey..netráp sa..:-)