Rôzne

"Trochu iné" zaváranie

meraxes - fotkameraxes, 7. júna 2014

Na nete som našla celkom zaujímavý článok o domácom "biozaváraní", ktoré by malo uchovávať v ovocí všetky cenné látky a kvantá cukru nahrádza voňavými koreninami. Dúfam, že to tu ešte nie je:  urobsisam.topky.sk/zahrada/zelenina-a-ovocie/zavaranie-bez...


OT: Ja sa priznám, že si ešte ako začiatočníčka na zaváranie akéhokoľvek druhu radšej netrúfam. Možno časom, keď sa naučím aj poriadne variť a piecť (tento mesiac "len" zhorknutý hummus a pomarančovo-citrónový koláč, či skôr plátok hrúbky asi pol centimetra:), k čomu mi pomáhajú aj vaše krásne fotorecepty, ďakujem Vám.:)

@zareaguj


Diskusia k téme

aroooo
ja som minule zavárala čerešňový a marhuľový kompót tiež bez cukru, normálne dozreté umyté ovocie som dala do pohára, do ktorého som dala štipku soli, zaliala vodou, uzatvorila a bežne sterilizovala, môže sa pridať aj klinček,škorica. Konzumovať by sa malo až po 3 mesiacoch aby ten cukor vyšiel z ovocia. Ponúkla som susedu a nezbadala rozdiel a nechcela veriť, že tam nie je cukor.
katka75
Ano, aj my to robime ak @aroooo , len so stipkou soli. Kyslejsie ovocie sa moze aj po otvoreni dosladit ak treba /medom napr/, a tiez napr.slivky aj ceresne pustili tolko stavy ako keby som tam dala nalev. A tie spred 3rokov su lepsie, nez minulorocne - urcite to bude tym, co aj @aroooo pisala, ze sa v nich skoncentruje cukor.
kukulienka71
aj keď podľa mňa má @hubata pravdu, nemáme možnosť toľké ovocie, zeleninu mraziť, kapacita mrazničky je limitovaná. Ako dieťa som bola schopná zjesť v zime celú fľašu kompótu sama, aj keď už nemá skoro žiadne vitamíny, myslím, že je to lepšie, ako napolitánky, už aj kvôli vláknine. Teraz už zaváram menej kompótov, viac džemov, ked čas dovolí, tak tradične, bez konzervantu. Zavarila som višne vo vlastnej šťave na skúšku, iba sú odkôstkované, natlačené do sterilnej fľaše, zatvorené a vysterilizované asi 15 min. Pustili vlastnú šťavu. Známa má cukrovkára manžela, ona mi dala tip. Tak budem zvedavo čakať, aké budú. @meraxes , dobrý článok si dala:-)
denyany
@aroooo , chcem sa spýtať, či pri zaváraní so soľou si ovocie zaliala vodou prevarenou alebo len priamo z vodovodu? A koreniny pridávam bežne, mám rada v slivkách škoricu, v hruškách vanilku...
kukucka1211
ja mám skúsenosť so zavarím čerešní so soľou a môžem odporučiť,manžel je diabetik takže je to super a tento rok vyzerá,že bude veľa marhúľ,tak skúsim aj tie.Stačí dať malú kávovú lyžičku soli, doliať vodou a sterilizovať.
aroooo
predbehli ma, ale malá káv. lyžička soli je asi dosť veľa - aby to nebolo zase slané, no menšia jej polovica do 7 dcl pohára by mohla byť, ja som dávala ozaj len štipku čo zoberieš medzi palec a ukazovák do 3 dcl pohára na dno, potom nasypať-naukladať ovocie a zaliať vodou z vodovodu cca 2 cm od vrchu a sterilizovať. Samozrejme, že medzi ovocie sa môže hodiť aj klinček, trochu celej škorice.... nech sa darí....
radost
ja som vlani - po čítaní na VARECHE komentárov-zavarila broskyne klasickým,zvyknutým spôsobom,potom zopár pohárikov len v čistej vode..a pár so soľou..pár s minimom cukru..tie so soľou nechutili-otvorili sme ich asi v marci..o trošku lepšie chutili tie v čistej vode..
manžel nemá žiadne zdravotné ťažkosti-má stále maturitnú hmotnosť a miluje mastné i sladké jedlá..skúsila som kvôli sebe..nemám šťastný metabolizmus..toľko moja skúsenosť..
evanaaa
Ja len chcem podotknúť, že ak chceme zavariť ovocie bez cukru, musí byť sladké, dozreté, ale nie prezreté, lebo inak by tá soľ nemala čo vytiahnuť ( sladkosť), ak by bolo kyslejšie. A soli ozaj štipku, nie za lyžičku, ako radí aj @aroooo.
zizaster
Toto sa mi veľmi páči! Chystám sa na višne,aj džem,aj kompót. Keby ste niektorá robili takýmto spôsobom,pridáte aj recept? Pre nás,ktoré nemáme toľko skúseností ako vy múdre ženy:-) Ďakujem vopred:-)
marianne
Dievcata, ste mam dostali, ze bez cukru, so solou.
Idem na tie marhule aj ja, uz len pre zvedavost. Dakujem za tip.