Ahojte všetci,
chcela by som poprosiť o rady a skúsenosti ohľadom maku, ktorý je pomletý, bol v chladničke, ale po ochutnaní už trošku štipká v hrdle.
Dá sa ešte nejako zachrániť a použiť? Ako uskladňujete mak keď ho máte viac v zásobe? Zaujíma ma aj nepomletý, ale hlavne ten ktorý chcem mať v nejakom množstve pomletý "poruke".
Díky za ochotné a hlavne vyskúšané rady.
Nemletý mak som kedysi skladovala v mrazničke. Lenže u nás sa ho spotrebuje veľa, dosť mi tam zavadzal. Keď sa mi osvedčilo zaváranie orechov do pohárov pomocou mikrovlnky, vyskúšala som aj mak. Najprv trojdecový pohárik (aby škoda bola menšia ak to nevyjde), skladovala som ho v tme celý rok a po otvorení pohárika bol na nerozoznanie od čerstvého. Odvtedy ho skladujem takto. Ak mi ostane mletý, skladujem ho v mrazničke, tam sa mu nič nestane a vyložím si ho tak pol hodinu pred použitím, to stačí.
Také jsem s mákem pravidelně bojovala a už vím, že mám zavařit. To díky diskusii na Vareche jsem připravená na novú várku.
Pomletý zhořklý vyhodit. Nestojí to za nic, chuťově i po zdravotní stránce. Olej obsažený v máku velmi rychle podléhá zkáze. U mletých ořechů to nejde tak rychle, ani tak moc nezhořknou. Mák je prostě rychlejší. Uvádí se, že smíchán s mletým cukrem vydrží déle - na to bych moc nevsázela. Lednice je dobrá na chvíli. Mrazák je jistota.
Pekný večer všetkým diskutujúcim :-)) .
ako pomocou mikrovlnky? nezatvorene? ved v mikrovlnke nemoze byt kovovy vrchnak.
Do mrazničky môžu ísť potraviny uložené v skle?
My tiež len v mikrovlnke už pár rokov a orochy a aj mak sú bez vady. Robime to podľa komentáru pri zaváraní orechov pdľa:
@Maarianna 2. augusta 2011 o 10:39
ja som ich robila v mikrovlnke na 1,5 min. na najvyšší výkon otvorený pohár po vybratí zatvoriť otočiť hore dnom a nechať vychladnúť je to rýchlejšie ako v pare a viečka držia.Pohár je trošku orosený po zatvorení ale to nie je na závadu voda po ochladnutí zmizla.
ja som ich robila v mikrovlnke na 1,5 min. na najvyšší výkon otvorený pohár po vybratí zatvoriť otočiť hore dnom a nechať vychladnúť je to rýchlejšie ako v pare a viečka držia.Pohár je trošku orosený po zatvorení ale to nie je na závadu voda po ochladnutí zmizla.
Ano, bez vody! Nasucho.Mak, zelene bylinky, cokoliv!!¡
ujo gúgl poradí:
www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-mikrovlnce/...