Rôzne

Stonkový zeler

mamka4 - bez fotkymamka4, 2. augusta 2023

Dobrý večer.
Pokúsila som sa vypestovať trochu stonkového zeleru, ktorý má rada jedna z mojich dcér. Zatiaľ je na záhrade. Viem, že sa dá zamraziť, naložiť do soli. Našla som aj nejaké recepty s mrkvou, s cuketou, zasterilizované. Máte nejaké tipy a skúsenosti?
Ďakujem za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
Ja davam stonkovy zeler aj do omacok ktore robim z paradajok a zeleniny.Napr.omacka Sugo pomodoro ma v sebe okrem paradajok aj mrkvu, pokrajany stonkovy zeler atd.Stonkovy zeler davam aj do restovanej zeleniny ktoru podavam k masu ako prilohu.Roky som musela cokolvek so stonkovym zelerom mixovat, lebo vnucky vyhlasili, ze tam davam zelene husenice:-)Teraz im uz nevadi a zjedia ho bez poznamok.Davam ho aj do polievky, do do ragu ktore davam do na lazani.
mamka4
Ďakujem, babidka. Tiež ho prepašujem, kde sa dá. To sugo pomodoro asi skúsim. A tie húsenice ma dojali. :)
tejaja
M8m tiež rada stonkový zeler, kupujem ho často. Používam na mnoho spôsobov, od šalátov, cez polievky až po pomazánku. Keď budem mať čas, môžem ti pridať nejaký recept, ak chceš.
mamka4
Ďakujem, tejaja, budem rada za každú ďalšiu inšpiráciu.
farbuska
Tu je jeden môj recept:  varecha.pravda.sk/recepty/salat-natierka-zo-stonkoveho-ze...

Inak používam aj do polievok, šalátov, zeleninových zmesí, surový spolu s mrkvou, pásikmi farebných paprík, ružičkami karfiolu a brokolice, prípadne inej zeleniny s hummusom, ochuteným jogurtom a rôznymi ďalšími dipmi ako zdravšiu a menej kalorickú alternatívu k chipsom.
mamka4
Ďakujem, farbuska, recept sa určite dcére bude páčiť, tak skúsim aj toto.
evanaaa
Raz som ho kúpila, už sa ani nepamätám, čo som robila, tuším niečo zapekané, alebo dusené v rúre, no dala som len jednu stonku, a ostatné som časom vyhodila, lebo som nevedela, čo s tým, ešte som sa hnevala, že predávajú naraz také množstvo, nejak nám to nejde. Dokonca ani cuketu som ešte nerobila......
mamka4
evanaaa, rozmixovala som aj polievku so smotanou, aj dám do hocijakého jedla, ako píšu dievčatá vyššie. Chcela som nápady na sterilizáciu. A aj pri tom maskovaní v jedle mi vždy na to prišla babka a pýta sa? Čo je tam to zelené? Ja hovorím, pažítka a babka hovorí: Zase cigániš, prvej sme trávu nejedávali. :(. Tak ďakujem za komentáre.
tejaja
@mamka4 (3.8.2023 20:20)

SWtonkový zeler sa dobre mrazí. Nakrájaj na kúsky a daj do mraziaceho sáčku a do mrazáku.