Rôzne

Sterilizácia v rúre

pivonka - fotkapivonka, 6. septembra 2010

Niektorá varecháčka spomínala svoj osvedčený spôsob sterilizácie záváranín v rúre. Aj som si to chcela poznačiť, ale "skutek utek" a teraz to za svet nemôžem nájsť. Poradí mi niekto?

@zareaguj


Diskusia k téme

honestka
Ja sterlizujem teraz uz takmer vyslovene v rure preto,ze sa mi tam zmesti vela poharov.
Obycajne dam 2 hlboke plechy,(mam asi tak 10 cm) do nich na spodok paierove obrusky alebo noviny-ale tieto mazu pohare! (aby pohare nehrkali) nalejem vriacu vodu do plechov - volne necham take 2 cm, aby nevrela von. Ked sa nalev v POHAROCH zacne varit- bublinkovat, sterilizujem 5-7 minut, vsetko vypnem a necham v rure vychladnut. Ak mam viacej poharov, zopakujem po par hodinach proces a tak teda este teple pohare vyberiem z plechov - prevratim do sucheho zabalu a necham vychladnut tak. Paci sa mi to viacej ako varit v hrncoch, lebo je to pre mna rychlejsie. Prave som skoncila uhorky. Zelam, nech sa ti to osvedci ako mne.
evasik
Ja tiež využívam sterilizáciu v rúre. Robím to takto:
Na plech z rúry dám uzavreté poháre, ktoré podlejem vodou, tak 2-3cm, podľa výšky plechu . Sterilizujem len dovtedy, kým nezačnú v pohári vznikať bublinky. Potom ohrev vypnem a nechám poháre vychladnúť v rúre.
dobizu
My už roky sterilizujeme v rúre tak ako @honestka a tiež si to nevieme vynachváliť. Do plechu naukladáme poháre, nedávame ani noviny ani obrúsky, len tak, nalejeme teplú vodu - na prst od horného okraja hlbokého plechu, zapneme na 200 stupňov a od bodu varu sterilizujeme 10-20 minút - podľa toho, čo (mäkké ovocie, výživy... na menej, tvrdú zeleninu, mäsové pomazánky... na viac minút). Potom rúru vypneme a necháme vychladnúť. Tiež, ak máme toho viac, vyberáme poháre von ešte horúce, obrátime hore dnom, dobre zabalíme do deky a necháme do druhého dňa vychladnúť.
evasik
Nechcelo sa mi toľko písať, ale tak to robím aj ja.
martamm
Ja som sterilizovala v rure iba raz, prvy, aj posledny. Ked mi v nej buchol pohar sliviek a rozletel sa na marne kusky, chut na podobne experimenty ma presla a sterilizujem klasicky.
evanaaa
Myslím, že teploty majú byť vyrovnané, teda, nedávať chladné poháre do horúcej vody, alebo naopak. mňa zaujímala hlavne teplota v rúre, ato, či musíbyť vyhriata alebo sa všetko dá do pekáča a potom sa zapne. Teplotu uvádza len Dobizu, tak neviem, či môže byť aj nižšia teplota, bolo by dobre ju uviesť, veď každý má iný spôsob, ako to sterilizovať.
jerica
zaváranie v rúre je praktické , hlavne keď máš viac fliaš , do rúry dám na plech 12 pohárov a sterilizujem ako @honestka záleží akú zeleninu a ovocie zaváraš.
darinocka
Poháre uložím na vyšší plech,nalejem vodu asi do výšky 2 cm.Vyhrievanie nastavim na 80°C a po dosiahnutí teploty sterilizujem 20 minút.Poháre vyberiem,pretočím hore dnom na 5 minút,vrátim do normálu,prikryjem dekou a nechám vychladnúť.
1x maru83
lubjak
Moze sa sterilizovat v teplovzdusnej rure?Asi mam sklz v info.Niekedy davno som si citala ,ze sa v nej nesmie piect s pekacom vody na dne,kvoli rovnomernemu peceniu,ani ma nenapadlo,ze sa da vyuzit na zavaranie.Dakujem
evasik
Mne sa to ešte nestalo, a to už takto sterilizujem pár rokov. Asi bol pohár poškodený.
evasik
Poháre a s s vodou na plechu dám do rúry v rovnakej teplote. T.j. teplota sirupu, nálevu ktorým zalievame. Ja sterilizujem v teplovzdušnej rúre.
pivonka
Dievčatá, ďakujem za komentáre. Hlavne mi ide o teplotu, čas a stupne Celsia. Tak sa do toho pustím a držte mi palce, aby mi to vyšlo.
evanaaa
No, niečo som sa dozvedela, ale to hlavné, teplotu uviedla len Dobizu a Darinocka, aj to dosť rozdielne, takže asi niečo medzi tým, nie?
Pivonka, tebe to stačí?
2x wiwi a enauhr
sovka62
Ja sterilizujem v teplovzdušnej rúre a teplotu nastavujem na 180 stupňov. Sledujem poháre, keď v nich začnú utekať bublinky hore vyberám z rúry a zabalím do deky - takto robím uhorky. Marhule a mäkké ovocie nechám v rúre 5 minút odvtedy, čo začali bublinkovať, Tvrdšie ovocia (hrušky) desať minút. Vždy nechám chladnúť v deke.
pivonka
Sovka, ďakujem ti, to je presné. Budem tak postupovať. Evanaaa, veru stačilo len orientačne, preto budem robiť podľa Sovky. Teplotou sa približuje Dobizu. Pohárov mám málo, takže asi nechám vychladnúť v rúre.
pivonka
Ešte dodám - Evanaaa, páči sa mi, ako ideš po detailoch. V tom je tajomstvo úspechu.
marali
Ja sterilizujem v elektrickej rure,taktiez pri 180 stupnoch ako sovka62,ale po sterilizacii otocim a zabalene v deke necham vychladnut. Pri otacani poharou pocujem ako sa prisalo vicko.Takze som spokojna,ze je sterilizovanie v poriadku.
1x sdb
marali
Este som nenapisala,ze pred zapnutim rury,na plechu nalejem vodu. Tak je to spravne.
1x ampara
dobizu
@evanaaa - tá teplota tých 180-200 (to najviac) v elektrickej rúre- tých 80, čo uvádza @darinocka sa mi nezdá, to nie je ani bod varu. Rúru predtým nevyhrievam, zapnem ju, až keď dám dovnútra plech s pohármi. Vodu do plechu dávam takú letnú - nie studenú ani horúcu. Ak sa chceš ešte niečo opýtať, len sa pýtaj, snáď pomôžem ja alebo niekto iný. Ešte k tým "vybuchnutým" pohárom, nám sa to nestalo, ale treba dať pozor, pohár nesmie byť prasknutý a musí byť dobre uzavretý - víčka musia byť dobré, nie chybné alebo opotrebované.
ailuj82
ja osm zatial sterilizovala v rúre 3x. Prvý krát sa mi nechytil ani jeden pohár a všetko išlo do suda na pálenku :). Moja svokra sterilizuje bez vody, teta s vodou a má vypnutý vrchný ohrev, každý inú teplotu, iný čas.... . Ja som nakoniec sterilizovala s novinami, vodou, len spodný ohrev zapnutý, stupne asi 120, a ked začala voda v pohároch bublinkovať, nechala som 5 min, vypla a nechala v rúre vychladnúť.
evanaaa
Asi teba vyskúšať viacej spôsobov a potom sa ustáliť na tom, ktorý najviac vyhovuje, veď aj pri pečení pečie rúra každému ináč, ale, ako píše Pivonka, na orientáciu a základ to postačí. Aspoň som sa aj ja dozvedela niečo užitočné.
nanda
Môžte mi poradiť, či mám viečka zatiahnuť pred, alebo tesne po sterilizácii? Doteraz som to robila podľa nejakej knihy až po - ešte za horúca a vždy sa mi viečka chytili, ale vadí mi, že sa mi vždy odparí časť nálevu.
miika
Ahojte, robim uhorky podla navodu od sovka62, dala som 12ks 0,7l poharov na plech, dala tam vodu a dala do rury, ktoru som nastavila na 180 stupnov. Uz je to tam pol hodinu, 180 stupnov uz rura dosiahla davno a ziadne bublinky v poharoch, prosim napiste kolko trva tato procedura - cize kolko minut prebehne od toho ako date zaliate zavrete pohare do studenej rury az kym zacnu bublinkovat. Lebo rada by som uz namerala 10 minut, ale nemam sa od coho odpichnut, stale ziadne bublinky...
sovka62
@miika , asi s krížom po funuse, ale až teraz som tvoju otázku našla. Ak nevidíš bublinky, môžeš sa orientovať aj podľa farby uhoriek. A zmenia farbu z tej sviežej zelenej na sivozelenú (či akú, neviem presne popísať) tak, že na nich už nie sú zelenú fliačky, môžeš ich vybrať.
sovka62
A ešte jedna vec, ja tú rúru už mám vyhriatu na 180 st,. keď tam uhorky vkladám. Ty si ich zrejme dala do studenej, preto to tak dlho trvalo.
miika
ano, dala som to do studenej rury, lebo to tu tak niekto pisal... vraj aby nedoslo k nejakemu velkemu rozdielu teplot, a pohare nepraskli, malo sa to davat do studenej vody a studenej nevyhriatej rury... tak nabuduce to dam do vyhriatej, ak pises ze to je ok. A neviem ako vy, ale ja mam v rure jednu ziarovku a je v nej tma, musela som mat bud nos priplesteny na okienku alebo otvorit ruru aby som sa vobec pozrela ci su tam bublinky a nie to este zmenena farba uhoriek :o(
dadka28
ahojte,prosím vas..ja so zavaraním nemám skúsenosti,teraz idem zavariť prvy krat,poviete mi presný postup na vyživu??a či mám dávať do horúcich pohárov..?
pivonka
Výživu som nezavárala. Hlavne všetko musí byť čisté a horúce.
dadka28
@pivonka myslíš že netreba zavárať vobec,mam susedu,čo spominala,že oni nezaváraju výživu...alebo si ešte nezavárala...
pivonka
Dadka, píšem, že som výživu nezavárala, takže ti neporadím. Určite niekde na internete je aj konzervovanie výživy.
barbirik
Na dno rúry alebo na mriežku v najnižšej polohe položíme pekáč (rešpektujte, prosím, aj pokyny výrobcu rúry k tejto téme) a naplníme ho do výšky 1 cm horúcou vodou. Pripravené poháre (bezpodmienečne rovnakej veľkosti a rovnakého obsahu) postavíme do horúcej vody.Pozor: Poháre sa nesmú navzájom dotýkať. Teplotu nastavíme na 180°C.
Doba sterilizácie začne bežať v okamihu "perlenia", tzn. vtedy, keď v pohári začnú v malých intervaloch po sebe stúpať bublinky. Doba do začiatku "perlenia" trvá asi 70 minút.
Po dosiahnutí okamihu perlenia znížime teplotu na sterilizačnú teplotu uvedenú v recepte a poháre necháme pri tejto teplote naďalej sterilizovať uvedenú dobu. Potom na uvedený čas ešte využijeme zostatkové teplo, kým poháre nevyberieme z horúcej rúry.
Pri použití plynovej a teplovzdušnej rúry neexistujú jednotné pravidlá. Preto odporúčame riadiť sa pokynmi príslušného výrobcu.
weissefuchse
Tiez sa ucim az teraz zavarat v trube a poprosila by som o komentar.
Teplotu v rure som mala nastavenu na 105 C = 220 F. V rure som mala litrove pohare uz jednu hodinu a stale nic, mriezok som sa mohla na chvilku dotknut. Plech s poharmi boli originalne v strednej pozicie. Pritom som dala vlazne uhorky(rusle) do plechu a zaliala vriacou vodou, ktora po par minutach hned na zaciatku prestala varit/bublinkovat. Pohare nepukli, no uz to takto nikdy robit nebudem. Tiez som mala zapnuty teplovzdusny system, lebo takto peciem vsetko okrem mucnikov a chlebu/rohlikov... Tie musim piect len obycajne, inak sa pecu mor rychlo.

Dakujem za vysvetlenie miika a barbirik, neboli mi urcite detajly jasne. Este, ze som hladala na internete, co robit.
Tak som prelozila po hodine neuspesneho pecenia plech s poharmi na spodnu polohu a zvysila teplotu v rure na 180 C = 350 F. Voda v poharoch zacala bublinkovat uz po 5 minutach a pohare zacali hlasno piskat (neviem ci vsetky, alebo len jeden, neodvazila som sa na ne bez ochrany rurovych dvierok pozerat. Viecka som mala dobre uzatvorene a aj vysusene, ked som ich davala pri nakladani na pohare. Tesnenie je v dobrom stave, no bala som sa, ze prasknu pri tom piskote. Tak som stiahla trubu na 170 C = 340 F a dopiekla celkove 5 minut od bodu bublinkovania.
Tak sa modlim, aby tie uhorky (rusle) neboli moc makke, lebo sa to v tej rure zohrievalo podla mna hodne dlho. Teraz chladnu.
weissefuchse
Uhorky vyzeraju dobre. Piskal len jeden pohar, bol trosku viacej naplneny. Viecka som tiez viacej utiahla pred "pecenim". Vzdy som tak robila pri zavarani v hrnci na sporaku. No po dalsom studovani na internete som zistila, ze sa viecka nemaju na pevno utahovat, aby mohol unikat vzduch. Tesnenenie na piskacom viecku sa porusilo prudkym unikanim vzduchu na jednom mieste, a tak som ho vyhodila a dala nove a znova zavarila.
helica
Dnes som 1.x otvorila marhule, ktoré som sterilizovala začiatkom júla v el. rúre. Sú vynikajúce - nie sú rozbrblané, ani tvrdé, proste tak akurát.
Návod: do plechu s vlažnou vodou som uložila poháre (tak ako píše @barbirik , poháre musia byť rovnaké) a dala na spodnú mriežku, zapala iba spodný ohrev, teplotu nastavila na 170 st.C. Tzv. bublinky sa začnú tvoriť asi za 45 min., potom teplotu znížime na 100 st.C a sterilizujeme ešte 15 min. Poháre som vyberala hneď po sterilizácii (asi 5 min po vypnutí rúry).
Vlani som takto isto robila aj uhorky a tiež nemajú chybu - tvrdé, chrumkavé.
Vrelo doporučujem.
picasso1
@Dobizu (6.9.2010 19:12)

Zdravim mám recept na paštéty a píše sa že treba sterilizovať 1,5hodiny. Viete mi poradiť koľko stupňov a teplotu na ktorej môžem sterilizovať v rúre? A hlavne či môžu byť viečka v rúre odkryté?
eviku001
Zdravim ja som uz zufalá zavarala som uhorky v rure takym sposobom ako tu citam prvy krat som od bublinkovania nechala 7 min. Tie uhorky ked sme ochutnali tak boli cele ako vechet nie mäkke ale take ako keby gumove druhy krat som ich nechala 5 min. A to iste vie mi niekto poradit co robim zle? Dakujem
ludmilaikov
@eviku001 (30.7.2019 08:28)

Mňa môj bývalý zbalil na uhorky, ktoré nezaváral, ale iba zalial horúcim DEKO či ZELKO s konzervantom a nezaviečkoval napevno (Omnie s plastovým vrchnákom). Ak aj niektorý pohár začal kysnúť, iba to vylepšilo chuť.