Rôzne

Sušenie cestovin

ariela6 - fotkaariela6, 20. decembra 2013

chcela by som si usušit cestoviny ešte som to nikdy nerobila mate nejaky osvečeny postup ako dosiahnut aby sa cestoviny dobre vysušili a boli trvacne ako ich uskladnit a aku maju trvanlivost dakujem za vaše skusenosti určite mi pomožu

@zareaguj


Diskusia k téme

welwet
jaaaj, ale ved to je jednoduche ... na veliky stol treba natahnut cisty platenny obrus alebo plachtu, cestoviny v tenkej vrstve rozhadzat a nechat dobre ususit ... a potom ich zesypat do papiroveho sakla a jeto. Tak to robila moja neboha babka, aj mama a tak to robim aj ja a nikdy sa im nic nestalo ... ale ako dlho vydrzia, to teda nevim, lebo u nas sa vzdy urcite do mesiaca zedia :) , takze mesiac urcite !!!
paploska
práve som jedny dala sušiť :-) zvýšili sa mi žĺtka, tak som s nimi musela niečo spraviť. cestoviny hneď ako vychádzajú zo stroja idú do plastovej nádoby, ktorú som poprášila múkou. poriadne nimi potrasiem a prenesiem ich na veľký plech na pečenie, ktorý som vopred posypala múkou. Cestoviny rovnomerne dávam na plech, tak aby neboli zlepené, ale to ti zabezpečí už múka, ktorou sú jemne obalené. takto ich suším pri izbovej teplote asi 3 dni. Po usušení, dávam do sklených fliaš a spotrebujem do 3 týždňov (ale mala som ich už aj dlhšie). Keď sa budú variť, prebytočná múka z nich odpadne. No podľa Oliviera tie naj cestoviny, sú aj tak čerstvé :-)
paploska
a ešte som zabudla dodať, že každý deň ich jemne potrasiem.
marcelle
Ja dávam cestoviny na čisté utierky a suším na zatvorenom sušiči
na prádlo. Vo vykurovacom období uschnú z večera do rána.
Skladujem v sáčkoch od múky, príp. v krabici, ktorú vysteliem papierom. Vydržia aj niekoľko mesiacov.
rulik
na čistej utierke pri izbivej teplote usušiť, prípadne dosušiť potom v otvorenej dóze na radiátore a odložiť na suché miesto nie nad šporák kde sú vodné výpary, predpokladám, že nerobíš za vagón, tak vydržia do spotrebovania, skús občas zmeniť tvar=nakrájať rukou aby sa Vám nezunovali dlhé rovné rezance, u nás sa robili aj kosoštvorce a volali sme ich šiflíky

babidka
Ja cestoviny susim na utierke alebo na cistom obruse na stole a odkladam ich do papierovej krabice s vrchnakom . Cesto robim tuhsie, vtedy cestoviny lepsie schnu a nelepia sa . Mam elektricky strojcek na cestoviny a ked mam prebytok vajicok , tak si narobim cestoviny aj z 10-15 vajec /rezance , siroke rezance , spagety ,fliacky/ a odlozim ich do papierovych krabic .Su dobre aj po 3 mesiacoch :-)
ariela6
velmi pekne vam dakujem za rady ktore sa my velmi zidu babidka aky maš ten elektricky strojcek na cestoviny a kde si ho kupila ja mam zatial len taky ručny ale mam domace cestoviny rada tak si ich chcem urobit aj do zasobi takže sa cestoviny sušia volne tak to skusim ešte raz vam velmi pekne dakujem za radu pre toto mam rada varechu že su tu super ludia s ktorimi si možeme vymienat skusenosti krasne vianoce Vam želam
evanaaa
@ariela6 , ešte malá poznámočka , ale asi to vieš - ak sušíš do zásoby, nedávaj soľ do cesta ( len ak yb si hneď spotrebovala).
depi
Poprosim o radu troska som mimo ci sa to vajco nemoze nejako pokazit :-) som kuchar laik vsetko skusam ucim a tohoto sa bojim... Dakujem za radu vopred
strucik
Ahoj, Depi, podľa mňa určite áno, veď aj v obchode sa bežne predávajú vaječné cestoviny, ktoré sú vlastne tiež sušené. Želám príjemné varenie.
depi
@Strucik (1.11.2017 09:42)

Dakujem ved snad
Pripadne daju sa aj bez vajicka?
strucik
Tak odkaz prešiel. Raz darmo, šikovný som, ani vysokú školu mi na to netrebalo.