Marináda Teriyaki

2010 - bez fotky2010, 10. januára 2011
Marináda Teriyaki
Foto: 2010

Je to tradicna Japonska priprava masa -marinovanie a grilovanie v preklade " teri -lesk a yaki grilovanie. Omacka na pripravu sa Zobraziť celý popisJe to tradicna Japonska priprava masa -marinovanie a grilovanie v preklade " teri -lesk a yaki grilovanie. Omacka na pripravu sa da kupit v azijskych obchodoch ale este jednoduchsie sa da vyrobit doma. http://en.wikipedia.org/wiki/Teriyaki

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

teriyaki 1:
75 ml
25 ml
1 lyzica
teriaki 2:
50 ml
25 ml
25 ml
1 lyzica
1.5 cm  cerstvy nastruhany
1 na drobno nakrajana




Postup

  1. 1

    Je ich viacej druhov od uplne jednoduchej az po komplikovanejsie. Jednoducha Teriyaki 1: Na malej panvici zmiesame sojovu omacku , mirin a cukor.dame zohriat pokial sa cukor nerospusti a dame ochladit.

  2. 2

    Zlozitejsia Teriaki 2: Tak isto na malej panvici zmiesame sojovu omacku , mirin a vino sake pridame nastruhany cerstvy zazvor a na drobno nakrajanu jarnu cibulku , hnedy cukor (melasa dava lepsie chut ) a rozpustime. Ked chceme hustejsiu omacku tak varime zredukujeme az nam nezhustne.

  3. 3

    Dame ochladit a pouzivame ako marinadu na ryby pre tych ktorym ryby "nevonaju". Je tak isto vyborna marinada na kurcata alebo bravcove. Maso poriadne ponatierame aspon na pol hodinu ( lepsie na viac) a odlozime do ladnicky .Vyberiem a dame na grill alebo nalahko naolejovanu platnu. Potrieme marinadou pocas grilovania. Pozor na teplotu lebo cukor ma tendenciu prihoriet. Jedna z najlepsich marinad -omaciek.

Diskusia k receptu

bejgi
Ďakujem táto marináda podľa ingrediencií, musí chutiť ako pravá ázijská, ja dávam viac cukru a veľa cesnaku:-)
lucylee
@2010 aký je rozdiel medzi vínom mirín saké? Saké je tiež ryžové víno, či?
2010
lucylee, mirin je ryzove vino sladke na varenie , maly obsah alkoholu chuti uplne inac ako sake , mirin robi tuto marinadu.
bejgi, je tolko druhov tejto marinady , cukor podla chuti videl som aj s medom a jasne ze aj cesnak a chilli.
Inac je tiez super na zeleninu ja som pouzil zmes mrkva , cukina , redkva daikon a biele a cierne sezamove semiacka,
2010
Zabudol som som to na vrchu su marinovane tuniakove stejky.
evanaaa
Marináda musí byť ozaj dobrá, ako si ju predstavujem, ale odkiaľ vziať to víno, možno v supermarkete, ale iste bude drahé, musela by som ho vyzžívať. Už som si chcela kúpiť aj rybaciu omáčku, ale aj tá je trochu drahšia ako všetky ázijské prílohy a príchute.
lucylee
pre všetkých -víno Mirin majú v Tescu v exotickom kútiku...
2010
@michsamant tu je este jeden recept s pouzitim mirinu, robili sme vcera ale som pouzil kuracie prsia , to take cudne co vyzera ako struzliny su "bonito flakes" vyzera to super ked to das na vrch bonito sa "pohybuju" dobre nastrasis deti aj navstevu :)


2010
Ked pojdes na buduce do Tokya tak v stvrti Shinjuku je obrovsky park Gyoem myslim ze ma tak 60 hektarov, a tam vsade najdes darovane sudy sake len tak ...ani to nikdo nestrazi :)




tiginko
preco by to strazili, to nie je na Slovensku :-)
michsamant
DO Tokya sa asi nikdy nedostanem, ale dakujem za radu :))) Sa mi zda, ze som sake videla v tom obchode, kde som zohnala mirin. Tak nabuduce pojdem po sake a mali aj teriyaki omacky rozne... aj to sa oplati kupit hotove?



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia