Prajem všetkým krásny predvianočný čas.
Chcem sa poradiť so skúsenými cukrárkami, ako sa správne šľahá plnka nad parou. Jedná sa mi o plnku z vajec, ktorá sa používa na zákusky a tiež plnku iba z bielkov napríklad na šamrony. Budem rada, ak presne napíšete koľko cukru, akého, koľko vajec, bielkov, ako dlho šľaháte. Som celkom zdatná v pečení zákuskov. Plnku nad parou napríklad na parížske rožky dokážem urobiť, len niekedy sa mi akoby skaramelizuje cukor. Treba asi šľahať vajcia s cukrom popredu, potom dať nad paru. Väčší problém mi robí šľahanie bielkov na plnku na šamrony. Neviem, podľa čoho sa posúdi, kedy je sneh ušľahaný. Syn má zálusk na šamrony a práve kvôli tomu snehu sa ich obávam. Ďakujem vopred za vaše rady, potešíte ma, ak si nájdete v predvianočnom zhone čas poradiť mi.
Pokoje skús prstom, ak je hmota teplá a zostáva na prste, máš hotovo. Ak sa ti po krajoch misy začnú objavovať kryštáliky cukru, hneď to odstav, už je to hotové.
Šľahám nad parou bielky s cukrom na malých obrátkach šľahača pokým sa mi nezačne na mise po boku robiť snehová krusta. Potom dám dole a došľahám kým sneh nevychladne.
1 studené bielko = 2 lyžice kryštálového cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy
v bodoch 6,7,8.Este jedna vec ja pouzivam stale bielka izbovej teploty.
Plnka do šamrolov: vyšlahám si sneh do tuha z 5 bielkov, potom dám hrniec s vrelou vodou na šporák, to toho vložím hrniec kde mám vyšlahaný sneh, pridám 35 dkg práškového cukru (na každý bielok 7 dkg cukru), 1 vanilkový cukor a trochu citronovej šťavy. Toto šľahám ručným elektickým šľahačom cca 7 min až je plnka prehriata a pekne drží (skús prstom ak ti nesteká je to OK, alebo vidíš aj či pri šľahaní ostávajú po šlahači ryhy ktoré sa neroztekajú. Potom si naplním sáčok od mlieka kde do jednoho rožku urobím otvor do ktorého dám špic na zdobenie taký hrubší a potom plním trubičky. Nemusím pracne prať cukrársky sáčok. No a sáčik od mlieka buď vyumývam a použijem na budúce alebo ho jednoducho vyhodím.
Takto to robím už dlhé roky.