Dnes som dostal zvláštny komentár od jednej varecháčky na môj
prerobený recept ...
izabella929, dnes 14:28
zaujímalo by ma, čo sa niekomu páči to ukladanie jedla na
poschodie...nechutné, ako kopa sena...čo to za nechutná moda,
nepochopím to...robia to všetci profíci kuchári a mne sa to vôbec
nepáči..aj tak sa to musí zvaliť, keď sa to ide jesť.....nač tá
ejfelovka???
Tak ma teda napadlo popozerať recenzie a štýl slovenských
reštaurácií a ostal som naozaj prekvapený a v nemom úžase nad
výrečnosťou a pomenovaní jedál na Slovensku a zrejme nie som
sám, tu je link na krásny článok o našich - vašich reštauráciach
nakoľko ja už na Slovensku nežijem a možnosť ísť do reštaurácie na
SK mám tak raz za rok , radšej preferujem stravu mojej milej svokry
,, naozaj ju mam rád nie ako keď niekto povie svokra a už beží po
kríž :) ,,
Tu je už spomenutý článok ,, ODPORÚČAM PREČÍTAŤ ,,
bratislava.sme.sk/c/5147951/pavel-pospisil-bratislavske-...
restauracie-katastrofa-a-zlodejina.html
(Takze nebudem stavat vezu z halusiek pre bacu z Ocovej) . Za poslednych 30 rokov sa strasne vela zmenilo ako v mode tak v jedlach a ich prezentacii a veze su " out" a molekularne je" in" ako tento clanok pise.
www.chefgui.com/2009/04/07/history-of-food-presentation...
na druhej strane je tu zopár skutočne vynikajúcich kuchárov, ktorí sa radi podelia o svoje skúsenosti a je aj čo sa od nich učiť...
no a aby som sa celkom držala témy, kulinárstvo, tak ako všetko v našom živote podlieha módnym trendom, takže dnes vežičky na tanieri, zajtra niečo iné, chce to len estetické cítenie, pretože nie je vežička ako važička :-)
V reštauráciach typu bývalej štvrtej cenovej skupiny , kde sa na Slovensku z ekonomických dôvodov väčšina ľudí , ktorí majú to šťastie (alebo známosť) a sú pracujúci , stravuje na stravné lístky , jedlá väčšinou módnym trendom nepodliehajú . Niečo vyprážané , zemiaky , ryža , dva druhy kapusty , hrášok , kolečko uhorky - šup , šup ... a rýchlo naspäť do roboty aby ma neprepustili !!! Tak načo vežičky ?
A romantické večere sa zmenili u mladých na postávanie pred fastfoodom a u starších na kreslo pred televízorom s vyloženými nohami a utierkou pod bradou (u mňa k tomu ešte plechovka piva pri kresle!!) .Tak načo vežičky ?
Na rozťapkané halušky s bryndzou sa vmestí viac opraženéj slaninky ako keď sú upravené do "vežičky"! :) . Tak načo vežičky ?
ten článok s p.Pospíšilom som čítala už dávnejšie, v kuchárskych kruhoch vyvolal veľkú vlnu pobúrenia, dokonca p.Pospíšil sa ospravedlnil a povedal, že novinár ho celkom nepochopil :-) dokonca teraz p.Pospíšil vystupuje v TV v programe Magálovej, teda v takom programe ktorý on osobne zatracuje... osobne sa mi ale ten článok a mnohé jeho názory páčia...
mne sa tvoje fotografie páčia, i keď ja som skorej tradicionalistka, podľa mňa máš cit pre aranžovanie a fotenie jedál
Čo sa týka tých mladých, tak neviem,neviem. Ako bolo spomínané vyššie, tí sú odchovaní na fastfoodoch. A čo poznám z okolia, tak ani mater im nenavarí doma, dajú si sáčkovú polievku, alebo niečo iné instantné, hlavne nech je s tým čo najmenej roboty a nech si nezničia nechty. Najhoršie je, že ani nie sú k tomu vedení (česť výnimkám).
www.alinea-restaurant.com
www.thefatduck.co.uk
www.elbulli.com
( na tejto stranke najdete len info, restauracia je momentalne zavreta nakolko majitel a jeho tim pracuje na niecopm novom tusim otvaraju az v roku 2014, vraj zarobili tolko ze si mohli dovolit zatvorit restauraciu na par rokov )
podobnú skúsenosť s reštauráciou mám aj ja, nás nevyhodili, odišli sme, lebo nám nemohli "vyhoviet" keďže sme si šiesti objednali každý iné jedlo...-(
bratislava.sme.sk/c/5147951/pavel-pospisil-bratislavske-r...
Ale aj teraz sa da najest v naozajstnej zradelni kde vsetci vegani, snowflakes millennials by to nepredychali.
Stará dobrá klasika, mňam! Pekná fotka:-)