Rôzne

Starší mak - čo robiť?

lizatko - bez fotkylizatko, 28. júla 2018

Ahojte všetci,
chcela by som poprosiť o rady a skúsenosti ohľadom maku, ktorý je pomletý, bol v chladničke, ale po ochutnaní už trošku štipká v hrdle.
Dá sa ešte nejako zachrániť a použiť? Ako uskladňujete mak keď ho máte viac v zásobe? Zaujíma ma aj nepomletý, ale hlavne ten ktorý chcem mať v nejakom množstve pomletý "poruke".
Díky za ochotné a hlavne vyskúšané rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ak už zhorkol, rovno ho vyhoď. To na ňom zhorkol olej, ktorý sa zo zrniek uvoľnil pri mletí. Veľmi pravdepodobne sa na na ňom rozmnožila pleseň aspergillus flavus, ktorá produkuje aflatoxín, čo je známy karcinogén. Nič neriskuj.
Nemletý mak som kedysi skladovala v mrazničke. Lenže u nás sa ho spotrebuje veľa, dosť mi tam zavadzal. Keď sa mi osvedčilo zaváranie orechov do pohárov pomocou mikrovlnky, vyskúšala som aj mak. Najprv trojdecový pohárik (aby škoda bola menšia ak to nevyjde), skladovala som ho v tme celý rok a po otvorení pohárika bol na nerozoznanie od čerstvého. Odvtedy ho skladujem takto. Ak mi ostane mletý, skladujem ho v mrazničke, tam sa mu nič nestane a vyložím si ho tak pol hodinu pred použitím, to stačí.
evanaaa
Horký či štiplavý mak sa neoplatí konzumovať, ja som raz robila mužovi jeho obľúbené makové slíže, ale mak som neochutnala, mal z toho tráviace ťažkosti, vracal, zle mu bolo a keď som zistila, že je to z maku, mala som zlé svedomie, že som mu spôsobila ťažkosti....ja som tie rezance nejedla, len on. Až potom som ochutnala zvyšok maku a zistila, že nie je dobrý, no on to možno nezbadal, lebo si dal veľa cukru -mal rád dosť sladké.
finczi
Mak s takouto chuťou by som už zlikvidovala. Ja uskladňujem mak v chladničke v uzatvárateľnej nadobe ale snažím sa ho čo najskôr spotrebovať. Oplatí sa radšej oľutovať trošku maku, ako trpieť zdravotnými problémami...
haji
@Sovka62 (28.7.2018 18:11)
Také jsem s mákem pravidelně bojovala a už vím, že mám zavařit. To díky diskusii na Vareche jsem připravená na novú várku.
Pomletý zhořklý vyhodit. Nestojí to za nic, chuťově i po zdravotní stránce. Olej obsažený v máku velmi rychle podléhá zkáze. U mletých ořechů to nejde tak rychle, ani tak moc nezhořknou. Mák je prostě rychlejší. Uvádí se, že smíchán s mletým cukrem vydrží déle - na to bych moc nevsázela. Lednice je dobrá na chvíli. Mrazák je jistota.
mijaita
Mne prijde uz divny ten dotaz. Preci zkazene suroviny nekonzumuju! A co se tyka uskladneni, tak skvela varianta je zavareni! Nasypu do sklenicky, zavickuju, zasteriluju. Tak delam i vyloupane vlasske orechy. Je to na jistotu! Jeste mam trochu maku na mrazaku ve sklenicce.
lizatko
Ďakujem za rady, jasne že ho takyto už nebudeme jesť, len som myslela či n-ááá-h-o-d-o-u neexistuje naň nejaká finta. Keďže nie, tak ho vyhodím, zas mi ho až tak ľúto nie je.
Pekný večer všetkým diskutujúcim :-)) .
1x haji
ada13
@Sovka62 (28.7.2018 18:11)

ako pomocou mikrovlnky? nezatvorene? ved v mikrovlnke nemoze byt kovovy vrchnak.
astor
@Slnecnica1 (10.8.2018 14:25)

My tiež len v mikrovlnke už pár rokov a orochy a aj mak sú bez vady. Robime to podľa komentáru pri zaváraní orechov pdľa:

@Maarianna 2. augusta 2011 o 10:39
ja som ich robila v mikrovlnke na 1,5 min. na najvyšší výkon otvorený pohár po vybratí zatvoriť otočiť hore dnom a nechať vychladnúť je to rýchlejšie ako v pare a viečka držia.Pohár je trošku orosený po zatvorení ale to nie je na závadu voda po ochladnutí zmizla.
ja som ich robila v mikrovlnke na 1,5 min. na najvyšší výkon otvorený pohár po vybratí zatvoriť otočiť hore dnom a nechať vychladnúť je to rýchlejšie ako v pare a viečka držia.Pohár je trošku orosený po zatvorení ale to nie je na závadu voda po ochladnutí zmizla.
safflower
Nemlety mak - sklenena flasa, uzatvorena vrchnakom alebo prekryta mikrotenovym vreckom a gumickou a chladna spajza. Vydrzi aj niekolko rokov. Pozor - mak musi byt rucne zberany a rucne klepany. Zberany kombajnom zhorkne.