Čaj zo zelerovej a cviklovej vňate

alena45 - fotkaalena45, 30. augusta 2015
Čaj zo zelerovej a cviklovej vňate
Foto: alena45

Určite to poznáte, že nielen zo sušených rastlín možno pripraviť čaj, ale už počas celého leta je v záhrade veľa možností. Ja už týždeň Zobraziť celý popisUrčite to poznáte, že nielen zo sušených rastlín možno pripraviť čaj, ale už počas celého leta je v záhrade veľa možností. Ja už týždeň popíjam takýto, som terčom posmešných poznámok v práci, ale mne chutí. Mame som na chalupe uvarila tiež a chutil, tak vycapím to na Varechu, vravím si, možno sa tu stretnem s väčším pochopením. Veď teraz, po dvojmesačnej vlne horúčav, keď sme vypotili všetko zlé, ale aj dobré, je pre náš organizmus lepšie piť to, čo poznáme a rastie nám doma.

5 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    No nebudem tu písať, koľko zelerovej a koľko cviklovej vňate zaliať litrom vriacej vody a nechať chvíľu postáť. To je každému jasné, ale predsa len - stačí spolu tak 4-5 kusov. Umyjeme, v ruke polámeme stonky a vhodíme do džbánu. Keď čaj vychladne, pridáme citrónovú šťavu a kto chce, tak si aj osladí. Ja ho pijem nesladený s trochou citrónu.

Diskusia k receptu

alena45
cviklu necítiť, čaj voní po zeleri. Kto má tú vôňu rád, tak by mu to chutilo. Samozrejme, že môže byť aj petržlenový, bazalkový a pod.
1x huck
katarina2511
Ja zasa pouzivam petrzlen + zeler a vetvicku mint, neviem ako sa to povie po slovensky. Mint sa pouziva na Mojito. Tiez pridavam citron alebo limetku. Par ladovych kociek a je to dobry napoj. Mam v zahrade vela vnate a je mi to luto vyhodit. Inac zeler aj petrzlem odvodnuje telo. Komu opuchaju nohy si s tymto cajom velmi pomoze. Pouzivam aj na kupel.
alena45
@katarina2511 , aspoň niekto má pochopenie. Ja vychádzam z toho, že listy zeleru aj cvikly obsahujú rovnaké látky ako buľvy, navyše ich vôbec nestriekam, tak som to skúsila a dá sa.
frezia68
@alenka45 :Dúfam,že posmešné poznámky idú mimo Teba,každý si vychutnáva to,čo mu chutí.Síce som to neskúšala,ale prečo nie,ak máš svoje a nestriekané? A @katarina2511 : mint= mäta.Užívajte si všetko a aj každý deň :-)
mariamka
ze ma toto este nenapadlo! ked mozme spotrebovat zihlavu, pupavu, ine buriny... preco nie za cerstva tieto vnate? idem hned snorit, co mam k dispozicii, zelerovu mam zmrazenu a nieco cerstve sa najde, podelim sa,, urcite kvitujem taketo novinky
sunajn
Zelené časti sú veľmi zdravé! Čítal som, že aj vňať mrkvy je veľmi zdravá. U nás sa vyhadzuje, lebo je bez chuti.
marikafil
ja dávam vňate do smoothie, aj mrkvovú. púpava je trochu horká, ale keď sa to nepreženie, je to fajn. ale môžem skúsiť aj čaj, určite sa bude dať vypiť. rozhodne lepšie domáce bylinky ako ten pozmetaný prach vo varných vreckách ochutený všeličím.
katarina2511
Marikafil - mas pravdu to, co je v cajovych sackoch ma inu chut ako to, co je v zahrade. Skusim aj ja mrkvovu vnat, nasla som nejake recepty. Napisem ako to chutilo.
zinnajdha
celú sezónu pridávam do šalátov (surové) listy z cvikly, tak vyskúšam aj čaj. Dobrý nápad !
havino
určite zdravé a prospešné zdraviu, petržlenový čaj z čerstvej vňate sa odporúča pri zápale močových ciest, aj sedacie kúpele aj čaje a aký je chutný vývar, zeleninová polievka ked je v nej vyvarená vňaťka zelerová, ja tú vôňu zbožnujem a mám ju v každej polievke, cvikla je neutrálna, ale prospešná
alena45
@havino , ale aj ostatní, takto si predstavujem to pochopenie. Aj dnes som vypila a celkom s chuťou liter tohto čaju. Voní po zeleri, ale farbu má ružovú, veľmi príjemné. Petržlen by som dala tiež, ale ten sa neurodil. Pre istotu sadím stopkatý zeler, tomu sa darí, má krajšiu arómu ako buľvový, ale možno dať vňať aj z neho. Myslím celú vňať, aj so stopkami.
jozka2
@alena45 ,mrkvovu vnat pouzivam vsade,kde len moze ist a hlavne by sa mala zut cerstva vnat,je velmi zdrava na mnoho chorob.
alena45
@jozka2 , mrkvovú vňať som ešte neskúšala, a toho roku bola veľmi pekná a zdravá, ja som ju potrhala a rozhádzala po záhrade pred orbou. Zato si robievam teraz často zeleninový šalát, kde pridám aj nakrájané listy nechtíka.
mrkvicka
Dnes suším lístky zeleru na zimu do polievok a pozerám na stovky. Hmmm môžu ísť do kompostu no čo ich inak využiť. A ujo google mi nahodil vás ako 1. možnosť.
ĎAKUJEM za radu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia