Rôzne

Šmolková zmrzlina

jokin - fotkajokin, 3. júla 2012

Ak chcete vedieť ako vznikla, tak Vám to teraz prezradím. Pred
XXX rokmi som pracoval u môjho priateľa v nemenovanej
zmrzlinárni, v nemenovanej obci. Medzi moje povinnosti patrila aj
výroba zmrzliny. Tak ako to v živote chodí, niekedy by sme
nemali vstať z postele. Toto bol jeden z tých dní. Ako obyčajne,
po príchode do zamestnania som si začal robiť zmrzliny. Citrónová
bola prvá, to som si ešte pochvaľoval ako pekne sa vydarila. Ako
druhá prišla na rad jahodová a tu to začalo. Zmrzlina už bola
skoro dokončená,jahody aj esencie pekne vymiešané, už iba
trošku prifarbiť. Naučeným hmatom som siahol po farbe. Stačí len
pár kvapiek a druhá zmrzlina bude hotová. No a teraz to začalo.
Kvap, kvap, kvap a ja neveriaco hľadím čo sa deje. Namiesto
krásnej ružovkastej farby mi tam rastie akási modrá príšera.
Zavriem oči, hovorím si to nemôže biť pravda. Ale keď som ich
otvoril tá modrá príšera bola stále tam. Už som vedel , že dvadsať
litrov jahodovej zmrzliny je nenávratne stratených. Ani neviem
ako ma napadla spásna myšlienka ako sa tej zmrzliny zbaviť.
Vtom čase boli v TV veľkým hitom šmolkovia a ako každý vie,
šmolkovia zberajú a jedia jahôdky. Nápad bol na svete, hneď som
vyrobil menovku aj s malým šmolkom, umiestnil som ju na čestné
miesto v ponukovej tabule nášho trpaslíka a s malou nádejou som
čakal ako to dopadne. Dopadlo to tak, ako sme nečakali. Priateľ u
ktorého som pracoval, ma hneď po príchode sfukol, či som sa
nezbláznil, lebo hrozilo riziko pokuty zo strany ŠOJKI, lebo takúto
zmrzlinu sme nemali v hlásených receptúrach. Darmo som mu
vysvetloval že je to iba jahodová zmrzlina. Ale keď videl ako
rýchlo sa predáva tak sa ukľudnil , že za chvíľu tá príšera zmizne.
A naozaj, čo mi pamäť siahala ešte ani raz sa žiadna zmrzlina tak
rýchlo nevypredala. No a potom to začalo. Deti každý deň pýtali
šmolkovú zmrzlinu. Skončilo to tak, že sme ju museli zaradiť do
repertoáru. Potom nás začali otravovať o recept aj iní zmrzlinári.
Niektorím sme prezradili jeho vznik a aj zloženie a tak bola na svete
nová zmrzlina. Či sa robí aj naďalej takto, to neviem ja som ju
jedol iba raz a to vtedy keď sa mi ju podarilo vyrobiť. Už dlhé
roky zmrzlinára nerobím a keď si dám výnimočne nejakú zmrzlinu,
tak buď čokoládovú, alebo orieškovú. Inak podla týchto dvoch
zmrzlín spoznáte zmrzlinára, je nepísané pravidlo kto zvládne
dobre tieto zmrzliny tak zvládne všetky. Nejoko som sa moc
rozpísal. Ja som len chcel napísať, že žiadne jedlo nemusí byť
stratené aj keď sa nám ruka pomýli. Treba len popremýšľať čo
stým.

@zareaguj


Diskusia k téme

používateľ nemá avatar
yva
yva
moja sestra inú ani nechce, len šmolkovú. Tak vďaka.
soncya
Ja nemám dôveru k nezvyčajne zafarbeným zmrzlinám, ja som čokoládová, nanajvýš vanilka či jogurt. Ale asi treba fakt len skúsiť! :)
dominika118
Pekný článok:)
Šmolkovú obľubujem, ale tiež sa hlavne zameriavam na vanilkové a jogurtové.
dominika118
Zabudla som dodať, že ešte ako malé dievča,keď som si išla kúpit šmolkovú zmrzlinu a pýtala som sa zmrzlinárky, čo je to za príchuť, povedala mi, že lesné ovocie...
irenaw
To verím, že sa deti tešili, aj moja sestra zbožňovala šmolkov. Jedla som modrú zmrzlinu na dovolenke pri Balatone, vraj bola slivková. To som mala asi 12-13 rokov a bolo mi srdečne jedno, ako chutí, dávala som si ju práve kvôli "exotickej" farbe. A najlepšie bolo, že sme tam chodili na ňu každý deň, niečo úžasné :o).
pivonka
Ako @soncya , nemám ani ja dôveru v príliš farebné zmrzliny. Dvakrát som jedla vynikajúcu zmrzlinu, raz v Zadare na rohu námestia citrónovú. Škoda, že sme ju objavili až tesne pred odchodom, kúpili sme ju za posledné vytrasené šestáky. Druhýkrát v Ríme, tiež na rohu námestia pri fontáne dii trevi, to bola čokoládová s višňovou. Tá chuť! "Vzal bych tě do Hitálie na zmrzlinu..."


evanaaa
Tiež som mala najradšej čokoládovú a orieškovú, ale to bolo kedysi....dnes sa zmrzlinári ani neunúvajú spraviť neičo aj pre diabetikov, veď veľa detí má cukrovku a radi by si zamlsali aj dospelí, ako aj ja. Takto len naprázdno pregĺgam a obchádzam pulty so zmrazenými výrobkami.
@jokin , pekný zážitok, mal by bať v Zážitkoch, nie v Diskusii, ale aj tak sme si podiskuitovali.
sovka62
Šmolkovú som nikdy neochutnala, ale vidím ju, keď prechádzam okolo stánkov so zmrzlinou. Meranú zrmzline veľmi nejem, viac verím fabrickej, ale v dnešnej ponuke je ťažko sa orientovať, lákavé obaly a doma zistíš, že to boli vyhodené peniaze. Takže zmrzlinu jedávam hlavne na dovolenkách, tam ťažšie odolávam a tak som si raz pri Jadrane dala "plavo nebo" podobnej farby ako šmolková. Chutila kyselkavo (také mám najradšej) a veľmi dobre. Tak teda skúsim aj tú šmolkovú, jeden nikdy nevie.......
irenaw
@evanaaa obávam sa, že aj našim obchodníkom je to jedno, vždy sú strašne pomalí v rozširovaní ponuky.
diaanka
ja zmrzlinu nejedávam, nie že by som ju nemala rada, ale som diabetička, raz do roka si dám riadne čokoládové "corneto" alebo magnum a mám vystarané, ale bola som v madarsku a tam majú aj dia zmrzlinu tak som vyskúšala, bola dobrá, akurát som ju nemala s čím porovnať kedže našu nejedávam, videla som v kauf zmrzlinu aj pre diabetikov v takej štvorcovej krabičke
arasidka
ja teda modrú zmrzlinu nepoznám, v našom meste sú síce dobrí zmrzlinári, ale takejto farby som v ich repertoári nič nevidela. Ale s určitosťou ju vídam často v reklame: "A to s kým bankujete?" Ej, škoda,preškoda, že si si ju nedal patentovať, mohol si si ešte dnes na nej zarobiť, veď tá reklama ide ako na bežiacom páse.
hubata
Áááá tak to si bol ty čo pokazil jahodovú a vyrobil šmolkovú????