Varenie

Šošovica

sovka62 - fotkasovka62, 5. februára 2011

Kým sa drobné políčka nezjednotili do družstevných lánov, so strukovinami nebol žiadny problém. Každá rodina, ktorá mala kúsok poľa, si fazuľu, hrach, šošovicu, cícer, hrachor dopestovala. Mešťanov zásobovali trhy, kde predávali majitelia polí a fungoval aj výmenný obchod, niečo za niečo. Po združstevnení bol dostatok fazule a hrachu, ale dovtedy úplne bežná šošovica zmizla z trhu aj z jedálneho lístka. Niektorí z vás si možno budú pamätať, že koncom 60-tich rokov sme šošovicu v pol kilovom balení kupovali v Tuzexe, dovážala sa z Libanonou.
Čo sa vlastne stalo? Nuž, nastúpila mechanizácia. V malom sa šošovica vždy zberala ručne. Ale na niekoľkohektárových poliach sa to už nedalo a keď sa ju družstevníci pokúšali pozberať kombajnom, zistili, že to nepôjde. Na rozdiel od fazule a hrachu má šošovica lusky celkom dole nad zemou a kombajnová žacia lišta teda polovicu úrody nechala na poli, tak to vzdali. Našťastie slovenský národ je vynachádzavý a problém vyriešil. Pred zberom šošovice z kombajnu odstránili plazy (to sú trojuholníky, čo z každej strany lemujú žaciu lištu) tým sa žacia lišta dala spustiť nižšie a šošovica končila v kombajne a nie na zemi.
Neviem, či na tento nápad prišli priamo v Bojničkách, ale isté je, že ho využívali a v 70-tich rokoch boli schopní zásobiť nielen ČSR, ale zostávalo i na vývoz. Tak sa začala slávna éra JRD Bojničky a jeho prosperita. Darilo sa mu tak dobre, že pred Bojničkami (smerom od Hlohovca) postavili Kasíno, reštaurácia, bar a myslím, že i pár hosťovských izieb.
A práve tam ma raz doviezol náš podnikový šofér, keď sme sa počas služobnej cesty potrebovali najesť. Trval na tom, že on mi vyberie a objedná. Objednal šošovičnú kašu s cigánskou. Nekomentovala som, aj keď by som asi bola dala prednosť šnicli, ale to len dovtedy, kým som kašu neochutnala. Takú som v živote nejedla!!!! Netušila som prečo je taká dobrá. Skúšala som kašu variť doma, aj cigánsku som spravila, ale nikdy to nebolo ono. Nechápala som, veď uvariť šošovičnú kašu nie je veda!
Postupom času som zistila, že na kašu do Bojničiek chodia ľudia z Trnavy, Nitry, Hlohovca i Piešťan a veru aj my sme sa napr. z Nitry do Trnavy zvykli trepať cez Bojničky, lebo tá kaša naozaj stála za to.
Oveľa rokov neskôr som sa dozvedela, čo bolo tajomstvom tej výbornej kaše. Dnes som ju varila k obedu a recept som pridala (aj s tajnou fintou), aby ste si takú dobrú kašu mohli navariť aj vy.

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
@sovka tak ja sa potesim velmi,lebo my doma varime sosovicu naozaj casto,mame ju radi...a strukoviny vobec u nas idu...@alena45 asi este caka na zverejnenie:-)
julica
Jéj, chcela by som vidieť, ako rastie šošovica
alena45
Julica, šošovica rastie podobne ako cícer a hrachor, nie je ťahavá ako fazuľa, ale rastie v malých akoby kríčkoch. Už si nepamätám farbu kvetu, tuším, že je ružová, cícer má fialkové kvety a hrachor biele. Šošovica má malé tobolky, kde je 3-5 semien, cícer 1-2 a hrachor tiež len 1-2. Takže aj ručne sa horšie čistí ako fazuľa.
julica
ďakujem alenka, už si to predstavujem. ty ich pestuješ, že ich tak poznáš? a hrachor nie je divý?
sovka62
Julica, hrachor rastie aj divo, máš pravdu a existuje aj ako okrasná rastlina. Ale hrachor je aj jedlá strukovina, vyzerá ako keby si veľké zrnko žltého hrachu stlačila medzi prstami na plocho a na hranato. Je z neho výborná polievka, žltučká ako slepačia, ani sme ju nezaprážali, aby ostala pekná. Žiaľ, už roky nemôžem zohnať osivo, asi zmizlo zo sveta a to som v styku s výrobcami a dovozcami semien na Slovensku aj ČR.
julica
mňam, tak to musí byť dobré, opýtam sa ocina, či o hrachore nevie. @sovka , prosím ťa ako skúsenú osobu, od akého výrobcu odporúčaš nakupovať? čo povieš na tie holandské semená či pásiky so semiačkami, oplatí sa to kupovať? minulý rok sa nám nepodarila skoro žiadna úroda a bolo mi z toho dosť nanič. veľmi by som chcela, aby sa to tento rok podarilo ináč, aby hriadky bujneli rôznou zeleninou. papriky a paradajky síce na orave nevypestujem, ale na hocičo ostatné si trúfam... nech majú mamina s ocinom radosť.
vcelka
Zo všetkých strukovín mi šošovica nejako najmenej chutí... Ale holdujem hrachovej kaši a vymyslela som si vlastný recept a fígeľ (nie z dopravy)... Raz sme mali remeselníkov a jeden z nich mi prišiel špeciálne poďakovať, že nikdy netušil, ako sa dá obyčajná "bomba-kaša" urobiť tak chutne. Že to mávali na vojenčine a on sa kašového obeda u nás bál vraj už od rána (však asi za to stála jeho robota za ...:-)) Je milé od sovky, že si ten trik nenechala pre seba, ale že sa s ním nielen podelila, ale ešte aj počas varenia fotila...
baculata
Článok ma zaujal, výpadok v zásobovaní šošovicou potvrdzujem.V tých rokoch naša bufetárka zo závodného bufetu zásobovala tetu v Ćechách touto strukovinou.Doteraz neviem načo tej tete bolo treba tolko šošovicše.Chodievala vlakom s dvoma obrovskými kuframi.Bola to malá, drobná žienka, ktorá pravidelne teperila plné kufre so šošovicou zo SR do CR.Vtedy ešte neboli hranice. Ked sme ju zbadali neobišlo to bez poznámky-Čočka ide. Ale boli to krásne časy.
alena45
Julica, šošovicu som vyskúšala, keď sme pred 20 rokmi kúpili chalupu, ale len jeden rok. Neoplatí sa s tým piplať. Sovka, Bozulka mi darovala sáček semien hrachora, ale boli dosť staré a podarilo sa vypestovať len tri rastlinky, tak mám asi 20 semien znovuzrodených, tak ich strážim ako oko v hlave. Skúšala som ho podsádzať ešte dvakrát, ale už nevyšlo nič. Pamätám si, že stará mama pestovala hrachor (volala ho cícer) a tak sa chcem vrátiť k zabudnutým strukovinám. Normálny cícer som kúpila v semenárstve, bolo tam tuším 8 semien, teda ja som mala z toho 8 rastlín, prekrásne kvitnú a bolo z toho asi 350 g cícera. Už som o tom písala, že hummus zo suchého ale mladého cícera bol oveľa lepší. Ten čo predávajú mi pripadá ako viac ako dvojročný.
sovka62
@julica , metódou pokus-omyl som za 20 rokov zistila, že najkvalitnejšie osivo v malospotrebiteľskom balení dodáva česká firma Semo Smržice. Niekedy sa objavia aj v supermarketoch, ale kvalitné záhradkárske predajne ich majú vždy. Osivá sú kvalitné a majú aj veľmi široký sortiment, zoženieš skoro všetko (až na ten hrachor). Holandské semená sú kvalitné, ale čím ďalej tým menej dostupné. Firmy, s ktorými spolupracujeme, postupne prestávajú baliť malé množstvá (napr. 100 ks, 1 g, 5g, 10g a pod.) a prechádzajú na 1000 kusové balenia a vyššie gramáže. To už je pre pestovateľov vo veľkom, nie pre bežného záhradkára. A pásikmi so semiačkami a obaľovanými semenami som nikdy nadšená nebola. Len príklad: do dražírovacieho bubna, kde sa semená budú obaľovať dáš mrkvu, ktorá má klíčivosť napr. 60 %. Aj keď je osivo čistené, predsa sa v ňom nájdu nejaké prímesi, úlomky semien a pod. Ale v bubne sa obalí všetko, aj klíčivé osivo, aj neklíčivé, aj nečistoty, aj prímesi. Z každého kúska je gulička, ktorú ty vyseješ, v dobrej viere, že z každej guličky bude rastlinka. Otázka do kvízu: koľko rastlín ti skutočne vzíde? Predávali sme to asi štyri roky, mali sme kopec reklamácií na zlú vschádzavosť (hoci inak slovo reklamácia skoro nepoznáme), tak som to zatrhla a už ich nepredávame. Rozpísala som sa, prepáčte, ale možno tieto informácie poslúžia viacerým z vás.
sovka62
@vcelka , veď pridaj ten recept na kašu, nech si pochutnáme aj my, ja mám rada všetky strukoviny, asi celá moja generácia na ich vyrástla.
sovka62
@alena 45, aj moja mama hovorila hrachoru cícer, keď som sa neskôr o strukovinách učila, mala som z toho mierny zmätok. Prosím ťa, naozaj poopatruj tie hrachorové semienka a keď sa ti ich podarí rozmnožiť, poprosím ťa o pár z nich a namnožím si aj ja. Ešte stále mám na jazyku chuť tej polievky z neho, keby som ju mala z čoho uvariť, presvedčila by som sa, či môj jazyk má dobrú pamäť.
hubata
Už som toto písala, ale mi to zmizlo:
Šosovica sa veľmi dávno pestovala - len to bolo veľmi pracné mlátiť cepami, lebo je drobná. Veď aj pán Gott sa preslávil našou záhoráckou "Išeu Macek do Mauacek šošovičku muácit...... hééééééj Macejku, Macejku, atď. Mne babka dokonca hovorila že sa aj ryža sadila, ale sa volala inak: rýž-tenkeľ.
julica
ďakujem pekne, idem hľadať (a risknem aj tie rajčinky). minulý rok nám pre dlhú zimu a veľa vody nevzišlo skoro nič, tak sme sadili v druhej várke - zo semien holland. takisto skoro nič - ani mladá cibuľka, ani cuketa... :(
ivori
Ja si kupujem v obchode prazeny cicer a je to strasne dobre este lepsie ako oriesky a urcite aj zdravsie.
alena45
Sovka, narátala som ich 26, desať kusov Ti pošlem, asi bude lepšie ak sa bude pestovať na viacerých miestach. Ozvi sa mi na gmail v profile.
kuchticka
@sovka , velmi dobre si napisala situaciu o chybani cocky v 60-tych rokoch. Ja mam tiez velmi rada cocku - teda sosovicu a vsetky ostatne strukoviny. Hrachor vobec nepoznam. Pestovat zo vsetkeho mozem iba fazulu, ktoru pozbieram na varenie ako zelene strucky a hrach. Lenze i to mi vzdy zozeru srny skor ako sa ja odhodlam si nieco zobrat do polievky. Na recept sa idem pozriet a urcite budem varit. Vdaka.
samanka
@sovka62 Ty si tuším študovala VŠP? Teraz majú kombajny špeciálne zberacie stoly a upravené sitá na každú plodinu, čo voľakedy nebolo. Vieš aké náročné to bolo, naučiť sa všetko na skúšku z RV? Ja šošovicu milujem v akejkoľvek podobe a vďaka za recept na kašu.
sovka62
@samanka , áno, študovala a aj manžel a jedna z našich dcér, najmladšia. I strednú školu mám poľnohospodársku a poviem ti, mala som čo robiť, aby som si ju doma presadila. Rodičia nechceli súhlasiť, tvrdili, že robiť s motykou a kravy dojiť môžu aj ľudia bez školy. Pritom štúdium poľnohospodárstva je naozaj veľmi náročné, je to komplexná disciplína, ktorej sa dotýka skoro každá vedná oblasť a preto sme aspoň základy každej museli zvládnuť. Ale ty si asi tiež absolventka, tak tebe to vysvetľovať, to len laici si myslia, že je to o tom ako sa pasú ovce hore kopcom a ako dolu kopcom. A na záver ti napíšem, že nikdy v živote som ani na chvíľu neľutovala, že som si vybrala práve tento vedný odbor, doteraz je pre mňa moja práca koníčkom.