Rôzne

Rozsádzanie tulipánov

anina6 - fotkaanina6, 1. marca 2013

Chcem poprosiť o radu, či môžem rozsádzať tulipány, keď sú už
vonku asi 7-8 centimetrov. Na jednom mieste ich mám strašne veľa
a niekde nič. Viem, že varecháči sú zdatní nielen v kuchyni, ale
poniektorí aj v záhradke, tak prosím sem s radami.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
už sú vonku???a my na záhrade ešte haldy snehu...akurát lykovec -kríček-začína kvitnúť...myslím si-ked už ožili-že možno nebudú kvitnúť...ja by som s nimi teraz nehýbala-až po odkvitnutí a zatiahnutí listov-vybrať všetky cibule..nechať vonku a zasadiť koncom leta-či v jeseni začiatkom-tak ako chceš...a kde chceš...:-)
hannah22
... iba ak ich dokážeš vybrat v takom velkom bloku zeminy aby si im nenarušila korienky a tak ich premiestnila , ináč už nehýbat, nevykvitnú ale mysliet na ne na jesen tak ako radí @radost... :))
marcy
nechala by som tak,po našo nerušala by som ich :-) po odkvitnutí až cibuľky budú oddychovať po paráde,ktorú spôsobili ,by som im pripravila lôžko z umelohmotného pletiva ( aby ich nevťahovalo nižšie ) vytvorila záhon a na nasledujúcu jar budú robiť ešte väčšiu radosť
rulik
na kvitnutie je ešte sroko, oni takto počkajú ak sa ochladí, ale už by som ich nerozsádzal, to bolo treba najeseň, všetky vybrať, očistiť, popreberať, pekné posadiť späť a iné rozdať alebo predať
margaretka28
Teraz ich nechaj ta, ked odkvitnú tak počkaj kým úplne zožltnú listy a potom ich vyber a zasad začiatkom septembra. To zožltnutie listov je dôležité, cibuľka si v štádiu po odkvitnutí potrebuje nabrať živiny k dalšiemu kvitnutiu.
anina6
takže všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše rady a počkám teda ako mi radíte. nejako som na nich v jseni pozabudla, ale nevadí, už budem vedieť čo s nimi. tak ešte raz vďaka a prajem pekný deň.
aroooo
s tulipánmi je to ako s deťmi, keď končí škola - jún vybrať zo zeme a keď škola začína - september zasadiť.
isabel2
@aroooo - veľmi správna rada,ja som ich vybrala ked odkvitli a uschli,v jeseni som ich sadila asi 2 roky dozadu.Odmenili sa mi minulú jar,bohatým kvitnutím.Dala som si námahu a spočítala som ich- bolo ich cez 800,sama som tomu nemohla uveriť.Pestujem ich veľa rokov.Ich krása je odmenou,obdarúvam nimi svojich známych.
janger
Mne sa tulipany pacia prave vtedy, ked su posadene v takych hromadach, skupinkach :-). A teraz by som ich uz asi nepresadzala, lebo by si im mohla porusit korienky, velka sanca, ze uz by sa neujali. Po odkvitnuti odstrihnut hlavicku (aby sa vyzivne latky nepresuvali do semena, ale do cibule) a listy nechat odumriet. Ak by si tak dlho nechcela cakat a podu by si uz chcela vyuzit nejako inac, tak mozes po odkvitnuti cele tulipany vykopat a na nejakom odlahlejsom mieste v zahrade vykopes jamu a tam ich mozes dat na jednu kopu, cibule zasypat hlinou a tak nechas listy odumriet. Ja som robila uz aj tak (citala som niekde taku radu), ze som ich zabalila do novinoveho papiera a tak nechat odumriet. A zevraj nie je dobre sadit tulipany kazdy rok na to iste miesto, ale to menit.
aroooo
no aj keď ich nechá v kope viac rokov, má to nepriaznivý vplyv na ich krásu, kvety sú čím ďalej tým viac menšie, cibule sa zaťahujú hlboko do zeme, prefarbia sa, podľa mňa po 2-max.3 rokoch presadiť.
anina6
isabel2 a janger, ďakujem aj za vaše rady, zase som o niečo múdrejšia.
poskytli ste mi všetci veľmi užitočné a cenné rady, ktoré pri svojich kvetinkách využijem.
honestka
co je tiez dolezite, aby si vzdy pri presadzani pripravila podu dlhodobo rozpustajucim sa hnojivom a toto pridavala vzdy na jar do rozhrabanej zeme aby tulipany mali nielen zdrave zelene listy ale hlavne krasne zdrave hlavicky.
tu pouzivame "bone meal" ale v obchode ti iste poradia co je vhodne u vas.
taktiez mozes pri presadzani pouzit na cibulky sietku a tuto zahrabat ak mate problemy s veverickami, alebo zvieratkami ktore tradi papaju cibulky. Prekrasne kvietky hlavne v zahonoch.
anina6
honestka ďakujem. Moje tulipány sa určite potešia. Tiež ich mám asi v 15 m záhone pozdlž celého domu. Zatiaľ sa im darilo, len ako som písala na jednom mieste je ich viac pokope a niekde jeden alebo nič. Ono je to aj asi tým, že tu majú viac slniečka a na druhom konci im tieni susedov dom.