Ak chcete vedieť ako vznikla, tak Vám to teraz prezradím. Pred
XXX rokmi som pracoval u môjho priateľa v nemenovanej
zmrzlinárni, v nemenovanej obci. Medzi moje povinnosti patrila aj
výroba zmrzliny. Tak ako to v živote chodí, niekedy by sme
nemali vstať z postele. Toto bol jeden z tých dní. Ako obyčajne,
po príchode do zamestnania som si začal robiť zmrzliny. Citrónová
bola prvá, to som si ešte pochvaľoval ako pekne sa vydarila. Ako
druhá prišla na rad jahodová a tu to začalo. Zmrzlina už bola
skoro dokončená,jahody aj esencie pekne vymiešané, už iba
trošku prifarbiť. Naučeným hmatom som siahol po farbe. Stačí len
pár kvapiek a druhá zmrzlina bude hotová. No a teraz to začalo.
Kvap, kvap, kvap a ja neveriaco hľadím čo sa deje. Namiesto
krásnej ružovkastej farby mi tam rastie akási modrá príšera.
Zavriem oči, hovorím si to nemôže biť pravda. Ale keď som ich
otvoril tá modrá príšera bola stále tam. Už som vedel , že dvadsať
litrov jahodovej zmrzliny je nenávratne stratených. Ani neviem
ako ma napadla spásna myšlienka ako sa tej zmrzliny zbaviť.
Vtom čase boli v TV veľkým hitom šmolkovia a ako každý vie,
šmolkovia zberajú a jedia jahôdky. Nápad bol na svete, hneď som
vyrobil menovku aj s malým šmolkom, umiestnil som ju na čestné
miesto v ponukovej tabule nášho trpaslíka a s malou nádejou som
čakal ako to dopadne. Dopadlo to tak, ako sme nečakali. Priateľ u
ktorého som pracoval, ma hneď po príchode sfukol, či som sa
nezbláznil, lebo hrozilo riziko pokuty zo strany ŠOJKI, lebo takúto
zmrzlinu sme nemali v hlásených receptúrach. Darmo som mu
vysvetloval že je to iba jahodová zmrzlina. Ale keď videl ako
rýchlo sa predáva tak sa ukľudnil , že za chvíľu tá príšera zmizne.
A naozaj, čo mi pamäť siahala ešte ani raz sa žiadna zmrzlina tak
rýchlo nevypredala. No a potom to začalo. Deti každý deň pýtali
šmolkovú zmrzlinu. Skončilo to tak, že sme ju museli zaradiť do
repertoáru. Potom nás začali otravovať o recept aj iní zmrzlinári.
Niektorím sme prezradili jeho vznik a aj zloženie a tak bola na svete
nová zmrzlina. Či sa robí aj naďalej takto, to neviem ja som ju
jedol iba raz a to vtedy keď sa mi ju podarilo vyrobiť. Už dlhé
roky zmrzlinára nerobím a keď si dám výnimočne nejakú zmrzlinu,
tak buď čokoládovú, alebo orieškovú. Inak podla týchto dvoch
zmrzlín spoznáte zmrzlinára, je nepísané pravidlo kto zvládne
dobre tieto zmrzliny tak zvládne všetky. Nejoko som sa moc
rozpísal. Ja som len chcel napísať, že žiadne jedlo nemusí byť
stratené aj keď sa nám ruka pomýli. Treba len popremýšľať čo
stým.
Šmolkovú obľubujem, ale tiež sa hlavne zameriavam na vanilkové a jogurtové.
@jokin , pekný zážitok, mal by bať v Zážitkoch, nie v Diskusii, ale aj tak sme si podiskuitovali.