Varenie

Teriyaki omáčka

eldina - fotkaeldina, 15. októbra 2013

v japonskej kuchyni sa používa teriyaki omáčka. v reštaurácii ju podávajú zahustenú/a teplú/ ku pečenej kačici /Crispy duck with teriyaki sauce/..kúpila som si kvalitnú , ale tá je riedka/ako sojovka/, nevie niekto, čím to v reštaurácii zahusťujú? predpokladám síce, že Gustinom, ale predsa len, bojím sa ju pokaziť-nebola najlacnejšia..:))...-ak má niekto skúsenosť, nech mi poradí.vdaka

@zareaguj


Diskusia k téme

becky
Teriyaki sauce je vlastne ochutená sójová omáčka. Recepty, ktoré som videla na prípravu teriyaki používajú sójovú omáčku, cesnak, hnedý cukor, med a zahusťujú kukuričným škrobom. Tu je aj recept:  www.food.com/recipe/restaurant-teriyaki-sauce-133751...

Či to bude fungovať aj s predpripravenou omáčkou, neviem.
bubaya
Ja nedávam cukor ani med, pre mňa je teriyaki dosť sladká. Len škrob, zázvor, biele korenie, cesnak......Takú istú hustú omáčku robím aj z obyčajnej sójovej. Hlavne toho nerob veľa do zásoby, škrob sa rýchlo kazí.
honestka
Eldina, ak si chces uchovat peknu farbu "Teriyaki sauce" zahusti ho iba AROWroot, ktory ti omacku necha krasnu lesklu a nezmeni ju na zakalenu /mutnu?/ tak ako kazde ine skrobove zahustovadlo.
Tak to robia aj v kvalitnych restikach,kde im zalezi aj na vzhlade aj na tom, aby sa chut omacky nezmenia;
ja som si ho zvykla pouzivat vsade aj preto, ze mame priatelov, ktori su citlivi na omacky zahustovane bylinnymi skrobami.
Nech vam chuti.
Nech robis akykolvek druh masa s tymto sauce, je to dobrotka ak sa neprezenie mnozstvo.
eviana
Zaujímalo by ma, čo to je po slovensky AROWroot a kde sa to dá kúpiť? Viem, že to je múka z nejakej tropickej rastliny, ale s týmto asi v obchodoch nepochodím, keď to budem pýtať... tak prosím čo mám pýtať? Vopred ďakujem, aj @eldinke za skvelú diskusiu :)
bubaya
Arrowroot - Maranta trstinová - je biely prášok bez chuti, získaný z koreňa rastliny Marantha arundinacea. Rastlina sa vyskytuje na západe Indie,Brazílii a Thajsku.Má podobný vzhľad a použitie ako kukuričný škrob. V Rakúsku, alebo v Nemecku v bioobchode pod názvom Pfeilwurzel, alebo Pfeilwurzelstärke, 100 g stojí okolo 2,50 eura.
2010
Inac ten arrowroot je velke cudo, ma ovela vacsiu silu na zahustovanie ako muka ci skrob, s rozdielom ze nevadi ze tam je aj kysele zahusti a zahusti na cisto nezakali ,( zoberieme hovadzi vyvar polievku a dame lyzicu arrowrrot a abraka dabra za 30 sekund mame cistu hustu omacku, bez varenia bez pachuti muky + bez glutenu).
Inac ta teriyaki sa da lahko spravit .
 varecha.pravda.sk/recepty/marinada-teriyaki-/12955-recept...
eviana
Ďakujem za odpoveď @bubaya...no ako čítam, tak arrowroot bude ideálny do ostrokyslej... aby zostala v tej správnej konzistencii, dobre vravím? Na SK to nemajú nikde? V BIO obchodoch?
bubaya
 www.happylife.eu/index.php/dieta?page=shop.product_detai...

Tu sa dá objednať. Iné som na Slovensku nenašla. Nejaký dobrý bioobchod v Bratislave to asi bude mať.
Ešte by sa to dalo nahradiť zahusťovadlom, neviem, ako sa to volá na Slovensku. Je to napr. Multi Thick, alebo Thick and Easy Kúpiš v lekárni, je to na zahustenie tekutín pre ľudí, čo majú problém s prehĺtaním.Je to ale z kukurice, alebo pšenice, tak pozor kto neznáša. Neutrálna chuť, vôbec necítiť po škrobe a nič nie je zakalené, ani vo vyššej koncentrácii.
evanaaa
Ja som si dnes kúpila Teriyaki marinádu v Rakúsku, ale je tam okrem tej sojovej omáčky aj červené víno, koncentrát z mrkvy a cibule, ostatné neviem preložiť, ale dúfam, že mi dobre aj takáto ochutí mäso, aj keď je tiež redšia ako hustá, ale nevadí, jedlo si zahuistím, mám škrobovú zmes na zahustenie ázijských jedál.
evanaaa
A myslím, že Arrowroot je pri troche šťastia dostať aj v DM, mám dojem, že som ho aj videla, musím sa podívať.
eldina
dakujem za všetky rady, ste zlatunké..:)
2010
Rybu na grill a teriyaki na nu :-)