Varenie

Sumec vo vani

evusik - fotkaevusik, 27. mája 2019

Včera mi priniesol manžel sumca. Ešte nikdy som sumca nepripravovala tak prosím o radu. Určite sú tu rybári ktorí majú skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
Tak toto je on, parádny kúsok. Museli sme ho nechať vo vani aby ho videli aj naše vnúčatá. Tá najmenšia, keď sa ho konečne odvážila dotknúť, vyhlásila: on je z plastelíny.
Vo vani už nie je, manžel si uvaril polievku a filety čakajú na nejaký dobrý recept


chrobaktruhlik
okoreníš - soľ, mleté čierne korenie, rasca, oregáno, majoránka, karí. potrieš horčicou. na dno pekáča uložíš zemiaky, dáš sumca, pokryješ šampiňonmi. poleješ kečupom a posypeš strúhaným eidamom alebo nivou. pečieš.
haji
@Evusik (27.5.2019 15:35)
Nenech se namotat. Čím méně koření, chutí, tím lépe vynikne dobrá chuť sumca. Na Vareche je pár receptů, tak si zadej do vyhledávače. Je to výborná ryba, maso jemné, zároveň pevné, chutné a kosti velké, tím pádem se dobře filetuje. Sumec jako klasický řízek, s novým bramborem bude nej. Kdo má rád, rybu ocitronuje. Hned bych pomáhala, obalovala a vyprážala - krása!
evusik
@Haji (27.5.2019 17:15)

ďakujem :) ja asi polovicu zoberiem na chalupu a skúsiť to dať na gril + nejaká zelenina
len som čítala, že sumec je mastná ryba vhodná najmä na údenie, tak som chcela vedieť či to niekto už robil, my ryby totiž milujeme a rada by som urobila niečo nové aj keď tie rezne sa mi páčia :)
1x haji
zolik
@Evusik (27.5.2019 17:47)
Sumec je uzasna ryba na akykolvek sposob. Aj na gril, len opatrne aby sa nerozpadla, alebo podlozit alobalovou tackou. Uplne staci sol, CMK, citron. Ak mate radi mleta rasca. K tomu grilovana zelenina, zemiaky z pahreby.... chaluparska basen.
evusik
@Zolik (27.5.2019 18:19)

ďakujem, aj ja mám takú predstavu, tak dúfam, že sa to podarí
zolik
@Evusik (27.5.2019 18:43)
Urcite sa podari! Budem rada ak das vediet ako si tuto skvelu rybu nakoniec pripravila. Mozno aj cvaknes a pridas fotku?
2x haji a evusik
leaela
@Evusik (27.5.2019 17:43)

Kdesi v okoli Dunajskej Stredy som raz jedol perkelt zo sumca(maso bolo asi z brucha,lebo v tom neboli kosti) a priloha boli halusky s tvarohom.....bolo to vynikajuce..... ;) pekny vecer vsetkym
2x haji a evusik
haji
@Evusik (27.5.2019 17:47)
Jasné, že chceš něco nového. Tuším, že brácha udí, ale to bych musela provést průzkum, bo to jedním uchem přijímám a druhým vychází ven. Tučné bude dole na bříšku. Když nemáte rádi, stačí odkrojit. Ale je to národohospodářská škoda - bo to je moje nejmilejší!! pochoutka!! pod sluncem!!
Ať sumec chutná!!
1x evusik
zolik
@Leaela (27.5.2019 18:58)
Ano, spominam si, ze raz sme boli s kamaratkami v Madarsku a jedna si dala presne toto jedlo. Mne prisla ta kombinacia dost zvlastna, ale ona to zbofla ako malinu ;-) Ja som si vtedy dala husacie stehno s pomarancovou omackou a zemiakovymi kroketami. Pamätam si to preto, ze ta restauracia bola uzasna a zase nebolo to az tak davno.
evusik
@Zolik (27.5.2019 18:49)

veď práve o to mi ide, keď mám niečo nové chcem aj uvariť niečo nové a dobré a aj to nafotiť, veď k sumcovi sa už možno nikdy nedostanem
evusik
@Leaela (27.5.2019 18:58)

ďakujem za typ, pôjdem pošmejdiť po internete pretože sa mi to páči :)
1x leaela
rulik
podľa Zákona o rybárstve č.455/1991 Zb. je Sumec veľký(Silirus glanis) v dobe od 1.1 do 15.júna chránený, tak by som sa ním veľmi nechválil
a inak je to dosť mastná ryba, najlepší je naporcovaný na väčšie kusy a prehnaný udiarňou, tam ten tuk stečie a potom je výborný
evusik
@Haji (27.5.2019 18:59)

nič odkrojovať nebudem, muž mi ho vyfiletoval a sú to veľmi pekné kúsky, občas máme amura, to je tiež dosť mastná ryba ale veľmi dobrá
1x haji
evusik
@Rulik (27.5.2019 19:44)

u nás bývajú poslednú májovú nedeľu rybárske preteky, môj muž nie je rybár ale rybu vyhral v tombole ktorú poriada rybársky spolok (alebo zväz??) takže hádam je to v poriadku :)
evusik
@Angelikasch (28.5.2019 09:59)

ďakujem, tiež som ten recept objavila a chystám sa niečo podobné urobiť, dúfam, že to bude našim chutiť :-)
kvakac
Ja som dobrého sumca jedol u známeho. Aspoň pre mňa to bola riadna chuťovka. Očistené mäso zaúdiť na čerešňovom( slivkovom, alebo bukovom) dreve na 15 minúť, horúci dym a potom nechať ochladnúť . Ďalej trochu drvenej rasce a osoliť a dať na gril na chvíľu, aby získal peknú farbu. Nič viac nič menej a dobrota bude na svete.
2x evusik a haji
kvakac
Ak ešte môžem je to veľmi dobré mäso a tak ako som napísal najviac vynikne jeho chuť. Keby si ho údila tak ho pred údením vytrieť do suchá. Nesoliť ani nekoreniť , len čisté mäso bez korenín. A najlepšie je ho údiť vypitvaného s kožou.
2x evusik a haji
kukulienka71
verím, že si poradíš, @evusik , si kreatívna a dobrá kuchárka. Len tomu receptu nedávaj názov Sumec z vane:-)) podobne ako paprikáš zo sumca som ho pripravovala, s rajčinovou omáčkou, mám tu ten recept. Je to skvelá ryba.
evusik
@Kvakac (28.5.2019 12:31)

ďakujem za rady, odovzdám manželovi možno niečo porieši, uvidíme :)
evusik
@Kukulienka71 (28.5.2019 15:19)

že Sumec z vane :) no až taká kreatívna nemusím byť :))))
recepty tu na Vareche, a nielen tu, som už popozerala tak hádam dobre vyberiem, určite dám vedieť ako to dopadlo, vlastne dám vedieť keď to dobre dopadne :)