Rôzne

ŠĽAHANIE NAD PAROU

vlasatka - fotkavlasatka, 22. decembra 2012

Prajem všetkým krásny predvianočný čas.
Chcem sa poradiť so skúsenými cukrárkami, ako sa správne šľahá plnka nad parou. Jedná sa mi o plnku z vajec, ktorá sa používa na zákusky a tiež plnku iba z bielkov napríklad na šamrony. Budem rada, ak presne napíšete koľko cukru, akého, koľko vajec, bielkov, ako dlho šľaháte. Som celkom zdatná v pečení zákuskov. Plnku nad parou napríklad na parížske rožky dokážem urobiť, len niekedy sa mi akoby skaramelizuje cukor. Treba asi šľahať vajcia s cukrom popredu, potom dať nad paru. Väčší problém mi robí šľahanie bielkov na plnku na šamrony. Neviem, podľa čoho sa posúdi, kedy je sneh ušľahaný. Syn má zálusk na šamrony a práve kvôli tomu snehu sa ich obávam. Ďakujem vopred za vaše rady, potešíte ma, ak si nájdete v predvianočnom zhone čas poradiť mi.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
do bielkov dáme štipku soli a šľaháme rukou alebo šľahačom,že je sneh dobrý poznáme podľa toho,keď otočíme misku hore dnom,že nám drží v miske ako pribitý, potom dáme nad paru pridáme práškový cukor(bez hrudiek) a miešame nad vriacou vodou dovtedy kým nezačne byť hmota lesklá(aspoň tak to robí pani Žideková)
slavnicanka
Ale teta,a trubičky na motanie máš?Ja som si kúpila,a tiež ma odrádza že mi bude sneh tiecť.:(((((
evanaaa
Je tu pár dobrých návodov na šľahanie bielkov, napríklad - zvarí sa trochu vody s cukrom na sirup a ten sa potom leje do bielkov, vtedy je pevný lesklý sneh, ale do detailov si nespomeniem, ja to mám v KK, možno sa ešte niekto prihlási s dobrými radami. Alebo , dá sa ešte pridať do snehu trochu maizeny aby spevnel.
ela77
@evanaaa dala dobrý typ s tým cukrovým sirupom, ale asi tu nedám nič nové, keď napíšem že veci ktoré sa šľahajú nad parou, robievam v mliekovom pískacom hrnci.
sovka62
@vlasatka , ten cukor ti karamelizuje preto, že to máš nad parou pridlho. Ak šľahám 4 vajcia, 250g kryštálového cukru a prípadne aj kakao, misu s nerozšľahanými surovinami postavím nad paru a šľahám ručným elektrických šľahačom maximálne 10 minút (bez šľahača, metličkou alebo varechou asi 15 minút).
Pokoje skús prstom, ak je hmota teplá a zostáva na prste, máš hotovo. Ak sa ti po krajoch misy začnú objavovať kryštáliky cukru, hneď to odstav, už je to hotové.
hubata
Šamrony = šamrole?
Šľahám nad parou bielky s cukrom na malých obrátkach šľahača pokým sa mi nezačne na mise po boku robiť snehová krusta. Potom dám dole a došľahám kým sneh nevychladne.
1 studené bielko = 2 lyžice kryštálového cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy
mama123
Vlasatke:
Plnka do šamrolov: vyšlahám si sneh do tuha z 5 bielkov, potom dám hrniec s vrelou vodou na šporák, to toho vložím hrniec kde mám vyšlahaný sneh, pridám 35 dkg práškového cukru (na každý bielok 7 dkg cukru), 1 vanilkový cukor a trochu citronovej šťavy. Toto šľahám ručným elektickým šľahačom cca 7 min až je plnka prehriata a pekne drží (skús prstom ak ti nesteká je to OK, alebo vidíš aj či pri šľahaní ostávajú po šlahači ryhy ktoré sa neroztekajú. Potom si naplním sáčok od mlieka kde do jednoho rožku urobím otvor do ktorého dám špic na zdobenie taký hrubší a potom plním trubičky. Nemusím pracne prať cukrársky sáčok. No a sáčik od mlieka buď vyumývam a použijem na budúce alebo ho jednoducho vyhodím.
Takto to robím už dlhé roky.
elisticka
juj hladla som toto ... a dnes sa mi nevydaril ... moze sa aj preslahat???? najskor bol ako hrudkovity a tak som zacala este slahat... no teraz je taky nejaky tahavy... som ako zaciatocnicka hrozne daco ... ved to robim uz 40 rokov a teraz to pokazim... kde som urobila chybu? dakujem