Reštaurácie

Slovenské reštaurácie a služby v nich.

ethanel - fotkaethanel, 26. marca 2012

Dnes som dostal zvláštny komentár od jednej varecháčky na môj
prerobený recept ...
izabella929, dnes 14:28
zaujímalo by ma, čo sa niekomu páči to ukladanie jedla na
poschodie...nechutné, ako kopa sena...čo to za nechutná moda,
nepochopím to...robia to všetci profíci kuchári a mne sa to vôbec
nepáči..aj tak sa to musí zvaliť, keď sa to ide jesť.....nač tá
ejfelovka???

Tak ma teda napadlo popozerať recenzie a štýl slovenských
reštaurácií a ostal som naozaj prekvapený a v nemom úžase nad
výrečnosťou a pomenovaní jedál na Slovensku a zrejme nie som
sám, tu je link na krásny článok o našich - vašich reštauráciach
nakoľko ja už na Slovensku nežijem a možnosť ísť do reštaurácie na
SK mám tak raz za rok , radšej preferujem stravu mojej milej svokry
,, naozaj ju mam rád nie ako keď niekto povie svokra a už beží po
kríž :) ,,

Tu je už spomenutý článok ,, ODPORÚČAM PREČÍTAŤ ,,

 bratislava.sme.sk/c/5147951/pavel-pospisil-bratislavske-...

restauracie-katastrofa-a-zlodejina.html

@zareaguj


Diskusia k téme

ethanel
Prepacte neviem preco mi ten link rozdelilo musite skopcit oba riadky :)
2010
@ethanel , zda za ze uz dlho zijes v anglicku lebo vyber slov -zvlastny komentar ,je slovensky equivalent .... Mozno ze to pisatelka nemyslela tak ako to vyznelo .Jedna poznamka, je velmi dolezite nastavit prezentaciu socialne ekonomickej hladine a kulinarnych trendov v danej lokalite.
(Takze nebudem stavat vezu z halusiek pre bacu z Ocovej) . Za poslednych 30 rokov sa strasne vela zmenilo ako v mode tak v jedlach a ich prezentacii a veze su " out" a molekularne je" in" ako tento clanok pise.
 www.chefgui.com/2009/04/07/history-of-food-presentation...
margaretka28
Mne sa tvoje prezentácie jedál páčia,máš to vždy perfektne naaranžované aj nafotené,je to pastva aj pre oči,nielen pre žalúdok,ved sa aj hovorí:JEME AJ OčAMI. čI_?
evusik
99,9% kuchárov na tejto stránke sme amatéri... nie je podstatné či je kuchár amatér začiatočník, alebo pokročilý, skúsený, exelentný, ale je dôležité či sa chce stále zdokonalovať a je ochotný prijímať niečo nové.... najhorší sú takí, ktorý každú pripomienku berú ako najväčšiu urážku ich často krát pochybného kuchárskeho umenia...
na druhej strane je tu zopár skutočne vynikajúcich kuchárov, ktorí sa radi podelia o svoje skúsenosti a je aj čo sa od nich učiť...
no a aby som sa celkom držala témy, kulinárstvo, tak ako všetko v našom živote podlieha módnym trendom, takže dnes vežičky na tanieri, zajtra niečo iné, chce to len estetické cítenie, pretože nie je vežička ako važička :-)
ethanel
@evusik ... ona ma vobec neurazila a ja som jej pekne odpisal ... ja mam svoj styl prezentacie a ona svoj. Ja nie som profesionalny kuchar ale amater a chcem viac ako len navarit dat na tanier a hned to do seba nahadzat .... @2010 ano molekularna gastronomia je in a aj tu robim nie sice ako Heston Blumenthal alebo chlapci z elBulli pod venenim Ferran Adrià a v anglicku zijem dost dlho, na Slovensku som sa moc nezdrzoval od svojich 19tich.
ethanel
Zabudol som napisat ze ten komentar ma vlastne naviedol na to aby som pozrel ako to vyzera v slovenskych restauraciach a popri tom som nasiel aj tento clanok a @2010 ospravedlnujem sa za svoju slovencinu ale snazim sa aj ked mi dlhsie trva hladat slova pretoze vsetko mi ide automaticky v anglictine, niekedy sa smejem nad slovosledom potom to musim cele prepisovat, prajem pekny den
suzi512
podľa mňa je to dobrý článok! neviem, koľko má teta rokov, možno je tak jednoduchá, že jej stále vyhovuje tá komunistická klasika a "dizajn". ale tak, ako meníme módu, meníme všetko. ja osobne som veľmi rada, keď mi jedlo prinesú "načančané", pretože aj moje oči jedia. mám rada, keď to nejako vyzerá. aj doma sa snažím jedlo naaranžovať. cez víkend sme mali obed s návštevou. keď som videla, ako to mama na tanier hádže všetko krížom-krážom, musela som zasiahnuť. ako keby nakladala guláš s knedľami :-o s priateľom chodíme do jednej reštaurácie v Trnave. čašníci sú veľmi milí a príjemní a starajú sa o vás. keď si objednáte jedlo, prinesú vám predjedlo a samozrejme, že sa neúčtuje. keď sme tam boli prvý krát, tak sme nechápali, hlavne to, že sa to neobjavilo na účte :-D (pretože už sa nám stalo v inej reštaurácii, že sme dostali predjedlo a na účte bolo, hoci sme si ho nepýtali. ešte to aj bolo hnusné a bol v tom vlas) dokonca sme po jedle dostali aj dezert, ktorý dávajú zadarmo aj k dennému menu. dochutiny k jedlu sa neúčtujú. jedlo je síce drahšie, ale stojí to za. je to úplne o niečom inom, ako keď ideme napr. v Hlohovci, kde to stojí s prepáčením za h...o a najradšej by si zaúčtovali aj pozdrav. Lakomí nie sme, hlavne čo sa jedla týka. Ale prečo platiť za niečo, čo za to nestojí. Asi sme príliš rozmaznaní programami o varení, ktoré spolu sledujeme :-D
marcy
reštaurácie u nás sú presne ako situácia na Slovensku....
stefanm
...súhlasím s @evusik . sme tu hlavne kcháriamatéri . Samouci , ktorí varenie majú ako hobby , koníček , relax , oddych , ale aj takí ktorí varia lebo musia (napr.ja - aby som neumrel od hladu lebo tá "moja" nenavarí a nenavarí , len stále "dietuje" !!! ... ach-jaj ) . A tiež sa sem-tam pritrafí , že si doma rizotto naaranžujem do vežičky a nazvem to "Balkánsky pilaf" . Ale to len tak , zo srandy .
V reštauráciach typu bývalej štvrtej cenovej skupiny , kde sa na Slovensku z ekonomických dôvodov väčšina ľudí , ktorí majú to šťastie (alebo známosť) a sú pracujúci , stravuje na stravné lístky , jedlá väčšinou módnym trendom nepodliehajú . Niečo vyprážané , zemiaky , ryža , dva druhy kapusty , hrášok , kolečko uhorky - šup , šup ... a rýchlo naspäť do roboty aby ma neprepustili !!! Tak načo vežičky ?
A romantické večere sa zmenili u mladých na postávanie pred fastfoodom a u starších na kreslo pred televízorom s vyloženými nohami a utierkou pod bradou (u mňa k tomu ešte plechovka piva pri kresle!!) .Tak načo vežičky ?
Na rozťapkané halušky s bryndzou sa vmestí viac opraženéj slaninky ako keď sú upravené do "vežičky"! :) . Tak načo vežičky ?
ejta
je to sice clanok trochu starsieho data (z roku 2009), medzitym uz aj v Bratislave sa snad nieco trosicku pohlo k lepsiemu, ale naozaj s tym panom musim suhlasit. Minule nas milo prekvapili v restauracii FOU ZOO, ktora patri tiez k tym lepsim. Chcela som si dat tekvicovu polievku a dostala som odpoved, ze tu momentalne nerobia, lebo nie je cerstva tekvica..... Ale podnikanie na Slovensku, to je kapitola sama o sebe a ten pan to vystihol uplne presne. Bohuzial :-(
ethanel
@suzi512 presne si to vystihla ... ja sa mozno pozeram na vec trocha inak ako niektory ludia na Slovensku pretoze pracujem a pracoval som len v rosette a michelin star restauraciach a aj tak sa snazim moje jedlo prezentovat, na Slovensku mam velmi zle skusenosti so servisom, tu v UK ci inde v Europe je servis velmi dolezity na Slovensku to este moc nepochopili , napriklad uvediem bol som v Trnave na obed v jednej nemenovavanej restauracii s manzelkou a svokrou, prezentacia jedla bola otrasna a steak co som si objednal ,, nakolko som mal chut na dobre hovadzie maso ,, objednal som si mierne prepecene az krvave, prislo mi sprepacenim ako podrazka ledva som ho nakrajal, ked som si zavolal casnika ze chcem poslat steak spat ked som mu vysvetlil ze maso nie je velmi kvalitne a zrejme bolo mrazene na to mi povedal ze spochybnujem varenie kuchara a kvalitu potraviny ktoru pouzivaju, toto keby som povedal u nas v restauracii tak letim von ... nakoniec som si dal zavolat managera a sefkuchara a vysvetlil som im situaciu ze nie som spokojny s obsluhou a jedlom, manager alebo mozno aj majitel restauracie sa usmial podoktol ze ak sa mi jedlo nepaci nemusim ho predsa jest ... prepacte nemusim ho predsa jest ved som ho ani nezjedol a snad neocakava ze ho zaplatim .... slusne som mu povedal ze nie som clovek co sa stazuje ale ak sa to nevyriesi rad podam staznost niekde inde ... nato sme opustili znechutene restauraciu s fotografiou jedla a menom managera ... samozrejme za nedojedene jedlo som nezaplatila ale slusne som nechal na stole peniaze za napoje a svoju vizitku s menom restauracie kde pracujem .... aby sa pozrel ako ma jedlo vyzerat.
mimitje
Myslím si, že Slovensku ešte bude naozaj chvíľu trvať, kým sa naozaj dostaneme na úroveň vyspelej gastronómie. Problém vidím hlavne v nedostatočnom tlaku zákazníka. Možno to aj vyplýva celkovo z našej národnej mentality ("My sme národ holubičí.."), ale aj z tradícií, ktoré máme hlboko v nás zakorené. Ak by sa urobila anketa, ako často sa priemerný občan Slovenska vyberie do reštaurácie na večeru (nie na obedové menu za 3 eurá) v porovnaní s ľuďmi v Západnej Európe, asi by sme dostali neporovnateľné čísla. A tu je ten problém - ak nie je zákazník, nie je tlak na kvalitu služieb. Ja sama mám priateľa Belgičana a v jeho rodine bolo vždy pravidlom zájsť si pravideľne do reštaurácie na dobrú večeru, či nedeľný obed. Ja si osobne ani nepamätám, či som vôbec v reštaurácii za socíku bola. Po 1989, keď som už mala 21 rokov, tak sme boli nadšení hlavne z prvých pizzerií, o ktorých kvalite by sa dalo pochybovať, ale keďže sme nemali žiaden "benchmark" (porovnanie), tak nám to aj stačilo. A verím, že toto je náš problém. My niekedy nevieme, čo je dobré, sme skromní a uspokojíme sa s málom - čo je síce cnostné, ale nepomáha k zlepšovaniu služieb a k rastu celkovej úrovne. Myslím si, že toto sa podarí až dnešnej mladej generácií, ktorá už môže porovnávať, neuspokojí sa s priemerom a snáď vyvinie väčší tlak na trh a kvalitu, ako my, generácia X. Lebo napríklad aj ja mám možnosť chodiť do celkom dobrých zahraničných reštaurácii v Európe, ale aj tak to moje "tradičné ja" sa vždy rád vráti k 4 knedliam a omáčke, ktorá prekypuje cez tanier a na Slovensku v reštaurácii automaticky rátam s nevýraznou kvalitou a ani ma nenapadne sa sťažovať. Lebo sme si zvykli.
evusik
@ethanel samozrejme to čo som napísala hore sa v žiadnom prípade nevsťahovalo na teba, to by ma mrzelo... niektorí totiž nepochopili, že dobre mienená rada človeka posúva ďalej, takže ja pre istotu komentujem máločo, nech si každý varí ako mu chutí :-)
ten článok s p.Pospíšilom som čítala už dávnejšie, v kuchárskych kruhoch vyvolal veľkú vlnu pobúrenia, dokonca p.Pospíšil sa ospravedlnil a povedal, že novinár ho celkom nepochopil :-) dokonca teraz p.Pospíšil vystupuje v TV v programe Magálovej, teda v takom programe ktorý on osobne zatracuje... osobne sa mi ale ten článok a mnohé jeho názory páčia...
medovnicek
veľmi dobrý článok, ja sa priamo v Bratislave stravujem a v poslednom čase sa nestačím s kolegyňami čudovať na prapodivných názvoch jedál a kombinácií, vždy si len domýšľame že čo sa nám vlastne na tanieri objaví
mne sa tvoje fotografie páčia, i keď ja som skorej tradicionalistka, podľa mňa máš cit pre aranžovanie a fotenie jedál
suzi512
my sme sa aj ozvali, čašníci sa tam v kútiku na nás smiali ako kreténi, no kde sme preboha?! pánovi majiteľovi sme povedali, že ďakujeme už nikdy viac, na čo sa on arogantne usmial a povedal, že sa nám o to ani neprosí. sme taký hlúpy národ až to bolí. miesto tých kravín nazvaných reality show a nekonečného hľadania akožespevákov a točenia nezmyselných seriálov by radšej mali ľudí učiť, ako sa majú správať.
Čo sa týka tých mladých, tak neviem,neviem. Ako bolo spomínané vyššie, tí sú odchovaní na fastfoodoch. A čo poznám z okolia, tak ani mater im nenavarí doma, dajú si sáčkovú polievku, alebo niečo iné instantné, hlavne nech je s tým čo najmenej roboty a nech si nezničia nechty. Najhoršie je, že ani nie sú k tomu vedení (česť výnimkám).
45678
@medovn íček, úplne súhlasím s Tebou, neviem pochopiť na kýho frasa dávajú jedlám na Slovensku také názvy, že vôbec nie je ani naznačené o čo sa jedná, možno je to zámer, že chcú stravníka ohúriť :-))ale v podstate mi to je jedno, mám rada Slovenskú klasiku so všetkým čo ku tomu patrí a vždy som si potrpela na tom, aby naservírované jedlo najskôr oko, potom nos a napokon aj jazyk ocenil. Páčia sa mi kulinárske exhybície, ale porovnávam to s predvádzaním oblečenia na móle, pekné, ale nepoužiteľné pre bežný život.:-)))
viera1
V tomto prípade,si myslím,nejde vôbec o "vežičky".Stačí si pozrieť prezentáciu izabelly a @ethanel-a a porovnať estetiku podávaného jedla.Nič viac,nič menej.
irenaw
niekedy sa nedá ani uvažovať o tlaku zákazníka. majiteľ vám dá jasne najavo, že vás má v paži aj vaše peniaze. natíska sa otázka, či tu ide o varenie alebo o celkom iný "kolobeh platidiel". celý deň zívajú prázdnotou ako to, že neskrachujú? inde sa zdegradovali na vývarovňu za gastrolístok, mastný obrus, plný popolník a grimasa, ak sa niekto opováži niečo povedať. úbožiak, ktorý sa chce v rámci obeda najesť to strpí, ale večer zívajú prázdnotou, lebo kto by tam vydržal. niekoľko rokov som na Slovensku v reštaurácii nebola, jednoducho ma prestalo baviť hľadať a rozčuľovať sa.
tatranka
Ten článok vystihuje mentalitu a spôsoby u nás na Slovensku.Výborný článok.Vďaka zaň.
evanaaa
Chcela som si článok prečítať, ale mne to nevyšlo, bolo tam len , že Takúto stránku sme nenašli. Tak aspoň pár slov: ja do reštaurácií nechodím, ak náhodou raz dvakrát za rok niekde ideme, tak akurát na kávu, ale tiež som alergická za "hypremodernú", alebo ako to nazvať, úpravu jedla na tanieri. Už so viackrát spomínala, mne by s anepáčilo, ak by mi dali obrovský tanier, v strede ktorého by bolo navŕšené niečo neindifikovateľné, čo by bolo možno pastvou pre oči a nie pre žalúdok - na zahnatie hladu. Možno by mi padlo milšie, ak by som mala niečo dobré po obyčajnom tanieri na celej ploche, aj keď by mi tu pár z vás oponovalo, samozrejme, nie " napackané", ale aby som aj videla, čo idem jesť a hlavne, sa z toho najedla. A čím menšia a vyššia porcia, tým aj drahšia. To nie je pre mňa.
jarunka
Ja som okomentovala jeden recept este predtym nez som citala toto, ze to vypada ako nejaka stavebnica, ktoru nechceme rozburat., nemyslela som to v zlom, ale niekedy to naaranzuj pekne ak to neprehanaju.
ethanel
No vidim ze debata sa tu celkom rozprudila :) ja som len chcel poukazat na to ze moje skusenosti na Slovensku dako nesedia ,, ponukane jedlo + sluzby = cena to ako ked pocitate 1+1=3, nikdy mi to nedava spravny vysledok ... proste jedlo predrazene len aby sa niekto nabalil a ochota v sluzbach nulova ... mozno sa za ten rok co som nebol na SK vela zmenilo, ved v juni uvidime, urcite napisem zazitok .... uz mam dohodnute stretnutie v jednej nemenovanej restauracii s jej sefkucharom a aj on sem prispieva - l ... momentalne sa mu snazim radit v urcitych veciach ale po emailoch ci telefonoch to nie je ako ked si s clovekom sadnete a vsetko preberete osobne ... uz sa neviem dockat ako okusim jeho jedla ktore na jedalnom listku vyzeraju tak ako maju a ziadne divoke pomenovania jedal ze ked vam to prinesu na stol oci vam z jamok vypadnu ;) ... mohli by ste napisat aj vas zazitok z restauracii tak ako sem napisala @suzi512 ci @ejta
ethanel
len taka inspiracia comu sa momentalne venujem .... recepty sem este nepridavam ale snazim sa ich spracovat a podat tak aby aj priatelia varechy vedeli prijat ....
 www.alinea-restaurant.com

 www.thefatduck.co.uk

 www.elbulli.com
( na tejto stranke najdete len info, restauracia je momentalne zavreta nakolko majitel a jeho tim pracuje na niecopm novom tusim otvaraju az v roku 2014, vraj zarobili tolko ze si mohli dovolit zatvorit restauraciu na par rokov )
2010
Pre par rokmi sme sa stary kamarati z vysky nahodou po rokoch stretli v Blave, vacsina nas zije po svete. Po par poldecakoch sme sa rozhodli ist na veceru , co nevidime pekna nemenovana restauracia -Francuzska -.... ideme dnu usadia nas a pozerame jedalny listok, znova pozerame....ani jedno jedlo francuzske pytame sa casnika ? on na to ze oni ponukaju len francuzsku obsluhu .... tak sme si objednali 69 a oni nas vyhodili .
45678
@2010 ..a prečo vás vyhodiliii??? nemali 69 :-))))))
podobnú skúsenosť s reštauráciou mám aj ja, nás nevyhodili, odišli sme, lebo nám nemohli "vyhoviet" keďže sme si šiesti objednali každý iné jedlo...-(
ivocka5
@ethanel , tvoje recepty sa mi páčia a nemám nič ani proti "vežičkám" :-) je fajn vedieť, že niečo také dokážem vyčarovať aj doma :-) už mi k tomu chýbajú len potrebné pomôcky a poriadna dávka trpezlivosti :-))) určite by som si tak jedlo neservírovala každý deň, ale raz za čas pri nejakej príležitosti je to milá zmena :-) ako tu už bolo povedané, na vareche ide o to, aby sme sa navzájom inšpirovali a myslím, že tebe sa to darí :-) čo sa týka reštaurácií, tiež do nich bohužiaľ často nechodím kvôli všetkým tým dôvodom, čo sú spomenuté vyššie :-(
sovka62
@suzi512 , prosím ťa, ktorá reštaurácia v Trnave to bola? Myslím tú, kde ste boli spokojní. Lebo ja som takú ešte v Trnave nenašla. Ak ma niekto chce pozvať, bránim sa zubami-nechtami, nechce sa mi tam ísť otravovať a jedovať sa nad zlým jedlom, neochotnou, nevrlou obsluhou a celý obed alebo večeru pozerať na hnusné umelé kvety, do ktorých majiteľ investoval ťažké peniaze, ale poriadny personál nezaplatí.
2010
@ethanel , dnes som bol v lacnej restauracii na ulici , a doniesli , citron, chilii a tak asi 6 cerstvych byliniek , koriander, matu , fazulove vyhonky , chryzantenove listky,zeleny caj, atd.....ZADARMO ! v Blave by sa mafian asi zblaznil kolko ma uctovat extra.


kukulienka71
najlepšia diskusia, ktorú som tu čítala a článok od P. Pospíšila je bomba! Doteraz som nevedela, kto to je, jeho názory v tom aj keď staršom článku sú profesionálne, bez servítky poukazuje na nedostatky u nás, sú to od neho všetko cenné rady. Chvalabohu, že sa to pohýna lepším smerom v kvalite za tých pár rokov od 2009 (aj naša byrokracia je veľkou prekážkou vývoja), ale som vďačná, že som si tieto názory mohla prečítať. Len ma zarazilo, ako môže teraz účinkovať v Magálovej kuchyni?? bol to on, čo stál minule nad Belešovou, ktorá mučila kuraciu pečeň dlhým dusením, nie? Škoda, že som tu nebola, kým tu účinkoval @ethanel ,vidí sa mi veľmi šikovný.
mariamka
neotvorila som tie linky, to je na dlho, ale rada citam Pospisila v "Preco nie" co je priloha HN, tam ich tiez vie dobre sfuknut, pritom sam v Magalovej kuchyni vari "co pride" expert.
2010
Skoda, 8 rokov ubehlo a zneje to ako fraza,, starecka nostalgia ale vtedy boli naozajstne diskusie.
Ale aj teraz sa da najest v naozajstnej zradelni kde vsetci vegani, snowflakes millennials by to nepredychali.



45678
@2010 (24.1.2020 15:03)

Stará dobrá klasika, mňam! Pekná fotka:-)