Kuchyňa a vybavenie

Sporák

don1 - bez fotkydon1, 20. marca 2012

Prosím odporučiť kombinovaný voľne stojaci sporák, šírka 50 cm, s
poklopom, biely smalt. Vybavenie: plynový varný panel. Popíšte mi
aj výhody silného horáku, dvojitého horáku a trojitého horáku. Rúra
elektrická, multifunkčná, minimálna postačujúca výbava: horné
vyhrievacie teleso, dolné vyhrievacie teleso, zadné kruhové teleso,
ventilátor. Zapaľovanie najlepšie v gombíku + termopoistka.
Produkty týchto výrobcov: AMICA, ARISTON, BEKO, WHIRPOOL,
INDESIT, BAUMATIC, GORENJE, CANDY, FAGOR, MASTER COOK.
Prosím aj typ. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

lacquer
Ja mám úplne novú AMICU GEF 5333 ECO a som spokojná. Zadné kruhové teleso zabezpečuje rovnomernú teplotu v rúre, ventilátor môže a nemusí byť v prevádzke, záleží od druhu jedla, alebo od počtu plechov, čo pečiem. Je lepšie mať aj to kruhové teleso, nielen ventilátor, kvôli rovnomernému pečeniu. Spolu som kúpila aj 3 plechy presne na mieru ku sporáku.
elian44
Ja mám asi 3 roky gorenje s horákom pod wok - to je ten dvojitý, tiež mám ventilátor s kruhovým vyhrievacím telesom, ale prišla som cvikom na to, že najlepšie sa pri tejto funkcii pečie prikryté mäso:) Naozaj je hotové asi 20 % - 30% skôr hotové ako pri obyčajnom pečení. Ale na pečenie chleba a koláčov netreba vymýšľať, treba piecť horný-dolný ohrev, takto sú upečené dokonale. Súčasťou môjho sporáka boli 2 plytké a jeden hlboký plech na mieru - presne pasujú do drážok a rošt. Zapaľovanie je na iskru- spúšťa sa gombíkom. Musím povedať že som veľmi spokojná:)
sovka62
@elian , ja pečiem teplovzduchom úplne všetko. Veď teplotu stačí nastaviť o 20 st. nižšiu ako pri bežnom pečení a dĺžka pečenia je tiež asi o 30% nižšia. Ak už takú rúru máš, načo zbytočne plytvať energiou? A, mimochodom, chleby aj koláče mám vynikajúco upečené.
evanaaa
@sovka , aj ja mám ventilátor ale to nie je teplovzdušný, neviem, ako sa to líši to vyhrievanie teplým vzduchom, občas používam, ale mne sa mäso, aj napr. ak pečiem kuracie stehná, veľmi vysušujú, vrch, aj pod kožou je suchý a tvrdý, tak to moc nepoužívam. Aj pri koláčoch-peční sa môže používať? Bála by som sa, že sa mi cesto vysusí, tak neviem. A na potvoru, vymenila som dobrý sporák za zlý, nevšimla som si, že tento má len horný a dolný ohrev spolu, zvlášť nie, ako je to u všetkých ostatných.
sovka62
Evička, neviem, či by sa ti koláče vysušili, ja mám moje vždy veľmi dobré, určite lepšie ako kým som pekla v obyčajnej elektrickej rúre a o plynovej škoda hovoriť (zato tá zase piekla lepšie mäso). A nemáš k rúre návod, kde by bolo napísané, čo sa ako má piecť? Ja som sa učila podľa neho, keď bola rúra nová.
alexdidi
Pečiem tak ako @sovka-v šetko teplovzdušne a pečie sa mi výborne.Tiež neporovnateľne lepšie ako v plynovej či klasickej elektrickej.Mäso pečiem vždy prikryté,až ku koncu odokryté dopečiem.
evanaaa
@sovka62 , niekde by som mala mať nejaký manuál, návod ku sporáku, musím si ho preštudovať a skúsim najbližšie piecť pomocou horúceho vzduchu, treba vyskúšať, ako to pôjde,dík.
don1
Všetkým ďakujem. Ak by sa ešte niekto pridal tak mi prosím píšte aj typ, niekedy sú veľmi malé rozdiely v čísle typu ale dosť veľké rozdiely vo vybavení. Často býva cena pri lepšej výbave nižšia a naopak. Ide aj o to, že v dvoch obchodoch bol rozdiel pri rovnakom type 60 €. Tak ďakujem.
don1
Ešte prosím ešte informácie o digestoroch. V obchodoch som dostal rozporuplné odpovede. Ide o filtre. Dostal som informáciu, že sú papierové zachytávajúce mastnotu, na ten istý účel hliníkové, tie majú byť umývateľné a potom uhlíkové. Vtedy sa vzduch recykluje tak netreba komín. To je jasné. A posledná vaša skúsenosť. V návodoch píšu, že vzdialenosť sporáka od digestora má byť najmenej 75 centimetrov. Ja mám teraz 60 cm lebo tak je urobený komín od postavenia domu. Tieto nové majú omnoho silnejší ťah. Ďakujem
majo51
Najlepší digestor je taký ktorý môže ísť rovno do komína a čo najtichší. Tie filtre nie sú až tak účinné,sú drahé a časom je problém s filtrami. S tou vzdialenosťou digestora od sporáka by mala byť taká aby nepoškodil zapálený horák bez hrnca digestor,na to by 60cm asi stačilo ale zle sa pozerá do zadného hrnca ak je vysoký,takže ideal by som doporučil 75 cm.
majo51
Ja mam sporák Ignis,podľa mňa nič moc,keby nebol súčasť bytu tak by som ho určite nekúpil. Vrch je plynová sklokeramika nad každým horákom je zvlášť nožičky,musím dávať pozor aby sa hrniec postavil presne do stredu aby sa niekto neobaril lebo hrniec ma tendenciu spadnúť,štyri veľké hrnce sa poriadne nezmestia,lebo sa nedajú posúvať aby nespadli.Sklo je čierne,niečo otrasné na údržbu. Píšem to takto negatívne aby som ťa vystríhal pred takýmto typom. Irónia je v tom že som sporáky predával ale ako som už spomínal Ignis sporák,rúra,chladnička a myčka boli súčasťou nového bytu.
daniela1
Ja mám dva roky kombinovanú AMICU, robia ju poliaci. Ale dnes by som ju nekupila. Má slabé plechy - skelet a odkladaci priestor na plech je plastový. No dnes ma ide poraziť z neho. Už som mala GAS, vyrábal Martin, no už asi nič nerobia, bol perfektný a už som bola obzerať, kúpim si nový - MORA kombinovaná, tiež e celopechová a s odkladacím priestorom, liatinoové mriežky a má nižšiu spotrebu ako AMICA.
don1
Majo, napíš mi prosím ak to nie je tajné aké sporáky si predával. Dík.