Zdravá výživa

Topinambury

mariaklara - fotkamariaklara, 9. februára 2011

Prosím o radu ako pestovať topinambury, ak máte niekto nejaké recepty, poprosím o ne. Niekde som počula, že je to zdravé a vhodné pre cukrovkárov. Viem, že sa to dá nájsť na internete, ale ja chcem rady a skúsenosti od vás. Ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

baculata
Recepty nepoznám, ale náš sused to pestuje a je to obrovská rastlina do výšky snád tri metre a rastie ako pýr, lebo nám to neustále vyrastá cez plot. posad si to niekde aby to nezavadzalo.
alena45
Hej, raz som to zasadila, ale nikto to nejedol a potom som sa toho dva roky zbavovala. Hľuzy sa dosť naširoko rozširujú, tak by bolo vhodné ich nejako oddeliť od ostatných rastlín.
babidka
my sme ich mali niekolko rokov - bezproblmova rastlina .Naozaj vyrastie velmi vysoko , potrebuje sa opriet - takze sme ju mali pod plotom . nam chutili surove - pripominali mi trosku mlady sladky kalerab a boli vyborne do salatov. Odradzal ma iba ich velmi nepravidelny tvar , zle sa cistili a uroda bola nevyspytatelna ....ale chutovo su velmi zaujimave a dobre .
evanaaa
Keď je to taká bezproblémová rastlina, asi k svojmu rastu veľa nepotrebuje, čo sa týky starostlivosti, prečo ju nepestujú a prečo sa nepredáva, keď už aj drahé sladké zemiaky ( ktoré málokto kupuje), predávajú ? Veru, mnohí cukrovkári by boli vďační. A nemusela by byť ani drahá. Ja som sa na ňu už párkrát pýtala, no niekto to ani nepozná. Aspoň liek z nej mohli vymyslieť na zníženie cukru, ako napr. Xylitol - ten sa vyrába z kukuričných stvolov - vlákien, tiež akože udržuje nižšiu hladinu cukru pri užívaní a má aj iné dobré vlastnosti.
evanaaa
Babidka, nevarili ste nič z topinamburov ? Raz sa o nich už tu na Vareche písalo, dávnejšie.
enge149
ja som písala ešte v lete do diskusiíí,sú vynikajúce na cukrovku,znižujú glykémiu,najviac sa im páči u nás na hnoji a dajú sa jesť surové ako mladý kaleráb,obsahujú ešte veľa vzácnych látok/keď nájdem,napíšem viac/takže sú veľmi zdravé a ľahko dostupné na pestovanie jednoduché...
kuchticka
Neviem pesne comu hovorite topinambur, ale domyslam sa, ze je to JAM a podoba sa tvarom sladkemu zemiaku, ale ma ruzovoooranzovu farbu. Ked sa pokraja vyzera ako bleda nakrajana mrkva. Tento plod je velmi vyzivny a ja som na Varechu dala recept na zemiakovy salat, kde pridavam sladke zemiaky a ten jam. Salat je vynikajuci.
kuchticka
@mariaklara , recept na ten salat je pod nazvom: Pestry velkonocny pikantny zemiakovy salat. Ale daju sa tie tipinambury pouzivat i na pecenie sladke. Ten plod uvaris v supke, osupes, pokrajas na koleska, pokladies na namesteny pekacek, posypes napr. pomletymi orachami, cukrom a skoricou, pokladies kuskami masla a das na chvilu zapiect. Je to velmi zdravy mucnik. alebo olupes a trosku povaris ako nakrajane zemiaky a potom das piect. Uvari sa rychlejsie ako zemiaky.
frantaask
Topinabury su dobre pre diabetikou aspon som tak počul.Hluzy maju dost hlboko v zemy.Ja ich davam kralikom.Unas sa to volá židovske erteple-zemiaky
sairaam
Topinambury mám na záhrade stále, rastú pri plote do asi
2,5 m výšky. Naozaj nepotrebujú zvláštnu starostlivosť, iba
ich treba vždy na jar poriadne "skrotiť", aby neprerastali, kde ich nechceme. A dosť práce je s odstraňovaním tých obrovských palíc, čo z nich vyrastú. Konzumujeme ich
iba čerstvé, lebo sa veľmi zle skladujú. Hneď sa na nich robí
"pavučinka", preto sa ani nepredávajú v obchodoch.
Veľmi dobre prezimujú v zemi a dajú sa kedykoľvek vyhrabať
a použiť. Najlepšie sú z nich šaláty kombinované s inou zeleninou, len tak, podľa toho, čo práve máme.
lubjak
Vie mi niekto poradit,kde si mozem zakupit sadenicu topinambury?
Dakjem
babidka
@kuchticka , yam je nieco ine ako tapinambura .Yam by u nas asi nevyrastol , potrebuje lepsie podmienky a asi by ani neprezimoval .
marcy
u nás pod Tatrami dobre prezimuje v záhradke,to máme často - 25 st.:-) ...je to rastlina vzrastom podobná slnečnici,len kvet má žtučky a pomerne mrňavý oproti zelenej hmote. Niektorí pestovatelia robia drahoty,ak by mali darovať zopár hľúz,nechápem prečo....množia sa samé,je ich dosť,akurát ja som vylčovala na jeseň,lebo chcem viacej malín vypestovať
marcy
najskôr na trhovisku budú ponúkať záhradkári
marcy
babidka :-) určite u nás má šancu iba topinambur
sovka62
Topinambur sa podobá slnečnici, samozrejme, lebo to je slnečnica, botanicky Helianthus tuberosus L. Slnečnica, ktorú poznáme všetci je Helianthus annuum L.
hubata
Keď som mala záhradu, pestovala som topinambury, resp. samy sa množili. Sú nenáročné a dobré takmer po celý rok: pokiaľ nie je zamrznutá zem, dajú sa vykopať aj v zime, nezmrznú. Jedli sme ich ako reďkovky (akurát sa troška zle čistia, lebo sú pokrútené), potom som robila z nich šalát (nastrúhať ako tekvicu, osoliť, č. korenie a klasickú zálievku s citrónom). Dajú sa skombinovať s inými zeleninami na šalát: kapusta, mrkva. Dajú sa aj dusiť (len sa mi ich toľko nechcelo čistiť) na omáčku so smotanou a má to chuť ako dusený kaleráb. Ako si ich zrežete, také budú: vysoké s 1 kvetom, rozkonárené s viacerými kvetmi (ako menšia slnečnica). Stonky sú veľmi tvrdé, dokonca sa používajú ako plot (niečo ako bambus), zle sa to pri jesennom upratovaní napr. pálilo. Keby som mohla tak by som topinambury pestovala.
mariaklara
Všetkým Vám ďakujem za príspevky. Martina34, tvoj recept som si uložila, ďakujem, určite ho budem robiť, lebo v záhradke mám topinabrurku. Enge149, ak budeš mať niečo viac o topinaburách môžeš mi to sem pripísať. Vďaka. Lubjak, ja pozriem koľko jej mám, môžem ti poslať. Ja ich mám od kamošky, ona mi určite tiež dá, ak by som mala málo.
letisia
Až teraz od Vás sa dozvedám, že ich pestovanie je veľmi jednoduché a nenáročné. Tak potom nechápem prečo sú v obchode drahé.
sairaam
@lubjak , darujem Ti koľko chceš, ale musela by si si pre ne prísť niekedy na jar. V profile mám kontakt.
hubata
Na pestovanie je jednoduchá napr. aj špargľa a pozrite sa na jej cenu v obchode !!! Veľké Leváre nevedia čo by za ne mali pýtať.
evanaaa
Letisia, kde predávajú topinambury, ešte som ich nevidela ?
gubics
Topinambury mám na záhrade, sú veľmi nenáročné na pestovanie, vlastne s nimi nič nerobím ani neokopávam, ani burinu neplejem, len teraz na jar sa chystám ich trochu pohnojiť, lebo už dlho sú na jednom mieste. Používam ich surové, varené aj pečené. Môžete si vygúgliť plno receptov, škoda ich tu uvádzať.
Rastlina " yam " sú tiež sladké zemiaky, pestujú sa hlavne v severnej Afrike len na rozdiel od topinambur, nemôžu sa konzumovať surové, lebo obsahujú určitý druh jedu, ktorý sa varením zničí.
Topinambur aj yam- ov je veľa druhov. Tie ktoré sa dajú kúpiť v Kauflande sú dovezené z Izraela, nie sú tak členité ako u nás pestované, preto sa ľahšie čistia. Tie u nás pestované sú veľmi členité, jednoducho z nich odrežte tie malé výrastky, a keď máte záhradu môžete ich tam aj zasadiť.
evanaaa
Gubics, chodím do Kauflandu, ale nevidím topinambury, tie červené sú sladké zemiaky, nie ? Ak by boli aj topinambury, boli by označené, hneď by som kúpila.
vladkaku
Tie oranžové (červenkavé )vnútri sú batáty, pozri TV Paprika. Palice nechám v zime na záhrade, na jar, keď uschnú, už horia dobre, ale dajú sa vysušiť a použiť ako podklad na vianočný adventný veniec (zlepíš 6 kusov s dľžkou 60 cm, postriekaš napr. striebrenkovým sprejom, prilepíš 4 sviečky, orechy, mašičky, malé gule a super svietnik). My obľubujeme do šalátov, len je to prplačka, rozdávam cukrovkárom, je to burina, k plotu dať, inak nekonečný príbeh
jatanika
topinambury som nikdy nejedla.... všimla som si, že sa na niektorých miestach šíria v obrovských množstvách aj mimo záhrad ... je možné ochutnať aj z takýchto?
hubata
@jatanika - topinambur lezie popod zem a vyraší niekde úplne inde (niečo ako chren) takže ja myslím že by si mohla ochutnať. Ale môže tam byť nejaký odpad pri ktorom vyrástli. Ja keď niečo nemám tak si zájdem do záhradkárskej osady a poprosím záhradkára aby mi predal. A on mi daruje. Záhradkári sú niečo ako rybári: rozdávajú ak im niečo pochváliš. Myslím že by ti topinambury narástli aj v hlbšom väčšom kvetináči ak nemáš záhradu. Chutia ako reďkovka, lepšie keď si vezmeš mladé, lebo staršie pri koreni môžu byť drevnaté. Najlepšie je očistiť ich (trošku zle sa čistia, lebo sú pokrútené), osoliť, okoreniť a zaliať octovou zálievkou. No a potom k tomu už len mastný chleba.
jatanika
@hubata , dík za rady ... ja som ich videla najviac na takomto mieste: v záhrade, izolovanej od iných lesíkom, anglický trávnik ... plot ... a hneď za plotom stovky, možno tisícky topinamburov ... obsadili všetky rumoviská v lokalite ... proste invázna rastlina .... videla som ich aj pri iných záhradách ... tak ja sa ešte poobzerám a uvidím :-))
julica
Nedávno som niekde čítala článok, že topinambur patrí medzi asi päť druhov rastlín, ktoré slovenská legislatíva neumožňuje pestovať z dôvodu ich prudkej invazívnosti. Ničia pôvodný ekosystém. takže tak
sovka62
Čítala som, @julica , a ani ma to veľmi neprekvapilo. Kto si nedá pozor, tomu topinambur zapeleší celú záhradu. Je dobre, že sa to legislatívne rieši a bolo by treba poriešiť ešte zopár vecí (napr. korytnačky v okrasných jazierkach a aktuálne puma americká v okolí Trnavy).
gubics
Pred chvíľou som našla článok,že topinambur je invazna rastlina.Ja neviem,pred tým by som bola rada, keby sa to trochu aj rozšírilo, mám to zasadené na cca 1 m2 už niekoľko rokov, ale doteraz som nezistila, že by sa tá plocha rozširovala. Doteraz som to na jeseň každému rozdávala kto mal o ne záujem, a dnes zrazu zistím, že patrí medzi invázne rastliny, keď pestovanie topinambur doteraz doporučovali. Neviem, či ja som hlúpa, alebo tí, ktorí vymýšľajú tieto zákazy spojené s pokutami. Mimochodom, ja ich nemôžem ani vykopať, lebo som po úraze, a pol roka ja nič v záhade neviem urobiť, dokonca o barlách ani nedôjdem tak ďaleko kde sú zasadené na konci záhrady pri kompostovisku,lebo záhrada je dlhá 150 m a ja toľko nedokážem prejsť na trávnatej ploche o barlách. A synovec, ktorý mi chodí občas pomáhať a aspoň pokosí záhradu je mimo republiky, a keby som zaplatila brigádnika, tak tomu by som musela presne ukázať čo má vykopať ,ale to zas nedokážem.
Mám dojem, že je to celé na hlavu spadnuté. Na youtube je dokonca video z prestížnej maďarskej reštaurácie, kde šéfkuchár ukazuje ako topinambur očistiť a pripraviť. Hneď idem to video vyhľadať a dám vám sem link aby ste si ho mohli pozrieť (to nevadí, že neviete po maďarsky, k obrázkom nepotrebujete jazykové znalosti)
kluko
Pozrite sa na stranku www.fytosal.sk
Su tam aj recepty.Rovnako na facebooku je vytvorena skupina "Topinambur"